Now Reading
„Macaron“ – dieviškas saldėsis ir nieko bendro su makaronais

„Macaron“ – dieviškas saldėsis ir nieko bendro su makaronais

„Macaron“ – dieviškas saldėsis ir nieko bendro su makaronais

Laikas.lt
Reda Krušinskaitė

Jeigu lankėtės Paryžiuje ir neragavote macarons saldėsių, tai praradote tikrai nemažai – burnoje tirpstantys, spalvingi baltyminiai skanėstai su migdolais sužavi daugelį. Šiandien šie saldumynai yra neatsiejami nuo Ladurée pavardės – šiais vienos iš prabangiausių Prancūzijos konditerijos gaminiais seriale „Gossip Girl“ dažnai mėgavosi inoringoji Blair Waldorf.

Louis – Ernest Ladurée, garsiosios konditerijos įkūrėjas, buvo malūnininkas, tačiau dievino literatūrą, pats rašydavo beveik visų įmanomų žanrų kūrinius – pjeses, poeziją, esė, istorines bei mokslines knygas. Vyras niekada nesibaimino galiojusių cenzūros draudimų, rašė daug satyros kūrinių, kritikavo tikėjimo bei įstatymines dogmas. Kita vertus, jis niekada neišgarsėjo pasauliniu mastu nei kaip rašytojas, nei kaip konditeris, tačiau 1930 – aisiais jo anūkas, Pierre Desfontaines, sumąstė atnaujinti macarons receptą, sujungdamas du morenginius sausainius šokoladinio kremo pertepimu. Pierre taip pat įkūrė arbatinę, kuri akimirksiu išpopuliarėjo tarp pasiturinčių ponių, kadangi kavinėse lankytis derėjo tik vyrams. Moterys gavo šansą pasimėgauti ne tik laisvais plepalais už namų sienų, bet ir dieviškaisiais macarons.

Šiandien prancūzai didžiuojasi šiuo saldėsiu ir vadina jį nacionaline vertybe, tačiau pasiknaisiojus istorijos archyvuose galima daryti prielaidą, jog tikroji macaron tėvynė yra Italija. Morenginiai skanėstai su migdolais Prancūzijoje ėmė populiarėti, kuomet į šią šalį iš Florencijos atvyko Kotryna Mediči, ištekėjusi už Henrio II – ojo. Didikė, kaip anuomet buvo įprasta, atsivežė savo svitą, kurioje buvo is asmeniniai virėjai. Tiesa, atskirų morenginių sausainėlių pertepimo šokoladiniu kremu idėja neabejotinai priklauso Louis – Ernest Ladurée anūkui Pierre Desfontaines.

Tradiciškai šie saldumynai yra šokolado arba aviečių skonio, tačiau naujesnės žaliosios arbatos, rožių ar karamelės variacijos yra nemažiau populiarios. Paryžius tolokai, o Lietuvoje macarons kiekvienoje parduotuvėje tikrai nenusipirksi, tad siūlome apsišarvuoti kantrybe ir pabandyti šių saldumynų pasigaminti namuose.

Jums reikės:
3 kiaušinių baltymų,
50g cukraus,
200g cukraus pudros,
110g migdolų.

Procesas:
Kiaušinių baltymus išplakite iki putų, po truputį suberkite cukrų ir plakite, kol jis ištirps.
Virtuviniame kombaine iki smulkios miltelių masės sutrinkite migdolus, suberkite cukraus pudrą ir viską permaišykite kombainu.
Migdolų ir cukraus pudros masę suberkite į su cukrumi plaktus baltymus. Viską išmaišykite virtuvine šluotele – ilgai maišyti nereikia.
Gautą masę sukraukite į konditerinį švirkštą ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išpurškite nedidelius (3 – 4 cm skermens) blynelius. Pastarieji turėtų greitai nusistovėti ir tapti glotnūs, jeigu jie sudrimba nelygiai, tai ne iki galo sumaišėte migdolus su kiaušinių baltymais.
Palikite apdžiūti. Pakaks valandos.
Orkaitę kaitinkite iki 150oC. Macarons pašaukite 10 – 15 minučių.
Ištraukę skardą atsargiai atkelkite kepimo popierių ir užšalinkite truputį vandens ant karštos skardos – garuojantis vanduo padės macarons lengviau atlipti. Palaukite kelias minutes.
Nuėmę macarons perkelkite juos ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pasiruoškite tradicinį ganache kremą – šokolado drožles užpilkite verdančia grietinėle ir maišykite, kol šokoladas ištirps. Į šį kremą galima papildomai šliūkštelėti truputį likerio ar vanilės ekstrakto, tačiau tai nėra būtina. Svarbu, kad šokoladas nebūtų perdėm saldus, geriau rinkinės juodąjį.
Ant atvėsusio macaron konditeriniu švirkštu užpurkškite kremo ir priglauskite antrąjį macaron. Tegul kremas sustingsta.

Dabar jau galite mėgautis – ką tik savo namuose sukūrėte trupinėlį Paryžiaus. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top