Now Reading
Bjauriausi pastatai pasaulyje (Foto)

Bjauriausi pastatai pasaulyje (Foto)

Bjauriausi pastatai pasaulyje (Foto)

Laikas.lt
Pagal: Cnn.com

Kartais architekto išradingumas žmonėms atima žadą, o kartais – verčia bjaurėtis. Siūlome susipažinti su pastatais, kritikų išrinktais neskoningiausiais pastatais pasaulyje.

„Ryugyong“ viešbutis, Šiaurės Korėja

330 m. aukšto piramidė/erdvėlaivis/nežinia kas rodo komunistų valdžios beskonį išpuikimą. Po to, kai Pietų Korėja laimėjo teisę organizuoti 1988 m. olimpines žaidynės, Šiaurės Korėjai baigėsi pinigai ir viešbučio statyba sustojo 1990 m.

Po 16 metų pertraukos, statybos vėl pradėtos 2008 m. Iš dalies, gal ir gerai – viešbutis tapo turistų magnetu. Vieni grožisi, kiti – baisisi.

„Antlantis“ viešbutis, Junginiai Arabų Emyratai

Po Pietų Afrikos verslo magnato Solo Kerznerio sparneliu išdygęs viešbutis kitiems architektams atrodo tarsi begėdiškas pasityčiojimas iš jų profesijos.

Tiesa, pastatas susilaukė tiek kritikos, kad 2008 m. viešbutyje buvo įrengti keli prabangūs restoranai ir vandens parkas. Kaip sakant, tobulinamas interjeras tam, kad atitrauktų akis nuo eksterjero.

Parlamento būstinė, Rumunija

12 aukštų pastate yra 1,1, tūkst kambarių. Pastatas vertinamas kontroversiškai ne tiek dėl išvaizdos, kiek dėl buvusio Rumunijos prezidento – Nicolai Ceausescu, psichozių. Nepaisant visuomenės pasipiktinimo, pastato statybų vietoje buvo nugriautos 28 bažnyčios ir 30 tūkst. gyvenamųjų patalpų. Ar buvo verta?

Žižkovo televizijos bokštas, Čekija

Bėda ta, kad 216 m. bokštų neįmanoma nepastebėti, todėl jeigu jie yra „architektūrinė klaida“ – jau niekaip nepaslėpsi. Kyla klausimas, kodėl bokšto architektas viename gražiausių Europos miestų pastatė bokštą, labiau primenantį erdvėlaivį?

Muzikinis išgyvenimas, JAV

Teigiama, kad architektas dizaine bandė pavaizduoti sulaužytą „Fender Stratocaster“ gitarą, taip, neva, švęsdamas rokenrolo karaliavimą.

Architektą įkvėpė geriausias visų laikų gitaristas – Jimis Hendrixas. Tiesa, gal jam ir būtų patikęs toks dizainas, bet to tikrai nepasakysi apie šiuolaikinę publiką.

Ho Chi Minho mauzoliejus, Vietnamas

Ho Chi Minhas į lietuvių kalbą verčiasi kaip „šviesos nešėjas“, tačiau nei pastate, nei nestabilioje buvusio Vietnamo lyderio galvoje tikrai nebuvo ir nėra nieko panašaus į šviesą. Tiesa, pats Ho Chi Minhas norėjo kuklios kremavimo ceremonijos, tačiau tokiam norui pasipriešino Minho siekėjai, norėję „užkonservuoti“ valdovo kūną amžiams.

Metropolio katedra, Anglija

Jeigu manote, kad daugiausiai neskoningų pastatų yra komunistinėse šalyse – tikrai klystate. Anglija – šalis, kurios niekada nevaldė komunistai. Tačiau 1960 m. Liverpulyje pastatyta katedra paneigia visus mitus.

Pastato sumantyojai – seras Edwinas Lutyensas ir Andrianas Gilbertas Scottas. Vėliau Scotto idėjos pasirodė nepriimtinos, todėl visus darbus baigė Lutyensas.

Katedros valdžia Scottui iškėlė beveik 5 mln. litų ieškinį, nes po kelių metų ėmė varvėti stogas ir mozaikos pasirodė brokuotos. Keista, kad valdžiai visgi neužkliuvo pastato dizainas, kuris labai primena transformerį – Optimus Prime.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Portlando būstinė, JAV

Centrinė Portlando būstinė – aukštas pastatas su galybe mažų langų. Vietiniai žmonės architekto Michaelio Graves kūrinį vadina „kalėjimu“. Kodėl? Užtenka pažiūrėti į nuotrauką.

Kai 1990 m. buvo paskelbtas konkursas pastato atnaujinimui, M. Graves taip pat jame dalyvavo. Vienas iš pastato darbuotojų tuomet pasakė: „Turbūt Graves jaučia, kad yra skolingas miestui ir nori ištaisyti šią klaidą“. Tiesa, Graves įmonė konkurso nelaimėjo.

„Fang Yuan” pastatas, Kinija

Architektas CY Lee bandė sujungti vakarų ir rytų kultūras, tačiau, sprendžiant iš rezultato, jo idėja nepasiteisino.

Nors kritikai pastatą išjuokia, vietinei valdžiai jis dar ir kaip patinka! Partijos teisėjų balsavime pastatas buvo išrinktas geriausiu net keliuose balsavimuose.

„Petrobras“ būstinė, Brazilija

„Petrobrass“ – didžiausias energijos kompanija Lotynų Amerikoje. Negana to, kad pastatas tiesiog tragiškai neskoningas, jis pastatytas viename pavojingiausių Rio de Ženeiro rajonų. Kritikai teigia, kad pastatas yra „kažkur tarp lego kaladėlės ir tuščio kiauto“.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top