Now Reading
Būsimoje lenkų kino savaitėje – keturiolika naujienų (Foto)

Būsimoje lenkų kino savaitėje – keturiolika naujienų (Foto)

Būsimoje lenkų kino savaitėje - keturiolika naujienų (Foto)

Laukiančius naujausių lenkų kino filmų Lenkijos institutas Vilniuje jau devintą kartą kvies į tradicinę Lenkų kino savaitę. Rugsėjo 15-21 dienomis sostinės kino teatruose „Pasaka”, „Skalvija” ir pirmą kartą – kino centro „Multikino” ekranuose bus proga pamatyti net keturiolika lenkų kino naujienų.

„Lenkų kinas yra nepaprastai gyvas reiškinys. Kiekvieną kartą dalyvaudamas Gdynės kino festivalyje Lenkijoje visada atrandi naujų filmų, naujų autorių ir visada apima pavydas, kodėl šitaip negalėtų būti lietuvių kine. Tai turbūt paaiškina lenkų kino politika ir Lenkų kino meno institutas, kur yra nepaprastai tiksliai apgalvota kino politika – kino sklaidos, gamybos, jaunimo rėmimo ir įvairūs fondai, sukurti remti jaunuosius režisierius”, – vardija kino kritikė Živilė Pipinytė.

Živilė Pipinytė

Pasak kritikės, nacionalinei kinematografijai visada iškyla dilema – ar prisitaikyti prie pasaulinių srovių, ar rutulioti nacionalines tradicijas. „Į klausimą, ar kuriam pasauliui, ar Lenkijai, lenkai surado aukso vidurį: kinas, kuris įdomus patiems lenkams, gali būti įdomus ir žmonėms, kurie nelabai susiję su Lenkijos problemomis”, – pastebi Ž. Pipinytė.

Kaip pavyzdį kritikė pateikia tikrais įvykiais ir konkrečios asmenybės – iš Vilniaus kilusio rašytojo gyvenimu paremtą filmą „Rožytė”, kuris aktualus Rytų Europos žmonėms, turintiems gyvenimo totalitarinėje valstybėje patirtį, tačiau suprantamas ir to nepatyrusiems žmonėms. Filmas nukelia į 7-ąjį dešimtmetį, kurio audringų įvykių fone rutuliojasi pavojingas jausmų žaidimas tarp gerbiamo rašytojo, jį sekančio saugumo informatorės gražuolės žmonos bei jos meilužio.

Lenkijos instituto direktorė Malgožata Kasner (Malgorzata Kasner).
Lenkijos instituto direktorė Malgožata Kasner (Malgorzata Kasner).

Lietuvių kino kritikus lenkų kine žavi ir meistriška aktorių vaidyba, nuo kurios lietuvių žiūrovus, pasak Ž. Pipinytės, baigia atpratinti televizijos serialai ir juose vaidinantys lietuvių aktoriai.

Lenkų kino savaitės atidarymui pasirinktas Gdynės kino festivalyje apdovanotas Specialiuoju žiuri prizu režisieriaus Lecho Majevskio (Lech Majewski) filmas „Malūnas ir kryžius”. Prabangiame filme naujausiomis kino technologijomis atkuriamas flamandų dailininko Piterio Breigelio (Peter Bruegel) paveikslas „Kelias į Kalvariją”. Kristaus kančios motyvas čia susipina su politinę ir religinę ispanų priespaudą XVI a. išgyvenančios Flandrijos kančiomis. Pasitelkus kino kalbą juostoje atgyja keliolika iš šimtų paveiksle įamžintų žmonių, tiksliai atkuriamas paveikslo peizažas ir to meto gyvenimo realijos.

Lietuvos žiūrovams suteikiama proga pamatyti ir naujausią garsaus lenkų režisieriaus Felikso Falko vaidybinį filmą „Joana”. Jo kūrėjai Gdynės kino festivalyje buvo apdovanoti už geriausią režisūrą, scenarijų, kostiumus ir grimą. Filme vaidinanti aktorė Uršulė Grabovska (Urszula Grabowska) apdovanota Lenkų kino akademijos „Ereliu” už geriausią moters vaidmenį, o Stanislava Celinska (Stanislawa Celinska) – už geriausią antraplanį moters vaidmenį.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


Lenkijos instituto projektų koordinatorė Odeta Venckavičienė.

Pasak kino kritikės Izoldos Keidošiūtės, lenkai labai drąsiai kalba istorine tema, nebijo prabilti apie savo kaltes per Antrąjį pasaulinį karą, taip pat drąsiai kalba ir apie tai, kas vyksta šiuolaikinės Lenkijos gyvenime. Lenkų kino savaitės programoje bus ir daug filmų apie moterų likimus, dėl meilės jų išgyvenamas dideles dramas ir tragedijas.

Lenkų kino savaitės rengėjai naujais filmais palepins ir mėgstančius nuotykių bei kriminalinės tematikos filmus. Programoje bus ir kino filmų apie pokario bei šiuolaikinio Lenkijos jaunimo gyvenimą, neseną tragišką Lenkijos istoriją ir legendinio kalnų plėšiko Janosiko nuotykius. Programoje bus ir filmas visai šeimai „Venecija”, kurio pagrindinis veikėjas – berniukas Marekas svajoja apie kelionę į Veneciją, bet atranda ją apsemtame namo rūsyje.

Šeši lenkiški filmai šįmet aplankys ir Panevėžį – rugsėjo 30 – spalio 2 dienomis Lenkų kino savaitgalis rengiamas šio miesto kino centre „Garsas”.

ELTA
Nuotr. Gedimino Savickio (ELTA)


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top