Now Reading
Rolandas Kazlas – „Dieviškosios komedijos“ Dantė (Foto)

Rolandas Kazlas – „Dieviškosios komedijos“ Dantė (Foto)

Rolandas Kazlas - „Dieviškosios komedijos“ Dantė (Foto)

ELTA
Nuotr. M. Amrazo

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) rengiasi paskutinei šio sezono premjerai – Eimunto Nekrošiaus spektakliui „Dieviškoji komedija“. Premjeriniai spektakliai vyks balandžio 26 ir 27 dienomis LNDT didžiojoje scenoje. 

Spektaklis „Dieviškoji komedija“ – tai išskirtinė teatro „Meno fortas“ ir LNDT koprodukcija, leidžianti Lietuvos žiūrovams pirmiesiems pamatyti naują pasaulyje garsaus lietuvių režisieriaus kūrinį. 

Scenografiją ir kostiumus E. Nekrošiaus pastatymui kuria nuolatiniai režisieriaus partneriai Marius Nekrošius ir Nadežda Gultiajeva, spektaklio muziką – Andrius Mamontovas. 

Lietuvos teatre dar nestatyta Dantės Aligjerio (Alighieri) „Dieviškoji komedija“ – didžiulis iššūkis režisieriui, statančiam net ir „neįveikiamus“ kūrinius, taip pat aktoriams ir žiūrovams. E. Nekrošius imasi dviejų „Dieviškosios komedijos“ dalių – „Pragaro“ ir „Skaistyklos“, o „Rojų“ palikdamas ateičiai.

„Viskas priklauso, kaip pavyks. Jeigu pavyks gerai, atsiras kažkokios prasmės… Sunku buvo dirbti Šekspyrą, Gėtę, bet ten yra aiškūs keliai, konfliktai, kulminacijos, netektys, tirštumas, charakteristika personažų. Čia (Dantę – ELTA) gali skaityti kaip nori – horizontaliai, vertikaliai, gali ir iš vidurio… Kiekvieną dieną susiduri su koncepcijos, idėjų stygiumi. Kaip ir kiekvienam kūrybiniam žmogui, labai greitai tos idėjos išsisklaido ir kartais neužtenka savęs. Tas amžinas abejojimas gal ir trukdo. Kartais jauti, bet nežinai kaip… Kiekvieną dieną abejoju“, – spaudos konferencijoje svarstė E. Nekrošius, pripažįstantis ir neįmanomumo ribas. 

Pasak kūrėjų, E. Nekrošiaus spektaklyje pagal Dantę žiūrovai nebus priversti klausytis ilgų monologų, kuriuos net ir skaitant ne visada lengva iš pirmo karto suprasti. Režisierius kuria labai savitą, unikalią teatrinę kalbą, leisiančią žiūrovams ne suprasti, bet pajusti Dantės kūrinio didybę, kuri susideda iš labai paprastų, artimų kiekvienam žmogiškų situacijų ir emocijų. 

Pagrindinius vaidmenis spektaklyje kuria didelę bendro darbo patirtį su režisieriumi turintys aktoriai. Dantę vaidins Rolandas Kazlas, Vergilijų – Vaidas Vilius, Beatričę įkūnys Ieva Triškauskaitė. Spektaklyje taip pat vaidins Remigijus Vilkaitis, daug energijos spektakliui žada suteikti grupė jaunų aktorių – Darius Petrovskis, Simonas Dovidauskas, Paulius Markevičius ir kiti.

Pasak R. Kazlo, spektaklis turėtų būti viltingas, šviesus, nes Dantė tikėjo žmogumi, linkėjo jam gera. „Kalbėti apie šitą Dantės kūrinį lengviau, filosofuoti, mąstyt, cituoti, žavėtis juo yra lengviau, negu paimti ir padaryti konkrečiai kažkokį etiudą. Todėl imtis statyti spektaklį pagal šį nežmoniško mastelio kūrinį yra beprotiška. Pasaulyje yra labai nedaug režisierių, galinčių galynėtis su šiuo kūriniu. Režisierius E. Nekrošius – vienas iš jų. Puiku, kad šis kūrinys scenoje prabils lietuvių kalba“, – sakė aktorius.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Spektakliui E. Nekrošius pasitelkė senąjį Aleksio Churgino „Dieviškosios komedijos“ vertimą, kuris esąs sklandesnis negu Sigito Gedos, nors pradžioje galvojęs imtis naujesnio poemos vertimo.

Dantė Aligjeris (1265-1321) daugiau kaip trylika metų, iki pat savo mirties, kūrė „Dieviškąją komediją“, tapusią italų ir pasaulinės literatūros šedevru. Pasak tyrinėtojų, svarbiausia, kas leido Dantės kūriniui išlikti per amžius skaitomam ir populiariam visame pasaulyje, yra jo emocinė įtaigos jėga. Dantė, vedamas Vergilijaus per kūrinio dalis – „Pragarą“, „Skaistyklą“ į „Rojų“, kur jo laukia mylimoji Beatričė, sutinka ir išklauso dešimtis personažų. Šios istorijos, paremtos ir tikrais faktais, ir legendomis, verčia Dantę susimąstyti apie savo gyvenimo klaidas, nuodėmes, prisiminti draugus ir priešus, apgalvoti savo paties gyvenimą ir kūrybą.

Naujojo E. Nekrošiaus spektaklio koprodiuseriai – Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Apulijos teatras (Baris, Italija), Tarptautinis K. Stanislavskio fondas (Maskva), festivalis „Baltijskij dom“ (Sankt Peterburgas).

Gegužės mėnesį spektaklio premjera vyks dviejuose Italijos miestuose – Brindizyje ir Modenoje, o rudenį pradės naują Nacionalinio dramos teatro sezoną. Vėliau keliaus į Maskvą ir Sankt Peterburgą. Rudenį „Dieviškoji komedija“ numatoma rodyti ir Italijos Vinčencos „Olimpico“ teatre, kurio meno vadovu neseniai tapo E. Nekrošius. 


© 2007, Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama. El. paštas: [email protected].

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top