Now Reading
Povandeniniai Bahamų lobynai (Foto)

Povandeniniai Bahamų lobynai (Foto)

Povandeniniai Bahamų lobynai (Foto)

Laikas.lt
Parengta pagal bbc.com informaciją.
Nuotraukos: National Geographic

Bahamų salynas išsidėstęs Karibų jūroje ir asocijuojasi su nuostabiomis atostogomis gulinėjant balto smėlio paplūdimyje ir siurbčiojant saldų kokteilį. Taip, visa tai šiame nuostabios gamtos kampelyje tikrai galima rasti, tačiau dar įpūdingesnių vaizdų reikėtų ieškoti po vandeniu.

Kalcito katedros

Bahamos, šalis iš daugiau nei 3 000 salų, išsibarsčiusių per Atlanto vandenyną, o beveik po kiekviena sala plyti fantastiški dariniai iš kalcito. Pastarieji dėl savo įspūdingumo vadinami katedromis, o jų sudaromi arkų labirintai – mėlynosiomis skylėmis. Manoma, kad Bahamų regione yra apie 1 000 tokių povandeninių olų, tačiau ištirta tėra 20%. Nuotraukose užfiksuotas Kaskadų kambarys (angl. Cascade Room), kuris yra 24 metrų gylyje ir veda į Dano (angl. Dan’s Cave) olą. Šį gamtos stebuklą galima pamatyti Abako saloje, šiaurinėje Bahamų salyno dalyje.

Povandeninės olos

Long saloje (angl. Long Island. Taip, alkoholinis kokteilis pavadintas būtent šios salos garbei) yra giliausia povandeninė ola pasaulyje – Dean’s mėlynoji ertmė (anlg. Dean’s Blue Hole). Tiesa, mokslininkai neabejoja, kad Bahamuose galima aptikti ir giliau esančių olų, tačiau šiandien rasta tik ši, esanti 183 metrų gylyje. 

Mineralų miškai

Povandeninėse olose plytintys stalaktitų ir stalagmitų dariniai lyginami su mišku, tiesa, šiuose miškuose griežtai draudžiama ką nors liesti, nes galima lengvai pažeisti trapius mineralus, kurie formavosi dešimtis tūkstančių metų. Jeigu aukščiausias taškas (tiek perkeltine, tiek ir tiesiogine prasme) alpinistui yra Everestas, tai Dano ola (angl. Dan’s Cave) yra šios aukštikalnės atitikmuo nardytojų pasaulyje. Norint pamatyti šią nuostabią vietą reikia treniruotis ne vienerius metus, turėti ypatingą įrangą ir kiekvieną veiksmą atlikti itin tiksliai – menkiausias nuokrypis nuo maršruto gali kainuoti gyvybę. 

Povandeniniai sūkuriai

Būdami vaikais tikriausiai mėgote stebėti, kaip vanduo sukdamasis sūkuriu išbėga iš vonios? Padidinkite šį vaizdinį daugybę kartų ir nerkite į Mėlynąją kamino ertmę (angl. Chimney Blue Hole), esančią prie Didžiosios Bahamos. Prasidėjus atoslūgiui milijonai litrų vandens pradeda suktis sūkuriu ir nusileidžia gilyn. 

Susisluoksniavę vandenys

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Bahamos žavi nardytojus galimybe nardyti ne tik atvirame vandenyne, bet ir salų gilumoje – Abako sala garsėja Lentpjūvės kriaukle (angl. Sawmill Sink). Šis gamtos stebuklas įspūdingas dėl savo spalvos, kuri, kintant apšvietimui, mainosi nuo vaiskiai žalios iki akinamai žydros. Taip nutinka dėl susisluoksniavusio vandens – salos gilumoje esanti dauba požeminiais urvais susieja su vandenynu ir yra beveik visa užpildyta jūros vandeniu. Potvyniai ir atoslūgiai čia beveik nejuntami, tad sūrus vanduo praktiškai nejuda, o jo paviršiuje kaupiasi gėlas lietaus vanduo. 

Fosilijų gausa

Salose esantis daubų vanduo beveik nejuda, tad jų dugne tvyro bedeguonė aplinka – tokios sąlygos, kartu su menkai svyruojančia temperatūra, puikiausiai tinka fosilijoms susidaryti. Nuotraukoje nardytojas kilsteli 3 000 metų senumo Kubos krokodilo kaukolę – šie gyvūnai Bahamose jau nebegyvena, tačiau daubų dugne galima rasti daugybę jų ir kitų gyvių bei augalų liekanų.

Naujos rūšys

Bahamų urvai įdomūs ne tik mokslininkams, tiriantiems fosilijas, bet ir ieškantiems naujų rūšių – pastaraisiais dešimtmečiais buvo atrasta net 300 naujų rūšių, priklausančių 75 naujoms gentims. Didžioji dalis gyvūnų yra smulkūs vėžiagyviai, prisitaikę gyventi absoliučioje tamsoje. Dėl šios priežasties nuotraukoje matoma Agostocaris krevetė yra bespalvė. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top