Now Reading
STOP plastikiniams maišeliams

STOP plastikiniams maišeliams

STOP plastikiniams maišeliams

Ekodiena.lt

Plastiko maišelių kultūra jau seniai užkariavo pasaulį. Prekybos centruose dažnas mėgsta sukrauti kiekvieną daržovę bei maisto produktą į atskirus maišelius, nors tai dažniausiai pasitaikančios šiukšlės ne tik namuose, bet ir gatvėse.

Lengvi ir, regis, erdvės neužimantys maišeliai gali „pergyventi“ mus keliomis kartomis ir nužudyti daugiau gyvūnų per metus nei brakonieriai.

Maišeliai gyvena ilgiau už mus

Plastikinio maišelio daroma žala prasideda jau gamybos procese, kadangi jie gaminami iš aplinkai žalingų naftos produktų. Juose galima aptikti dažų, toksiškų medžiagų ar net švino. Gamybos metu į orą išmetami milžiniški kiekiai anglies dvideginio. Vėliau vyksta maišelių transportavimas į kitas šalis, kelionės metu, žinoma, naudojamas kuras.

Atlikus minėtus procesus, maišeliai patenka į prekybos centrus, parduotuves ir mūsų namus.

International Herald Tribune duomenimis, pasaulyje per minutę sunaudojama 1 mln. plastikinių maišelių, arba 150 maišelių per metus kiekvienam Žemės gyventojui. Vien JAV kasmet sunaudojama daugiau nei 380 milijardų plastikinių maišelių. Daugelis iš jų panaudoti tik vieną kartą.

Vidutinė maišelių irimo laiko skalė labai didelė – ji svyruoja nuo 15 iki 1000 metų. Prekybos centre prisirinkti maišelių ir paskui juos išmesti užtrunkame vos keletą minučių, tačiau retai kada susimąstome, kad atsidūręs sąvartyne jis gali išgulėti čia keletą amžių ar net visą erą. Juk milijardais tonų gaminami maišeliai neišnyksta – jie gula į mūsų šiukšliadėžes ir tik nedaugelis juos rūšiuoja.

Prie namų ir daugiabučių stovi mėlyni konteineriai skirti rūšiavimui, čia galite sudėti visus nereikalingus maišelius. Nepamirškite, kad jie turi būti švarūs.

Draudimai prekybos centruose

Dabar prekybos centrai ypač pamėgo girtis, kad naudoja gamtos nežalojančius maišelius, kurie užkasti į žemę suyra ir nepalieka jokio pėdsako. Visgi, realybė yra šiek tiek kitokia – šie maišeliai biologiškai neskaidomi. Užkasus maišelį, vyksta foto skaidymas. Jis pradeda irti į vis mažesnes daleles, kurios yra nuodingos, užteršia dirvožemį ir vandenį, kol galiausiai patenka į gyvūnų mitybos grandinę. Todėl reklama, neva pakuotė biologiškai skaidi, kai iš tikrųjų ji gamtinėmis sąlygomis biologiškai nesiskaido, gali klaidinti vartotojus ir prisidėti prie ne tik šiukšlių gausėjimo, bet ir prie aplinkos niokojimo.

Portalo „Veidas.lt“ duomenimis, 2008 m. Europoje iš viso pagaminta 3,4 mln. tonų plastikinių pirkinių maišelių – tiek, kiek sveria daugiau kaip 2 mln. lengvųjų automobilių. Visoje Lietuvoje gyvena apie tris milijonus gyventojų, tačiau vien prekybos tinkle „Maxima“ per mėnesį parduodama trys milijonai mokamų plastikinių maišelių pirkiniams.

2007 m. San Franciskas tapo pirmuoju JAV miestu, kuriame buvo uždrausti plastikiniai maišeliai. Juos pakeitė maišeliai padaryti iš bulvių arba kukurūzų krakmolo. Išmesti tokie maišeliai labai greitai suyra ir sugrįžta atgal į žemę. Vietinės valdžios teigimu, vien tik plastikinių maišelių uždraudimas San Franciske sumažino naftos poreikį 3 milijonais litrų per metus. Šiuo metu visiškai uždraudę plastikinius maišelius yra 13 JAV miestų.

Pasirodo, kad San Franciskas nėra pirmasis miestas pasaulyje, kuriame galioja šis draudimas. Plastikiniai maišeliai jau uždrausti Ruandoje, Butane, Bangladeše (nes užkimšdavo nuotekų vamzdžius ir sukeldavo grėsmingus potvynius), Pietų Afrikoje (kur jų dalijimas gali baigtis kalėjimu) ir Mumbajuje.

2010 metų pabaigoje Italijoje įsigaliojo įstatymas, draudžiantis prekiauti plastikiniais maišeliais parduotuvėse. Gyventojams buvo pasiūlyti medžiaginiai arba suyrančio plastiko maišeliai. Airijoje maišeliai buvo apmokestinti, nuo tada jų naudojimas sumažėjo 90 proc.

Gyvūnija paskendusi plastike

Niūri statistika teigia, kad plastiko maišeliai pasaulyje kasmet nužudo vieną milijoną gyvūnų. Šimtai tūkstančių ruonių, banginių, jūros vėžlių bei paukščių uždūsta pakliuvę į plastikinių maišelių pinkles. Jūros gyvūnai kartais plastiko maišelius palaiko medūzomis ir rimtai suserga juos suėdę.

„Būdami lengvi ir maži plastikiniai maišeliai dažnai patenka ne į atliekų rūšiavimo centrus, o į jūrą, kur jų irimo procesas gali trukti šimtus metų. Jau dabar vien Viduržemio jūroje plūduriuoja 250 mlrd. plastikinių maišelių skutų, arba 500 tonų plastiko, kuris yra ilgaamžis. Jūrų gyvūnai, prariję plastiko daleles netyčia arba palaikę jas maistu, gali uždusti. Yrančiomis plastiko dalelėmis, kuriose būna priedų, pavyzdžiui, patvariųjų organinių teršalų, gali būti užterštas dirvožemis ir vandentakiai“, – rašoma portale „Grynas.lt“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Galime teigti, kad esame tvarkingi, nemetame maišelių kur papuola, nepaliekame gamtoje, tačiau yra kita problema – lengvučiai maišeliai sąvartynuose dažnai pakyla į orą ir nukeliauja daugybę kilometrų, pakibdami ant medžių, tvorų, įsipainiodami į paukščių lizdus ar atsidurdami upėse.

Laikas ekologiškiems maišeliams

Kaip galime išlikti stilingiems ir parsinešti pirkinius iš parduotuvės neteršiant aplinkos? Dizaineriai ir parduotuvės, palaikantys ekologijos idėjas, vis dažniau pristato itin kūrybingų ir žaismingų medžiaginių maišelių, nenusileidžiančių dailiai rankinei. Tokius ekologiškus maišelius galite susilankstyti ir nešiotis rankinėje – jums nebereikės kaskart prie kasos ieškoti plastikinio maišelio ir mokėti už jį pinigų.

Prekybos centre taip pat nebūtina susikrauti visų produktų į atskirus maišelius – juk daugelis jų jau yra pakuotėse, todėl nėra tikslo dar kartą pakuoti. Daržoves namuose plauname, tad jas taip pat galime dėti tiesiai į krepšelį.

Norite turėti unikalų maišelį? Galite jį pasigaminti patys iš senų marškinėlių arba nusinerti.

Nepatingėkite įsigyti ar pasisiūti ekologišką maišelį, patys nustebsite, koks tai gali būti veiksmingas būdas būti draugiškesniu aplinkai ir sumažinti išmetamų šiukšlių kiekį.

Ir keletas faktų apie plastikinius maišelius:


  • Vandenynuose plastiko maišeliai tampa „toksiškomis kempinėmis“ – teršėjais.
  • JAV perdirbama tik nuo 1 iki 2 proc. plastiko maišelių.
  • Kiekvienais metais nuo plastiko maišelių žuva tūkstančiai jūros gyvūnų ir milijonai paukščių.
  • Ramiojo vandenyno Šiaurinėje dalyje plastiko maišelių masės atliekos Teksaso valstijos dydžio.
  • Plastiko maišeliai sąvartynuose nesuirę gali išlikti iki 1000 metų.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top