Now Reading
Amsterdamo tatuiruočių muziejaus grožis ir neapsakomas žiaurumas (foto)

Amsterdamo tatuiruočių muziejaus grožis ir neapsakomas žiaurumas (foto)

Amsterdamo tatuiruočių muziejaus grožis ir neapsakomas žiaurumas (foto)

 

Laikas.lt
Parengta pgl. Guardian.co.uk

XX amž. pabaigoje Amsterdame atidarytas pirmasis tatuiruočių muziejus, kuriame galima atrasti ištisą eksponatų įvairovę – nuo užmarinuotų odos gabaliukų iki sudėtingiausių senovinių genčių darbų. 

Dar XIX amž. Plantage‘as Middenlaan‘as nesėkmingai bandė įkurti tokio tipo muziejų Amsterdame. Šiuo metu Amsterdamo tatuiruočių muziejus įsikūręs dviejuose iš „Belle époque” rūmuose. Ten vyrauja buržuazinės tapytos gėlės ir prabangus interjeras, kas muziejui padeda sukurti savotišką fetišistinę atmosferą.

Muziejaus įkūrėjas bei globėjas – Henk‘as Schiffmacher‘is. Šis vyras yra didelis avantiūristas, išsiskiriantis savo išvaizda, kaip kietojo metalo ūkininkas – burna pilna aukso ir visada išsitepęs rašalu. Jo užsispyrimas , o gal ir apsėdimas, ar nenumaldomas potraukis kolekcionuoti viską, kas yra susiję su tatuiravimu.

Muziejaus kolekcija – nuo etnografinių įrankių iki žmogaus odos

Muziejaus kolekcija yra labai plati. Pirmajame aukšte galite išvysti etnografinius įrankius, kurie buvo skirti piešti ant odos, taip pat įvairiausius genčių raštus. Kai kurie iš jų priverčia aikčioti ne vieną. Ten eksponuojami pirminės odos skarifikacijos piešiniai, kurie buvo paplitę nuo Afrikos bei Ramiojo vandenyno kolonijinių laikų iki viduramžių paskutiniojo dešimtmečio. Galima aptikti ir tokių ekspozicijų – nuo šiurkščios odos paviršiaus poliravimo vaizdų iki rafinuotų, sudėtingų, abstrakčių bei religinę svarbą turinčių raštų.

Kiti parodos eksponatai, papildantys parodą – siaubingi mėsos gabalai, laikomi sandariuose stiklainiuose. Kai kurie raštai daryti ant kiaulės odos, kiti ant žmogaus, lyg oda būtų nulupta iš pažasties.

Antrojo aukšto ekspozicija

Antrojo aukšto eksponatai primena atrakcionų parką, labai spalvingi : fotografinės nuotraukos, merginų ir jūreivių piešiniai, taip pat bei liaudiškų įrankių formos bei spalvų gamos. Galima išvysti miniatiūrinių vėliavėlių su merginų atvaizdais ar siaubingų politinių personažų, kurie tuo metu turėjo tam tikrą prasmę.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Viena keistesnių parodų, tai raudonmedžio baras, kuris kažkada priklausė Bristolio tatuiruočių klubui. Čia demonstruojami šios organizacijos narių išlikę darbai, kurie ankščiau buvo garbinami. Tarp vienų žymiausių šios organizacijos tatuiruočių meistrų yra išlikusių Leso Skesės darbai iš 1950 metų, kai jis tapo Didžiosios Britanijos tatuiruočių meistrų čempionu. Jo kūryba iki šiol yra patraukli ir populiari, todėl dažnai yra naudojama ir kitų tatuiruočių meistrų darbuose.

Muziejaus įkūrėjas Henk‘as yra vienas garbingiausių tatuiruočių meistrų, kuris ištatuiravo visus „Red Hot Chilli Peppers“ grupės narius, taip pat Pearl Jam and Kurt Cobain. Tačiau dabar jis nebeužsiima tatuiravimu, kadangi užsiima naujais projektais ir siekia tatuiruočių muziejuje atidaryti biblioteką, kavinę bei tyrimų ir mokymų centrą. Jo didžiausia aistra rinkti bei išsaugoti tatuiruočių meną. Ironiška, tačiau tai, kas yra natūralu yra laikina, įsitikinęs įkūrėjas. Tuomet, kai tatuiruočių savininkas miršta, su juo kartu miršta ir tatuiruotė. Vis dėl to, pasitaiko ir tokių atvejų, kad kai kurie išsipjauna piešinius ir palieka muziejui, kad po jų mirties būtų išlikęs gyvas tatuiruočių meistrų pavyzdys.

Muziejaus viršutiniame aukšte galite stebėti, kaip tatuiruočių meistrai dirba skirtingais stiliais, labiausiai populiari – ikonografija. Muziejus, kuriame netrūksta tatuiruočių meistrų pasirodymų, didžiuojasi priimdami tokius meistrus, kaip LA’s Robert‘as Atkinson‘as, kuris dažniausiai dirba privačioje savo studijoje. Rugpjūčio pradžioje jis atvyksta į šį muziejų. Todėl tiems, kas vertina šio menininko darbus, tai yra svarbus įvykis. R. Atkinson‘as turi savo kūrybos braižą, o jo darbų kaina siekia nuo 100 iki 2000 eurų. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top