Now Reading
Pirmas kartas: snieglentė ar slidės?

Pirmas kartas: snieglentė ar slidės?

Pirmas kartas: snieglentė ar slidės?

Laikas.lt

Nors Lietuvoje šią šiltą žiemą slidinėjimo centras veikė tik Druskininkuose, pagaliau pasnigo ir trasos buvo atidarytos kituose vietose. Jeigu ir jūs ruošiatės patirti slidinėjimo malonumą, turbūt sukate galvas, ką pasirinkti pirmam kartui – sienglentę ar slides?

Laikas.lt pakalbino Anykščių slidinėjimo centro „Kalita“ vadovą ir instruktorių Liudviką Avietę bei „Druskischool“ instruktorių, snieglenčių sporto profesionalą Aleksandrą Badjanovą.

Pirmas kartas – kaip išvengti traumų?

Tarp slidinėjimo entuziastų kalbama, kad kiekvienas pradedantysis turi griūti tam tikrą kiekį kartų tol, kol išmoks čiuožti. Tačiau traumų išvengsite tuomet, jeigu pirmam kartui pasisamdysite instruktorių.„Instruktorius jums paaiškins, ką daryti, ir jau pirmą dieną saugiai leisitės nuo kalno“, – Laikas.lt pasakojo L. Avietė.

Slidininkai pirmam kartui dažniausiai naudoja „plūgelio“ techniką: kojos sulenktos, išskiestos ir sukryžiuotos taip, kad iš slidžių priekinių galų gautųsi ženklas „/“, kūnas turi būti pasviręs į priekį.

Įsitikinkite, kad slidės nesikryžiuoja. Tai pozicija, kuri pradiniame etape leidžia išspręsti daug uždavinių: stabdyti, valdyti greitį. „Čiuožti plūgelio technika mokoma tiek kalnuose, tiek įvairiose mokyklėlėse. Juk ir valsą šokdamas žmogus pradeda nuo paprasčiausių žingsnių“, – teigia L.Avietė.


„Plūgelio“ technika

Snieglentininkams kiek sudėtingiau. Tokios „plūgelio“ technikos nėra. A. Budjanovas primygtinai rekomenduoja pirmam kartui samdyti profesionalų trenerį: „Užsiėmimai su instruktoriumi pradiniame etape labai svarbūs, nes suformuojami baziniai įgūdžiai. Tai garantuoja tam tikro lygio saugumą, nes mokoma ne tik taisyklingos bazinės stovėsenos, elementarių judesių, bet taisyklingai kristi ir išvengti traumų“.

Pirmas kartas: snieglentės vs slidės

Turbūt ne vienas sukote galvas, ką pasirinkti – snieglentę ar slides. Žiūrint iš šalies, čiuožti snieglente atrodo sudėtingiau. Tačiau L. Avietė prieštarauja tokiai nuomonei: „Asmeniškai manau, kad malonu slidinėti tiek su vienu, tiek su kitu. Kalbant apie slidinėjimo techniką, su snieglente paprasčiau pradėti negu slidėmis. Aišku, be instruktoriaus išmokti būtų sudėtinga. Tačiau slidžių technika tikrai sudėtingesnė, nors žmogus ant jų stovi tvirčiau ir stabiliau. Snieglentę būtina išmokti valdyti. Pagavus techniką – viskas pasidaro lengviau“.

A. Budjanovo teigimu, žmogaus pasirinkimas priklauso nuo amžiaus, fizinės būklės ir noro. Jeigu žmogus turi dvi rankas, dvi kojas ir daug noro – gali mokytis tiek to, tiek ano. „Esminiai skirtumai mokantis slidinėti: pradiniame etape kiek greičiau progresuoja slidininkai. Ir pirmas 1,5 val. su slidėmis jaučiamasi kur kas laisviau nei snieglente. Praktika rodo, kad vėliau snieglentininkai progresuoja greičiau ir patiria daugiau malonumo bei adrenalino“, – kalbėjo A. Budjanovas.

Tačiau čia pat priduria, kad žmogus ant slidžių jaučiasi patogiau: „Dvi lazdos ir dvejos slidės – keturi atramos taškai, tad lengviau išlaikyti pusiausvyrą. Jautiesi komfortiškiau: čiuoži veidu į priekį – tai žmogaus natūrali poza, juk taip vaikštome. Kalbant apie snieglentes, stovėsena asimetriška: arba dešine koja į priekį (vadinama gufi), arba kaire (regullar). Posūkiai taip pat kitokios technikos. Vaikams iki 10 m. amžiaus tai sudėtinga. Suaugusiems kiek lengviau, bet pradiniame etape vis dėlto sunkiau nei su slidėmis“.

Žiūrint iš finansinės pusės, nors valandinė kaina suaugusiam žmogui dažniausiai būna tokia pati, snieglenčių įrangos kaina yra nežymiai didesnė. 4 valandos slidinėjimo slidėmis suaugusiam su pilna įranga Lietuvoje apsieina apie 100-120 Lt, su snieglentėmis – apie 140-160 Lt.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Laikas.lt taip pat pasiteiravo savo skaitytojų, ką jie patys mieliau renkasi. Snieglentės ir slidės surinko vienodą balsų kiekį, o nugalėjo turbūt paprasčiausias būdas – čiuožimas rogutėmis arba „pašikniuku“.

Kaip įveikti aukščio baimę

Didžiausia kliūtis, su kuria susiduria pradedantys čiuožti slidėmis ar snieglente, yra aukščio baimė. Būtent dėl jos daug žmonių taip ir neišmoksta čiuožti. Ar įmanoma ją įveikti? Pasirodo, taip.

„Baimė – tai savisaugos instinktas. Tai normalu, kad nebijo tik kvailiai. Svarbiausia, įvertinti savo fizines ir technines galimybes, kiek tai saugu ar nesaugu. Kalnų slidės, snieglentės – sąlyginai saugus sportas. Jei šalia tavęs – profesionalus treneris, žinai, ką darai, tada baimė palaipsniui atsitraukia. Įgyjant patirties pradedi labiau pasitikėti savimi, baimė dingsta. Pasirinkus tinkamą lygį, pradedantieji patirs ne mažiau malonumo slidinėdami nuo nedidelio kalno ir jausis saugiai. Vėliau, turint patirties, jau galima mėgautis sudėtingesnėmis trasomis“, – teigė A. Badjanovas.

„Reikia pradėti mokytis lygioje vietoje. Išmokus elementus, palipėti porą metrų aukštyn, nučiuožti, tada dar porą metrų ir taip toliau. Tuomet aukščio baimės tikrai nebus, ypač kai pajausite, kad galite kontroliuoti savo kūną ir čiuožimo greitį“, – patarė L. Avietė.

Na, o tiems, kurie norite numesti svorio, taip pat galite rinktis slidinėjimą. Taip per minutę gryno slidinėjimo sudeginsite net 20, o per valandą – net 1800 kalorijų!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top