Now Reading
Žurnalistų plunksna ir fotografų nuotraukos padeda spręsti opiausias problemas

Žurnalistų plunksna ir fotografų nuotraukos padeda spręsti opiausias problemas

Žurnalistų plunksna ir fotografų nuotraukos padeda spręsti opiausias problemas

Laikas.lt

Į dienos šviesą iškeltos ir visuomenei atskleistos skaudžios istorijos ne tik parodo pasaulyje egzistuojančias globalias problemas, bet ir padeda rasti jų sprendimo būdus, kardinaliai pakeičiančius ir supančią aplinką, ir žmonių gyvenimus. Žurnalas „National Geographic“ per 125 gyvavimo metus savo publikacijomis ne tik parodė slapčiausias planetos vietas, užfiksavo netikėčiausias akimirkas, bet ir žurnale paskelbtomis istorijomis turėjo milžinišką poveikį tiek vertingiausioms ir gražiausioms Žemės vietoms, gyvūnų bei augalų rūšims, tiek ir žmonėms.

2012-ųjų metų spalio mėnesio žurnalo numeryje pasirodęs straipsnis „Kruvinos iltys“, kuriame buvo atskleistos kraupios prekybos dramblio kaulu detalės, sukėlė tikrą audrą. Žurnalo žurnalistui informaciją atskleidęs aukšto rango valdininkas Vatikano įsakymu buvo atleistas iš pareigų, o pačiame Vatikane, kaip ir Filipinuose, buvo surengti reidai dramblio kaulo kontrabandai aptikti. Šių metų birželį Filipinuose buvo sudeginta daugiau nei 5 tonos kontrabandinių dramblių ilčių.

Be to, publikacija padėjo sutelkti budistų vienuolius, pasisakančius prieš dramblio kaulo naudojimą Tailande; prisidėjo, kad drambliai ir prekyba jų kaulu taptų svarbia problema, aptariama Konvencijos dėl tarptautinės prekybos nykstančiomis laukinės faunos ir floros rūšimis susitikime; buvo svarbus akstinas, kad į nelegalią prekybą laukiniais gyvūnais ir jų dalimis dėmesį atkreiptų JAV Kongresas; paskatino daugybę peticijų prieš prekybą dramblio kaulu internete. Svarbiausia, jog straipsnio poveikis ir toliau jaučiamas.

2011 metų birželio numeryje fotografės Stephanie Sinclair išspausdintos jaunų mergaičių, tapusių nuotakomis, nuotraukos ir jos šią problemą atskleidžiantis darbas bendradarbiaujant su „New York Times“, pasėjo visuomenės nerimą ir padėjo atskleisti problemą pasaulio lyderiams. Taika ir žmonių teisėmis besirūpinanti pasaulio lyderių grupė „The Elders“ šią problemą paskelbė prioritetine ir įkūrė atskirą grupę „Girls Not Brides“ (liet. mergaitės nėra nuotakos), vienijančią 200 narių visame pasaulyje, siekiančių sustabdyti vaikų santuokas.

2010 metų sausio numeryje žurnalistas Bryan Christy atskleidė nelegalią prekybą Azijos laukiniais gyvūnais ir augalais bei žinomiausią pasaulyje prekybininką – malaizietį Ansoną Wongą. Ši publikacija Malaizijos parlamentą paskatino priimti Gamtos apsaugos aktą, kuris tapo pirmuoju nuo 1972 m. detaliai peržiūrėtu ir kardinaliai pakoreguotu šalies gamtos apsaugos dokumentu. Kai tai pačiais metais A. Wongas buvo pagautas besiverčiantis nelegalia prekyba, iš jo buvo atimta verslo licenzija, gyvūnai – konfiskuoti, zoologijos sodas – uždarytas, o jis pats – įkalintas. Tiek kaltintojas, tiek teisėjas rėmėsi „National Geographic“ žurnalisto straipsniu.


Nuotraukoje: Steve McCurry nuotrauka, kurioje įamžinta nuo karo baisumų į pabėgėlių stovyklą pasitraukusi mergaitė Sharbat Gula, tapo vienu žinomiausių XX amžiaus pabaigos portretų (Steve McCurry/National Geographic)

2002 metais, kai fotografas Steve McCurry atrado Sharbat Gula – ikona tapusią afganę mergaitę, kurios nuotrauka pasirodė ant 1985-ųjų birželio mėnesio „National Geographic“ numerio, jos noras buvo, pasitelkiant išsilavinimą, pagerinti afganių mergaičių ir moterų ateitį. Pagerbdamas ją, „National Geographic“ įkūrė specialų afganių mergaičių fondą – labdaros organizaciją, kurios tikslas šviesti afganų mergaites ir jaunas moteris. 2008 metais fondas išsiplėtė – pradėjo rūpintis ne tik mergaičių, bet ir berniukų švietimu bei tapo Afganų vaikų fondu. Garsioji Sharbat Gula nuotrauka papuošė ir „National Geographic Lietuva“ žurnalo 2013 m. spalio kolekcinio leidinio viršelį.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

2003 metų birželio numeryje išspausdintas straipsnis „Neliečiamas“ taip sujaudino vieną žurnalo skaitytoją, kad ji pati surinko pinigų daugybei korekcinių operacijų, kurios buvo būtinos straipsnio herojui stipriai nukentėjusiam po to, kai jį apipylė rūgštimi už tai, kad žvejojo tvenkinyje, kuriame žvejoja aukštesnės socialinės padėties kaimo gyventojai.

Tai tik kelios istorijos iš daugelio, kurias atskleidė spalį 125-ąjį jubiliejų švenčiantis žurnalas „National Geographic“, tačiau jos patvirtina, jog žiniasklaidos galia yra milžiniška. Būtent viešumas, nebijojimas atskleisti tiesos, drąsus kalbėjimas apie problemas yra tie maži žingsneliai padedantys pamatą dideliems pokyčiams, kuriantiems geresnį ir gražesnį pasaulį.

Pirmasis žurnalo „National Geographic“ numeris pasaulį išvydo 1888 metų spalį JAV. Tuomet žurnalas buvo išsiųstas tik 165 „National Geographic“ draugijos nariams, kurie rūpinosi mokslinių tyrimų finansavimu ir planetos tyrinėjimais. Per 125 gyvavimo metus „National Geographic“ išaugo iki vieno žinomiausių prekinių ženklų pasaulyje, o žurnalas kiekvieną mėnesį visame pasaulyje, įskaitant ir Lietuvą, pasiekia 60 mln. skaitytojų. Šiuo metu žurnalas leidžiamas 39 pasaulio kalbomis, tarp jų ir lietuvių.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top