Now Reading
Ramiai ir užtikrintai – „Vapiano”

Ramiai ir užtikrintai – „Vapiano”

Ramiai ir užtikrintai - "Vapiano"

Pirmą kartą apie jį sužinojau, kai lankiausi Vokietijoje. Iš pradžių maniau, kad jis bus vienas iš tų tradicinių, nuobodžių ir visiškai neįdomių.

Apsirikau! Pasirodė, jog jis vienas iš tų neeilinių, apie kuriuos nuolatos kalbama. Kalbama, nes jis kitoks – savitas, linksmas, žavus, toks prie kurio prisirišus sunku atitrūkti. Jo vardas – Vapiano.

Itališkai skambančio vardo, itališkų tradicijų paveiktas, auklėtas temperamentingų giminaičių užaugo Vokietijoje, kur tvarka ir kokybė neatsiejama gyvenimo dalis, kur kiekvienas veiksmas turi atoveiksmį, kur tobulumui ribų nėra, prieš keletą metų gimęs, bet jau susilaukęs įspūdingo populiarumo ir apdovanojimų, restoranų tinklas.

Gera mintis

Tie kurie rečiau keliauja po pasaulį turbūt nėra net girdėję apie tokį restoranų tinklą. Pirmą kartą ir visai atsitiktinai vaikščiodamas Berlyno gatvėmis aptikau vieną iš 68 šiuo metu pasaulyje esančių restoranų. Net nebūčiau atkreipęs dėmesio, jei ne akį patraukiantys prieskoninių žolelių vazonėliai ant stalų, nuo kurių restorano svečiai tiesiog skynė žalumynus ir dėjo tiesiai sau į lėkštę. Pamaniau, kad labai šauni mintis – galėtų ir pas mus taip būti.

Aistringas espresso

Užėjau vidun ir pasijutau lyg būčiau atvykęs pas seniai matytus ir išsiilgtus draugus. Atrodė, kad bendraujame jau šimtą metų. Malonūs žvilgsniai, didelės šypsenos, nuoširdus bendravimas ir ypatingai paprastas greitai bei šviežiai paruošiamas maistas uždegė aistras.

Nors lauke ir tvyrojo alinantis karštis, didelė porcija pastos (makaronų) privertė pasijusti tikru italu. O kur dar nepakartojamo skonio desertai. Vien įsiklausius į jų pavadinimus saldus darosi – „Crema Caramela“, „Crema di Fragola“, „Panna Cota“ ir daugybė kitų gardėsių. Kaip gi galima užbaigti vakarą neparagavus tikros itališkos kavos, na bent jau taip buvo teigiama – saldaus ir stipraus espresso. Gardu!

Alyvmedžių plantacija prie stalo

Aplinka. Nepasakyčiau, kad kažkuo būtų kitokia ar ypatinga. Taip, ten daug detalių, kurios sukuria vientisą visumą. Jei jų nebūtų, nebūtų ir restorano interjero, nebūtų ir išskirtinio Vapiano stiliaus. Toje dalyje, kur svečiai valgo, stovi skirtingo dydžio natūralaus ąžuolo baldai. Atrodo šiek tiek gremėzdiškai, tačiau kaip bebūtų keista – labai patogūs.

Vieni jų pritaikyti žemesnio ūgio žmonėms, kiti aukštesnio. Jei kilo noras pastovėti, stalo aukštis bus būtent rankų lygyje. Visur dominuoja ramios ir pastelinės spalvos. Ant kiekvieno stalo stovi vazonėliai su prieskoninėmis žolelėmis, kuriomis galima pagardinti savo patiekalus, o virš galvos vaisius veda gyvi alyvmedžiai. Sėdėdamas prie vieno tokio medinio stalo pasijutau lyg sėdėčiau kur nors Italijos alyvmedžių plantacijos kaimelyje.

Raudona – paslaptis

Kita dalis visai skirtinga. Natūralios raudonoss ir juodos spalvų derinio žemi odiniai baldai – sofutės, foteliai, pufai tokie minkšti ir patogūs, jog nesinori ilgai pakilt nuo jų. O jei dar aplink maloni kompanija, puikus itališkas, išskirtinai šiam restoranų tinklui tiekiamas vynas, laikas bus neabejotinai maloniai praleistas. Vakaro prieblandoje raudonos, kupinos paslapčių, spalvos glėbyje jaukią šilumą skleidžia ugnimi alsuojantis modernus ir ekologiškas židinys.

Informuojanti apie save pica

Čia vienu metu susipina tiek dalykų, kurių kaskart apsilankius vis daugėja, atrandami vis jaukesni kampeliai – dviems šalia fotografijų galerijos, kompanijos susitikimų vieta po alyvmedžiu, saldumynų ir pastos (makaronų) manufaktūros skyrius, kuriame kasdien matyti kaip gaminami skaniausi desertai bei 14 rūšių pastos.

Vienas iš įspūdingiausių reginių apsilankius šiame restorane, tiesioginis virėjo bendravimas su svečiu, nes čia ne tik gali pasikalbėti, sužinoti apie pastos, picos ar salotų gamybos ypatybes, bet ir stebėti kaip per keletą minučių bus pagamintas pasirinktas patiekalas. Užsakius picą, kiekvienas svečias gauna po neįprastą nedidelį įtaisą, panašų į mobilųjį telefoną, kuris asmeniškai kiekvieną informuoja apie jau pagamintą picą. Įdomu ir labai žaisminga.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Neskubantis Vapiano

Apsilankius tokiame restorane, kaip Vapiano nejaučiamas tradicinio restorano įpareigojantis stilius, kur turi elgtis vienaip ar kitaip, kur aplink tave šokinėja padavėjos ir barmenai. Čia kaip Italijoje. Niekas nesiverčia per galvą, niekas nešokinėja, visi atsipalaidavę ir laimingi. Ne be reikalo ir pavadinimas yra Vapiano reiškiantis eiti, judėti ramiai, lėtai.

Atidarymas nebe už kalnų

Apsilankius tokiame restorane, kur ne tik maistas ir aptarnavimas, bet ir aplinka lemia svarbų vaidmenį, nusprendžiau susisiekti su Vilniuje besikuriančio Vapiano restorano vadovybe ir sužinoti, ar kažkas panašaus planuojama ir Lietuvoje.

Ne tik kad panašaus, bet net ir geriau – naujos virtuvės technologijos, nauji specialiai Vilniaus restoranui sukurti baldai, net ir kai kurie maisto produktai bei gėrimai specialiai vežami iš Italijos ir Vokietijos. Anot restorano vadovybės, kiekvieno naujo restorano atidarymas, naujas iššūkis, nauji siekiai, nauji planai, tikėjimas, kad viskas bus gerai ir svarbiausia, kad visi svečiai būtų patenkinti.

Vilniaus Vapiano restoranas bus įsikūręs Europos prekybos centre, Konstitucijos pr. 7. Atidarymas: 2010 m. rugsėjo 23 d.

Linkėjimai iš Talino,
Ramūnas Dieliautas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt