Now Reading
Kino pusryčiuose – režisierius, įrodęs, kad dokumetika neturi būti nuobodi (Video)

Kino pusryčiuose – režisierius, įrodęs, kad dokumetika neturi būti nuobodi (Video)

Kino pusryčiuose - režisierius

Dovilė Raustytė

„Vienas reikšmingiausių dokumentinio kino kūrėjų pasaulyje“, – tai ką žinojau apie Viktorą Kosakovskį prieš eidama į jo dokumentinį filmą „Belovai“. Tiesa, dar buvau girdėjusi apie jo puikų humoro jausmą. Tokie vertinimai įpareigoja tikėtis įspūdingo reginio. Ne kitaip ir buvo.

Taip, dabar (rugsėjo 20–30 d.) vyksta Vilniaus dokumentinių filmų festivalis. Tai, kad filmai rodomi „Skalvijoje“, pasako apie šio žanro populiarumą mūsų šalyje. Tai, kad kone kiekvieno seanso metu užpildoma visa salė, sufleruoja, kad situacija nėra tokia bloga, kokia galėtų būti.

Daugeliui žmonių suvokimas apie dokumentiką suformuotas liūdnai pilkų kultūrinių filmų apie kokį nors visuomenės veikėją arba seksualiai įgarsintų laidų apie gyvūnų pasaulį. Kitaip tariant – nuobodu. Ar tikrai? Man tai vienas laukiamiausių metų festivalių apskritai. Kol kas ir šiemet neteko nusivilti nei viena pamatyta juosta. Šiandien tik apie režisieriaus, kurį paminėjau aukščiau, Viktoro Kosakovskio du darbus: „Belovai“ (1992) ir „Tegyvuoja Antipodai!“ (2011).

„Belovai“ – tragiška Rusijos kaimo kasdienybė, kurioje dalyvauja du vyrus palaidojusi moteris ir kasdien girtas jos brolis. Skurdžioje ir nevilties kupinoje aplinkoje režisierius pradeda skleisti savo burtus: neigiamas emocijas lyg stebuklinga lazdele versti teigiamomis. Filmą pristatęs pats V. Kosakovskis atsakė dar į neužduotą klausimą: „Šis filmas tikrai dokumentinis, ne vaidybinis.“


„Tegyvuoja Antipodai!“ – neįprasta kelionė. Ji magiška, tikrąja žodžio prasme – režisierius žemės rutulį perskrodžia diametraliai: iš Kinijos patenka tiesiai į Argentiną, iš Rusijos – tiesiai į Čilę, iš Ispanijos – į Naująją Zelandiją ir t .t. Tai tarsi žaidimas, į kurį esi įtraukiamas ir kurio metu apkeliauji visą pasaulį. Po filmo kils begalė klausimų, gaila, režisierius jau išvyko iš Lietuvos. Bet galbūt atsakymų pavyks surasti internete. Klausimų tikrai bus…

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Kinas – tai galimybė pamatyti save iš šalies. Arba paprasčiau: tai galimybė pamatyti save iš tikrųjų“, – sako režisierius. Linkiu, kad po šių filmų pavyktų ir jums tai padaryti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top