Now Reading
10 maisto produktų, kurie atrodo sveikai, bet tokie nėra

10 maisto produktų, kurie atrodo sveikai, bet tokie nėra

10 maisto produktų

Lsveikata.lt

Turbūt nereikia nė sakyti, kad visi mėgstame skaniai pavalgyti. Deja, bet ne vienas mėgstame ir nesveiką maistą. Tuomet, bandydami pataisyti organizmui daromą žalą mes prisivalgome tokių patiekalų, kurie, kaip teigiama, yra sveiki. Šiame sąraše aptarsime keletą tokių ingredientų ir patiekalų, kurie tik iš pirmo žvilgsnio atrodo sveiki ar bent jau nežalingi.

Nepamirškite: jei konkretaus patiekalo ar ingrediento vartojimas jums suteikia džiaugsmo, tai ir valgykite jį. Laimė ir pasitenkinimas yra tokie pat svarbūs kaip ir pilnavertis maistas, praneša Ranker.com.

10. Augaliniai riebalai ir aliejai

Kaip turbūt pamenate iš chemijos pamokų, kuo skystesni yra riebalai, tuo jie sveikesni. Todėl yra manoma, kad augaliniai riebalai yra ganėtinai sveiki. Beje, jie juk iš gamtos, iš natūralių augalų! Toks spėjimas atrodo visai logiškai, ar ne?

Yra žinoma, kad nesočiuosiuose („sveikuose“) riebaluose esantčios dvigubos jungtys žemina tirpimui reikalingą temperatūrą, dėl to šie ir būna skysti. Tačiau reikia nepamiršti ir to, kad sviestas taip pat gali būti skystas, tereikia jį nedaug pašildyti.

Nors greito maisto restoranuose skrudinimui naudojamas aliejus dažniausiai yra išgaunamas iš palmių, jis yra sotusis („nesveikas“). Kambario temperatūroje šis aliejus yra gan tirštas, bet gruzdintuvėje jis greitai suskystėja. Tie greito maisto restoranai galėtų naudoti ir daug sveikesnį aliejų. Bulvyčių skonis nuo to žymiai nepasikeistų, jei bulvės būtų aukštos kokybės. Turbūt klausiate, kodėl gi jie taip ir nepadaro? Atsakymas paprastas: nesveikas aliejus yra žymiai pigesnis, o greito maisto restoranams pelnas yra kur kas svarbesnis už jūsų sveikatą.

9. Makaronai

Pasaulyje yra daugybė rūšių makaronų, todėl tarp jų galima rasti ir keletą sveikų variantų. Tačiau tiesa yra ta, kad beveik visi mūsų pasaulio dalyje parduodami makaronai yra gaminami iš paprasčiausių miltų, sumaišytų su vandeniu ir kiaušiniais. Nesidžiaukite, kiaušinių kiekis makaronuose yra toks mažas, kad juose esančių naudingųjų medžiagų pačiuose makaronuose beveik nėra. Juose nėra ir vitaminų, mineralų, vargiai juose rasite ir skaidulų. Viskas, ką rasite, yra krūva nelabai naudingų angliavandenių, suspaustų į makarono formą.

Bet būna ir blogiau: greito maisto restoranuose parduodami, išsinešimui skirti makaronai dar turi ir druskos perteklių, sumaišytą su tais pačiais „nesveikais“ riebalais.

8. Batonas

Batonas yra iš esmės toks pats makaronas, tik kiek kitokios formos. Pasaulyje netrūksta žmonių, manančių, kad visos duonos ir batono rūšys yra sveikos, bet patikėkite, batonui ši taisyklė tikrai negalioja.

7. Sriubos iš pakelių

Kai kurie vis dar nesusimąsto, kad tie keisti milteliai iš tiesų yra labai nesveiki. Kai valgote tokią sriubą, kartu valgote/geriate ir vandenį, sviestą, pieną ir visą krūvą kitokių ingredientų, įmaišytų į tuos miltelius. Taip pat suvalgote itin daug druskos. Retas kuris žino, kad druska yra vienas iš labiausiai širdies ligas įtakojančių maisto produktų.

Druskos perteklius iš kūno turi būti pašalintas. Tą atlieka inkstai. Nesigilinsime į žmogaus organizmo veikimo principus, bet galime pasakyti, kad efektyviam druskos pašalinimui reikia aukšto kraujo spaudimo. Kuo daugiau druskos valgysite, tuo smarkiau turės plakti širdis. Savaime suprantama, ilgai užsitęsiantis aukštas kraujo spaudimas nėra geras dalykas, bet tą turbūt jau žinote.

6. Kečupas

Nesileiskite apgaunami fakto, kad dar šią vasarą JAV vyriausybė beveik pripažino kečupą esant pilnaverte daržove. Tiesa, kečupe yra daug antioksidantų, sumažinančių įvairių negerų mutacijų ir vėžio tikimybę, bet taip pat jame yra itin didelis druskos ir cukraus kiekis. Negana to, beveik visas prekybos centruose parduodamas kečupas yra perdirbtas ir ne organinis, todėl antioksidantų kiekis yra kur kas mažesnis, nei jo gamybai panaudotuose pomidoruose.

5. Dietiniai gaivieji gėrimai

Turbūt jau seniai žinojote, kad gazuoti gaivieji gėrimai niekada nebuvo ir nebus iš tiesų sveiki, bet ar žinojote, kad kai kurie iš jų yra tikrai pavojingi? Mokslininkai vis dar atlieka tyrimus ir konkretaus atsakymo neturi. Kai kurie sako, kad dietiniai gaivieji gėrimai (tokie, kaip CocaCola Zero ar Diet Coke) yra net blogesni už jų cukraus prikimštas alternatyvas. Kol kas buvo atlikti tik keli tyrimai ir aiškiai atsakyti į šį klausimą negalima, bet iš dabar turimų žinių akivaizdu, kad į gerąją pusę jie tikrai nelinksta.

Kai kurie tyrimai rodo, kad patys gėrimai nėra kenksmingi, bet juos bandę savanoriai vistiek žymiai priaugo svorio. Viena teorija teigia, kad taip yra dėl šių gaiviųjų gėrimų sužadinamo padidėjusio apetito, todėl žmonės persivalgo, suvartodami gerokai daugiau kalorijų, nei sutaupė gerdami becukrį gaivųjį gėrimą.

Kiti tyrimai teigia, kad dirbtiniai šiuose gėrimuose naudojami saldikliai svorį priaugina lygiai taip pat greitai, kaip ir nedietiniai, cukraus pilni variantai.

Manoma, kad kai kurie saldikliai, tokie kaip aspartamas, padidina vėžio riziką. Tiesa, tai kol kas dar nėra moksliškai įrodyta.

4. Lydytas sūris

Turbūt akivaizdu, kad lydyto sūrio lapeliai nėra labai sveiki, bet ne visi žino, kad šis sūris yra iš tiesų žalingas sveikatai. Tokiame sūryje tikro sūrio yra labai nedaug. Didžiąją gaminio dalį sudaro emulsikliai, druskos, riebalai, dehidruotas pienas ir grietinėlė, rūgštys, dažikliai, kvapiosios medžiagos ir kiti sveikatai kenkiantys ingredientai. Svarbiausia perkant sūrį yra įsitikinti, kad tas produktas yra pavadintas būtent „Sūriu“, o ne „Sūrio gaminiu“. Tokių „gaminių“ išvis nevertėtų vadinti maisto produktais, o ką jau kalbėti apie žodžio „sūris“ vartojimą pavadinime.

3. Sojos padažas

Turbūt ne vienam sojos padažo mylėtojui ši žinia sukels šoką. Juk jis yra labai skanus ir turintis mažai riebalų, tai kas gi ten blogo?

Priešingai, nei kituose sojos gaminiuose, šiame padaže antioksidantų kiekis yra itin mažas. Taip, jis yra didesnis, nei kituose panašiuose maisto produktuose, bet būtent dėl to sojos padažas dažnai (ir neteisingai) yra laikomas sveiku.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Sojos padaže yra labai didelis druskos kiekis, o šią mes jau aptarėme. Taip pat šiame padaže randama įvairių cheminių medžiagų, padidinančių vėžinių susirgimų tikimybę. Laimei, dabar maisto kokybės reikalavimai yra kur kas griežtesni, todėl rinkoje atsiranda vis daugiau sveikų sojos padažo variantų. Gaila, bet kaip yra ir su visais tokiais „sveikuoliškais“ maisto produktais, šie padažai nėra tokie skanūs, kaip senieji.

2. Žemės riešutai

Riešutai iš esmės yra ganėtinai sveiki. Dauguma rūšių turi įvairiausių vitaminų, mineralų ir skaidulų, naudingų jūsų organizmui. Žemės riešutai nėra smarkiai blogesni, bet jie tikrai nėra tokie geri, kaip kiti.

Dauguma parduotuvėse parduodamų žemės riešutų yra skrudinti ir sūdyti, taip pat padengti storu riebalų sluoksniu. Juose taipogi yra itin didelis rūgščiųjų riebalų, vadinamų omega-6, kiekis.

Jei omega-6 ir omega-3 riebalų santykis organizme išsiderina, tai kyla tikimybė susirgti tokiomis bjauriomis ligomis, kaip diabetas ar Alzhaimeris. Santykis turėtų būti 1:1, tačiau JAV mokslininkai nustatė, kad daugumos amerikiečių dietose šis santykis yra 1:50 ar net 1:60, omega-6 kiekis yra žymiai didesnis.

Negalima sakyti, kad žemės riešutai yra neabejotinai blogi, bet galima drąsiai teigti, kad juos valgyti reikėtų retai, neskrudintus ir be druskos.

1. Vaisių sultys

Šis punktas yra gal kiek kontroversiškas, tačiau pirmojoje vietoje jis ne be priežasties. Daugybė žmonių mano, kad sultys yra labai sveikos. Kai kurie netgi jomis pakeičia visą vaisių racioną. Tiesa, sultyse iš tiesų yra nemažai vitaminų, bet tuo pačiu jose yra ir labai daug cukraus. Neskaitant kelių išimtinių variantų, daugumoje vaisių sulčių nėra minkštimo, suteikiančio organizmui būtinų skaidulų, atsveriančių neigiamą didelio cukraus kiekio poveikį.

Nuoširdus patarimas jums: meskite vaisių sultis ir valgykite tikrus vaisius.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top