Now Reading
Delčia – laikas mesti svorį?

Delčia – laikas mesti svorį?

Delčia – laikas mesti svorį?

Diena.lt

Kas netrokšta vasarą atrodyti puikiai, atsikratyti papildomų kilogramų ir pasidabinti lengvais rūbais. Pasiekti norimų rezultatų galima keliais būdais: deginti nereikalingas kalorijas sporto klube arba laikytis kankinančios dietos.

Dietų sukurta begalė. Vienos susijusios su žmogaus gyvenimo ritmu ir būdu, kitos – su kraujo grupe ir netgi mėnulio fazėmis.

Viena tokių – „Delčios dieta“. Manoma, kad būtent mėnulio delčios metu kūnas gali lengviau atsikratyti nereikalingų kilogramų. To priežastys yra apetito sumažėjimas ir paspartėjusi medžiagų apykaita, todėl, neva tuo metu organizmas pats pasiruošęs išsivalyti.

Didžiausias dietos privalumas esąs tai, kad dėl gausaus maisto raciono nejaučiama alkio. Be to, organizmas pripranta prie mažų patiekalų porcijų ir ateityje galima išvengti persivalgymo problemų.

Išskiriamos dvi „Delčios dietos“ strategijos. Vieni rekomenduoja šios dietos laikytis 4 dienas: pradėti 2 dienas prieš delčią ir 2 dienas per delčią. Valgoma ribotais kiekiais tris kartus per dieną kas 4 valandas. Valgiaraštyje yra kiaušiniai, jautiena, varškė, daržovės, vaisiai. Maistą gardinti prieskoniais ar padažais draudžiama.

Kiti pataria dietos laikytis visą savaitę. Meniu išlieka toks pat. Pagrindinis skirtumas yra tai, kad kiekvieną dieną reikia valgyti tokį pat maistą. Vadinasi, vieną dieną valgyti tik ryžius, o kitą – obuolius.

„Niekada anksčiau neteko laikytis dietos, tai atrodė beprasmiška – numesti kilogramai vis tiek sugrįžta. Tačiau skaičiau, kad delčios metu numesti kilogramai nebesugrįžta. Pasirinkau 7 dienų strategiją – kiekvieną dieną valgyti vis kitą maistą, tai yra vieną dieną tik virtų kiaušinių, kitą dieną – vien ryžių ir t.t. Šios dietos metu nesijaučiu alkana, kadangi porcijos yra tikrai nemažos. Taip pat stengiuosi išvengti įvairių pagundų, pavyzdžiui, eiti į maisto parduotuvę. Jau praėjo keturios dienos nuo dietos laikymosi pradžios. Numečiau 2 kilogramus“, – džiaugėsi 21-erių studentė.

Specialisto komentaras

Edita Gavelinė (Medicinos mokslų daktarė, dietologė)

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Delčios dieta“ yra viena iš populiariųjų dietų, skirtų lieknėjimui. Šios dietos veiksmingumo įrodymų nėra, nėra ir aiškių aprašymų, kodėl delčios metu turėtų mažėti apetitas ir t.t. „Delčios“, „Holivudo“, „Grikių“ – tai tik skambūs dietų pavadinimai, kurie neskatina žmogaus keisti maitinimosi įpročių.

Jei dietos laikomasi ilgiau nei septynias dienas, tai gali neigiamai paveikti sveikatą. Taip nukenčia žmogaus raciono įvairovė – gali trūkti vienų ar kitų būtinų maistinių medžiagų. Jeigu tokios dietos kaloringumas mažesnis negu 1200 kcal., gali būti dalinio badavimo pasekmių, t.y. sumažėja žmogaus ramybės kalorijų poreikis (ramybės medžiagų apykaita), tuomet po dietos net ir suvalgydamas tą patį maisto kiekį, kaip anksčiau, žmogus sparčiau nutunka.”


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top