Now Reading
Revoliucinis žingsnis į minčių skaitymą?

Revoliucinis žingsnis į minčių skaitymą?

Revoliucinis žingsnis į minčių skaitymą?

Neįtikėtina, bet akivaizdu – JAV mokslininkai iš Kalifornijos Berklio universiteto surado būdą tiesiogine prasme matyti kito akimis.

Universiteto psichologijos profesorius Jackas Gallantas sako, kad tai didis žingsnis link vaizdinių žmogaus galvoje rekonstrukcijos: „Mes tarsi atveriame langą į mūsų protuose besisukančius filmus“.

Tyrimo bendradarbiai atliko tiriamųjų vaidmenis, jie keletą valandų žiūrėjo Youtube filmukus specialioje rezonansinėje vaizdų mašinoje. Tuomet komanda panaudojo vaizdų smegenyse duomenis, kad sukurtų tam tikrą kompiuterinį modelį, kuris sugretintu filmukų turinį (spalvas, formas, objektų judėjimą) bei smegenų veiklos pakitimus.

„Po to, kai sukūrėme šią mašiną, tapo įmanoma suprasti smegenų veiklos šioje srityje dėsningumus ir tiesiog sukant viską atbulai atskleisti tai, ką žiūrovas matė”, – sako Gallantas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nedideli kraujo tekėjimo pakitimai už vizualinį suvokimą atsakingose smegenų srityse buvo matuojami magnetinio rezonanso tomografu, o jo atgaminti filmukai išblukę ir vaiduokliški lyg sapno realybė.

„Smegenys nėra tiesiog kažkoks organinio audinio gniutulas. Jos susideda iš šimtų skirtingas funkcijas atliekančių modulių. Mūsų tikslas – atskleisti vizualinių modulių veikimo principus ir visiems jiems pritaikyti reikalingus modelius. O tam mums reikalingi tikrai dideli kompiuteriai“, – nusišypso mokslininkas.

Pagal Abcnews.go.com
parengė Aleksandras Rimdžius

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top