Now Reading
Sūrininkų namai: „Pats melžiu, gaminu ir parduodu“

Sūrininkų namai: „Pats melžiu, gaminu ir parduodu“

Sūrininkų namai: „Pats melžiu

Praėjusią vasarą važiuojant Dzūkijos link ir nutolus nuo Vilniaus 50 km netyčia pastebėjome iškabą „Sūrininkų namai“. Kas tai? Namai, kuriuose gaminami sūriai?

Taip, ir dar daugiau – tai vieta, kurioje susirenka sūrių ir ekologiškų produktų gerbėjai, o juos pasitinka kosmopolitiški sodybos šeimininkai bei gausybė renginių. Tad pasukam iš kelio dėl sūrių?

„Sūrininkų namai“ įsikūrę Valdo ir Rasos sodyboje Dzūkijos kaime – Dargužiuose. Sodybos šeimininkai patys gano avis ir ožkas, jas melžia, gamina sūrius. „Sūrininkų namai“ – tai viešoji įstaiga, kurią įsteigė asociacija „Viva Sol“ trijų žmonių iniciatyva – Valdo ir Rasos, bei kaimyno Audriaus. „Sūrininkų namams“ iš Valdo ir Rasos išnuomota sodyba, kuri vasarą lieka tuščia, nes šeimininkai savo ožkas ir karves gano už 18 km, gyvena jurtoje prie miško, o avis gano Audrius.


Kalbiname Audrių ir domimės, ką „Sūrininkų namai“ pasiūlys antrą savo gyvavimo sezoną.

Kokie renginiai, naujovės „Sūrininkų namuose“ vyks naują sezoną?

Gegužės 14 dieną bus „Sūrininkų namų“ atidarymas „Šparagų ir Ridikų Šokiai“, kurio metu pristatysime sezono renginius. Tai ir Barono Prano vardo Kino teatras (organizuoja „Meno Avilys“), ARTotekos kūrybinės dirbtuvės, keliaujančio virėjo Lino gurmaniška virtuvė, sūrio baras, „Slow Food Vilnius“ organizuojama „Skonio mokykla“ ir kiti renginiai.

Ką veikiate per žiemą? Kaip ruošiatės vasarai?

„Sūrininkų namai“ kol kas atviri tik vasarą. Po keletos metų norėtume, kad jie dirbtų ištisus metus. Na, o žiemą į sodybą iš vasaros ganyklų su karvėmis ir ožkomis sugrįžta jos šeimininkai, sūrininkai Rasa ir Valdas. Per žiemą pasiruošėme naujam „Sūrininkų namų“ sezonui. Kiekvieną sekmadienį Vilniuje, kavinėje „Mano guru“, vyksta „Sūrių turgus“, kuriame galima nusipirkti įvairiausių gamintojų naminių sūrių.

Laikote 15 ožkų ir keletą melžiamų karvių, iš kurių pieno ir gaminate sūrius. Kiek laiko užima visas jas pamelžti? Kas padeda prižiūrėti visą ūkį?

Ožkas ir karves laiko vieni iš „Sūrininkų namų“ organizatorių – Rasa ir Valdas. Jie su gyvuliais ir sūriais dirba po 7 valandas per dieną. „Sūrininkų namuose“ savo gaminiais taip pat prekiauja Audrius (laiko 20 melžiamų avių), Ginta (laiko 4 karves ir 3 ožkas), Lilija su Stasiu (laiko 5 karves). Visi gamintojai dirba patys, darbuotojų nesamdo. Šių ūkininkų principas – pats melžiu, pats gaminu, pats parduodu. Tai žmonės, siekiantys būti profesionaliais sūrininkais, gaminti skanius ir kokybiškus produktus, nuolat besimokantys.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ar ilgai trunka, kol pagaminate sūrį? Kokie sūriai pas jus populiariausi?

Sūrį pagaminti trunka tris valandas. Sūrio gamybos trukmė priklauso ir nuo sūrio rūšies, ir nuo gamintojo. Gali sūrį pagaminti per valandą, gali per parą, kitą brandini pusę metų ar ilgiau. „Sūrininkų namuose“ šiais metais bus 19 rūšių sūrių iš avies, ožkos ir karvės pieno.

Žinome, kad pas jus galima ir savanoriauti. Kaip galima tapti savanoriu „Sūrininkų namuose“ ir kokia veikla jie užsiima?

Šiemet turėsime bent 6 savanorius. Jie padės Guillermo (naujam namų šeimininkui, – aut.pastaba), prižiūrės aplinką, prisidės prie renginių, kūrybinių dirbtuvių. O svarbiausia – pagyvens kaime, pajus, kuo kvėpuoja ūkininkai ir stengsis, kad kaimas būtų gyvas. O gal ir avį teks pamelžti.

Šiais metais „Sūrininkų namuose“ šeimininkaus Guillermo iš Barselonos. Labai įdomu, kaip jis surado „Sūrininkų namus“ ir ar nesunku iš didelio miesto Barselonos jam persikelti į mažą kaimelį?

Reiktų klausti paties Guillermo. O mes susipažinome Vilniuje, Jaltos restorane, vieno turgelio metu. Jis, jau septyneris metus gyvena Lietuvoje ir labai apsidžiaugė atradęs ūkininkų pagamintų produktų – kiaušinių, daržovių, duonos, o svarbiausia – sūrių. Guillermo labai mėgsta kepti duoną senoviškame pečiuje, yra nuostabus pašnekovas ir dievina kaimą.

Praėjusiais metais „Sūrininkų namuose“ šeimininkavo prancūzai Ervanas ir Eva. Kaip jiems sekėsi? Ar nepasiilgtsa „sūrininkų“ ir ar nežada grįžti kažkada čia vėl grįžti?

Erwanas ir Eva davė impulsą „Sūrininkų namams“. Labai svarbus jų darbas – į lentynėles sudėliota virtuvės veikla. Tikrai reto kruopštumo ir tikslumo žmonės. Šiuo metu jie pėsčiomis keliauja po Afriką, dabar yra Burkina Faso.

Tad visi esate laukiami šį šeštadienį Dargužiuose, Sūrininkų Namų atidaryme. Kaimas yra šalia kelio Vilnius – Druskininkai (A4), 50 km nuo Vilniaus. Pro Dargužius važiuoja visi autobusai iš Vilniaus Pirčiupių kryptimi. Per Pagirius ir Baltąją Vokę galite atvykti dviračiais.

Kalbino Rasa Barčaitė
Nuotr. A.Mikonio ir sūrininkų

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top