Now Reading
Grimuotoja V.Šatova: „Televizijos grimas – atskira virtuvė“ (Interviu)

Grimuotoja V.Šatova: „Televizijos grimas – atskira virtuvė“ (Interviu)

Grimuotoja V.Šatova: „Televizijos grimas – atskira virtuvė“ (Interviu)

Kalbino Ina Peseckienė
Nuotr. iš asmeninio archyvo

Jos plačiai šypsosi dailiai nudažytomis lūpomis. Ar žinios, ar kulinariniai žygdarbiai – televizijos žvaigždės kitapus ekrano stebi mus pro kruopščiai atskirtas blakstienas, varydamos iš proto odos skaistumu ir virtuozišku akių makiažu. Už visa tai jos turi dėkoti makiažo fėjoms – grimuotojoms, kuriančioms televizijos pasaką, maskuojančioms spuogelius ir pajuodusius paakius.

Profesionali makiažo specialistė Viktorija Šatova, baigusi tarptautinę SLA akademiją, grimavusi teatro aktorius bei televizijos projektų dalyvius, dalinasi patirtimi bei makiažo subtilybėmis.

Viktorija Šatova grimuotoja

Ar skiriasi televizijos ir teatro grimas?

Televizija, teatras ir kinas – atskiros virtuvės su savita specifika. Televizijos projektų dalyvius grimuoju jau ne pirmą sezoną. Keletą metų teko grimuoti nepaprastai talentingus aktorius ir stiprius žmones Neįgaliųjų Naujajame teatre. Pagrindinis skirtumas tas, kad prieš laidą tenka rūpintis ne keliais, o dešimtimis žmonių veidų. Skiriasi ir žiūrovų lūkesčiai: ekrano veidai turi atitikti šiuolaikinio grožio sampratą – padūmavusios akys, gaivios lūpos, skaisti oda… Teatre žiūrovo teismui gali pristatyti raukšles ar retro makiažą, jei tik tai diktuoja personažas.

Kokius išskirtumėte televizijos grimo ypatumus?

Televizijos grimas labiausiai priklauso nuo filmavimo vietos, tiksliau, nuo apšvietimo joje: lauke dažniausiai natūrali šviesa, studijoje – specialūs prožektoriai. Studijoje spalvos įprastai blankesnės: jei veidrodyje makiažas atrodo itin ryškiai, transliacijos metu žiūrovai matys žymiai švelnesnį veidą.
Makiažas parenkamas atsižvelgiant į laidos specifiką: ar tai žinios, analitinė laida, ar pramoginė. Diktoriai grimuojami tik paryškinant pagrindinius bruožus – akis, skruostikaulius, bei užmaskuojant nelygumus. Šou laidų vedėjams daromas ryškesnis makiažas: parenkamas keliais tonais tamsesnis makiažo pagrindas, akys ir lūpos išraiškingesnės, nevengiama tamsių spalvų.

grimas

Kiekvienas televizijos grimuotojas turi „savo“ laidą: tai ne tik leidžia geriau išmanyti vedėjo veidą, bet ir turi įtakos atmosferai – juk malonu, kai tave grimuoja pažįstamas ir tavo ypatumus pažįstantis žmogus. 

Vaikų iki šešerių metų negrimuojame – nėra reikalo, jų veideliai lygūs ir skaistūs. Žinoma, kartais tenka slėpti ir vaikų raudonį, spuogelius. Turime prižiūrėti kiekvieną žmogų, išeinantį į sceną, tiksliau, jo veidą ir dekolte.

Grimuojami žmonės dažnai reiškia pageidavimus, atsižvelgiame ne tik į juos, bet ir į vaidmenį: jei tai cirko artistas, akrobatas ar moteris katė – grimas bus ekspresyvesnis, o štai smuikininkei raudonų lūpų nesiūlysime.

O kaip makiažas parenkamas teatre?

Teatre grimą lemia režisieriaus vizija: grimo dailininkas turi perprasti ir grimo pagalba įkūnyti tai, ką mato režisierius. Mano manymu, teatre dirbti įdomiausia: turi kurti, mąstyti, domėtis, daug skaityti.
Teatre grimas, kaip ir spektaklis, niekad nebūna toks pat – kaskart liniją nubrėži vis kitaip. Mane žavi ir tai, kad teatro grimas reikalauja papildomų pastižų: perukų, apgamų, dirbtinių nosių… Grimas leidžia pakeisti veido bruožus: naudojant modeliavimo paletę galima pasiaurinti nosį, sumodeliuoti antakius, sukurti plikės ar plaukų iliuziją.
retro makiažas, padūmavusios akys

Kokių yra grimo ir makiažo skirtumų?

Grimo ir įprasto makiažo priemonių paskirtis panaši, tačiau dekoratyvinės kosmetikos galime nusipirkti parduotuvėse, o grimas – tai profesionali kosmetika, skirta specialistams, pritaikyta ypatingoms progoms – filmavimams, teatrui, kinui. Grimas ilgiau laikosi, yra kitokios tekstūros: juo ne tik galima užmaskuoti trūkumus, bet ir pakeisti veidą neatpažįstamai. Ne veltui teatre ar kine grimuotojai vadinami „grimo dailininkais“: kartais tenka „tapyti“ veidą, versti aktorius istoriniais personažais remiantis jų portretais. 

Profesionali kosmetika turi daugiau pigmentų, spalvos sodresnės. Intensyvesnių spalvų reikalauja aplinka: televizijos apšvietimas smarkiai blukina spalvas, o teatre ryškumas būtinas, nes žiūrovai stebi spektaklį iš tolo.

Ar grimas kenkia odai?

Kokybiškos profesionalios priemonės yra patikrintos dermatologų. Vis dėlto svarbiau ne tai, ką tepame, o kaip nuvalome. Tik pagalvokite: ryte pasitepame kremais, padengiame veidą makiažo pagrindu bei kita kosmetika, išeiname į gatvę, ant odos nusėda dulkės, išmetamosios dujos, visa tai susimaišo su riebalinių liaukų išskiriamais riebalais… Vakare būtina leisti odai kvėpuoti, nuvalyti dienos likučius nuo veido, kad ir kokios pavargusios būtume.

grimuotoja

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Odos būklė tiesiogiai priklauso ir nuo negyvųjų ląstelių šalinimo, ir nuo kaukių naudojimo dažnumo, galimybės kreiptis į profesionalų kosmetologą. Man teko dirbti odos puoselėjimo srityje, ir turiu pripažinti, kad viskas priklauso nuo priežiūros. Žinoma, grimas yra sunkesnė kosmetika, nei dekoratyvinė, ypač teatro grimas, skirtas, pavyzdžiui, mimų kūrimui. Tačiau net naudodami šį grimą aktoriai, besirūpinantys savo oda, atrodo puikiai. Deja, dažnai jų gyvenimo tempas itin spartus, tad jie neturi laiko odos priežiūrai. 

Ką manote apie grimo naudojimą kasdien?

Nepaisant to, kad profesionalios kosmetikos priemonės jau prieinamos ne tik grimuotojams, manau, kad jos tinkamos tik tais atvejais, kai yra labai rimtų veido problemų. Dekoratyvinė kosmetika puikiai atlieka savo funkcijas: yra tikrai gerų makiažo pagrindų, šešėlių… Dieniniam ar net vakariniam makiažui dažniausiai nereikia tokios intensyvios pigmentacijos šešėlių, kaip kad siūlo profesionalios linijos.
Manau, geriau įsigyti kokybiškos odos priežiūrai skirtos kosmetikos: jei gerai prižiūrite savo odą, profesionalių priemonių neprireiks.

Pagaliau, profesionalams skirtą kosmetiką naudoti sudėtingiau nei dekoratyvinę, kuri sukurta kasdieniam patogiam naudojimui: kol grimuotojai maišo palečių spalvas, jūs tiesiog išsispaudžiate ar išsukate reikiamą tinkamo atspalvio kiekį.

ryškus makiažas

Ar moterims praverčia profesionalams skirti makiažo šepetėliai?

Priklauso nuo poreikių, bet nemanau, kad tai privaloma. Reikia atsiminti, kad profesionalas teptuką naudoja ne vieną kartą per dieną, keliems veidams, keliskart plauna, dėl to patvarumas ypač svarbus, o tai turi įtakos kainai. Tačiau yra daug prieinamų ir nebrangių šepetėlių, kuriuos naudoja net grimuotojai.

Kokių grožio patarimų turite Lietuvos merginoms?

Šiuo metu grožio industrija šlovina skaisčios, baltos odos merginas. Soliariumo išsekinta, įrudusi oda – nebeaktualu. Lietuvaitėms tikrai pasisekė: dažniausiai Baltijos moterys – šviesios, blyškios odos. Metas pamiršti dirbtinę saulę ar įdegį iš buteliuko ir džiaugtis tuo, kuo dosniai apdovanojo gamta.
Kalbant apie veido bruožus, Lietuvos moterys pasižymi itin gražiomis nosimis, išraiškingais skruostikauliais. Subtiliai tai pabrėždamos, jos atrodo įspūdingai. Mūsų krašto merginoms tinka tiek paryškinti akis, tiek lūpas, taip pat siūlau išbandyti šį sezoną itin madingą „nuogą“ makiažą, puikiai tinkantį kasdien.

Ačiū už pokalbį!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top