Now Reading
Saulės šviesa gamina laimę

Saulės šviesa gamina laimę

Saulės šviesa gamina laimę

Justina Maciūnaitė

Atėjus pavasariui, susiraukusius ir nuliūdusius žmonių veidus keičia šypsena ir optimizmas. Tokį poveikį mums daro saulės šviesa ir šiluma. Psichologų teigimų, geresnė nuotaika yra susijusi su pavasariu – gamtos prabudimu, atsigavimu, kažko naujo pradžia. Toks suvokimas užkoduotas kiekvieno žmogaus pasąmonėje. Senovės išminčiai žmones vadindavo „šviesa besimaitinančiomis“ būtybėmis, nes saulė, jos spinduliai žudo ligų sukėlėjus, virusus ir bakterijas, veikia žmonių sveikatą ir savijautą.

Žmonių biologinis laikrodis veikia pagal šviesos ir tamsos ciklus. Saulė suteikia gyvybingumo, o jos trūkumas sutrikdo emocinę pusiausvyrą, todėl ne paslaptis, kad nemaža dalis Lietuvos gyventojų vėlyvą rudenį ir žiemą kenčia dėl depresyvios nuotaikos, galvos skausmo. Rudenį ir žiemą mūsų medžiagų apykaitai ir sveikatos sistemai trūksta energijos, todėl pradedame sirguliuoti, jausti apatiją, tampame mieguisti. Šiuo aspektu esame panašūs į žiemojančius gyvūnus. 

Saulės poveikis yra žinomas jau seniai. Jis ypač reikšmingas, nes stimuliuoja fiziologinius procesus ir veikia nervų sistemą, skatina gyvybinius procesus. Netgi yra nustatyta, kad ligoniai, turintys galimybę matyti šviesą, pasveiksta greičiau ir vartoja mažiau vaistų nuo skausmo. Žinoma, dirbtinis apšvietimas toli gražu neprilygsta saulės šviesai, tačiau jis taip pat gali padėti išsivaduoti iš blogos nuotaikos gniaužtų. Jis veikia savijautą, padeda palaikyti ryšį su aplinka ir skatina gyvybinius procesus. Taip pat įrodyta, kad dauguma žmonių įvairiose situacijose negalėdami gerai matyti aplinkos jaučia nerimą ar net baimę.
Ką reikia daryti, norint gauti kuo daugiau saulės spindulių?

Pagal ASU (Aleksandro Stulginskio Universiteto) studentų projektą apie saulę ir jos šviesą, yra keletas patarimų, kaip nuolat gyventi šviesoje. Teigiama, kad stipriausias natūralus apšvietimas būna birželio ir liepos mėnesiais, o silpniausias lapkričio ir gruodžio mėnesiais, todėl gyvenamųjų namų ar būtų langai turėtų būti nukreipti į saulėtą pusę: pietus, pietryčius arba pietvakarius, jokiu būdu ne į šiaurę. Kambarių šviesumas priklauso ir nuo sienų spalvos, kambarių apstatymo ir supančios aplinkos. Kuo spalva tamsesnė, tuo niūresnės patalpos, kurios veiks slegiančiai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Taigi, atėjus saulėtam ir nuotaikingam pavasariui, tiesiog negalima kiurksoti namuose, nes tai kenkia mūsų sveikatai. Tai metas, kuomet reikia stengtis pasisavinti kuo daugiau šviesos ir gerų emocijų.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top