Now Reading
„Formulė 1“ komandos vadovė iššūkių nebijo

„Formulė 1“ komandos vadovė iššūkių nebijo

„Formulė 1“ komandos vadovė iššūkių nebijo

Išgirdus „Formulė 1“ iš karto prieš akis iškyla bolidai, lenktynininkai vyrai ir besiliejantis šampanas. Atrodytų, moterims ten ne vieta, o ir joms neįdomu neįdomu… Klystate! Yra moterų, kurios moto sporte gaudosi geriau negu dauguma vyrų. Viena jų – Monisha Kaltenborn, visai neseniai tapusi „Souber“ komandos vadove.

Vaikystėje M. Kaltenborn svajojo tapti kosmonautė, tačiau tapusi pirmąja moterimi „Formulė 1“ komandos vadove, ji ir taip pasiekė aukštumas. Teisininkės išsilavinimą turinti 40-metė ne iš karto suprato, kad nori gyvenimą sieti su moto sportu, tačiau dabar jaučiasi patenkinta sprendimu: „Jaučiuosi puikiai ir net šiek tiek didžiuojuosi savimi.“

Vaikystėje M. Kaltenborn iš gimtosios Indijos persikraustė gyventi į Austriją. Čia ji gavo pilietybę ir baigė teisės studijas. Pirmą kartą su moto sportu M. Kaltenborn dar 1998 m. – tuomet ji tapo „ Fritz Kaiser Group“ teisininke, kurie buvo F1 komandos „Souber“ akcininkai . 2010 m. M. Kaltenborn nusprendė „Souber“ reikalus perimti į savo rankas ir tapo komandos vadove. Tokias atsakingas pareigas einanti moteris tik lakoniškai atsako: „Aišku, nelengva viską laikyti savo rankose…“.

M. Kaltenborn komandai ėmė vadovauti pačiu sunkiausiu periodu. 2009 m. BMW, iki tol rūpinusis „Souber“, dėl prastų rezultatų ir besikeičiančios „Souber“ strategijos, pasitraukė iš F1 čempionato ir paliko komandą nežinioje tiek technine, tiek personalo prasme.

„Didžiausia rizika čia yra… Žmonės tiesiog nesieja ateities su „Souber“ komanda – tada jie išeina. Ypatingai sunku, jeigu komandą palieka svarbiausi žmonės tuo metu. Viskas, atrodo, sustingsta ir komandą ištinka tikra stagnacija. Praeina šiek tiek laiko, kol supranti, kad komandos iširimas labai įtakoja ir bolidų tobulinimą. Mes privalome užtikrinti, kad tiek kompanija, tiek komanda nesustotų ir būtų produktyvi“, – pasakoja M. Kaltenborn.

Du jauni vairuotojai – Kamui Kobayashi ir naujokas Sergio Perezas, atrodo, neša komandai sėkmę. Šį sezoną „Souber“ jau turėjo keletą sėkmingų lenktynių ir bendroje lentelėje pakilo į 7 vietą. Panašu, kad „Sauber“ pamažu užmaršty palieka nesėkmių virtines.

Tam, kad padėtų komandai išlikti vieningai, stabiliai ir judančiai į priekį, M. Kaltenborn turi dar vieną problemą: pakeisti moters įvaizdį moto sporte, kuriame dabar vyrauja absoliuti vyrų dominacija: „Manau, kad žmonės… Ne iš komandos, o iš, pavyzdžiui, žiniasklaidos ignoruoja moteris. Joms niekada neužduodami klausimai, susiję su lenktynininkų pasirodymu. Taip, tarsi moteris nesuprastų… Aš dažniausiai gaunu strateginius klausimus apie kompaniją ar komandą, bet niekada, kaip praėjo lenktynės ir ką galėčiau apie tai pakomentuoti. Tačiau jaučiu, kad pamažu viskas keičiasi. Gana įdomu stebėti, kaip žmonės pratinasi uždavinėti tokius klausimus moteriai“, – apie stereotipų laužymą mintimis dalijosi M. Kaltenborn.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Praeitais metais M. Kaltenborn buvo pirmoji moteris, dalyvavusi Tarptautinės automobilių sporto federacijos (FIA) spaudos konferencijoje. Kai kurie vyrai, atstovavę savo komandas, tada prisipažino, kad jaučiasi nepatogiai ir gėdijasi sėdėti kartu su moterimi. FIA prezidentas, supratęs, kad reikia padėti moterims, įsteigė „Moterų ir moto sporto komisiją“, o jos vadove tapo M. Kaltenborn: „Daug lenktyniaujančių jaunų merginų, patekusios į aukštesnį lygį, iš krenta. Dažnai tai vyksta būtent dėl visuomenės spaudimo“, – pasakoja M. Kaltenborn.

Bernie Eccelestone, F1 vadovas, yra pasakęs, kad moteris tikrai galėtų užimti jo vietą. Ir M. Kaltenborn, atrodo, yra puiki kandidatė, tačiau kol kas ji nežada pasitraukti iš „Souber“ komandos. M. Kaltenborn žvelgia toli į ateitį ir stengiasi patobulinti komandos pasirodymus. Gali būti, kad moteris jau visai netrukus atsidurs ir už bolido vairo ir tai jau turėtų įvykti netolimoje ateityje: „Iš fizinės pusės, nematau, kodėl moterys negalėtų būti F1“, – sakė M. Kaltenborn.

Laikas.lt
Pagal: CNN.com.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top