Now Reading
„Nevykėlio“ Manifestas (A. Areimos premjera)

„Nevykėlio“ Manifestas (A. Areimos premjera)

„Nevykėlio“ Manifestas (A. Areimos premjera)

Laikas.lt
Donato Stankevičiaus nuotr.

O kas yra tas „Nevykėlis“?


Jis – nonkonformistas*, ekshibicionistas, dekonstruktorius ir isterikas, nusiteikęs prieš buržuazinę visuomenę, buriančią sau likimą pagal horoskopus, nusidėjusių vienuolių dvasinius vadovus ir besielgiančią pagal „žvaigždes“.

*O kas tas nonkonformizmas?

Neprisitaikėliškumas, vyraujančių pažiūrų, papročių, viešosios nuomonės nepaisymas. Nonkonformizmas įsišaknija į savęs pažinimą ir šliejasi prie tam tikro socialinio konteksto suvokimo, laisvo nuo vergiško mokslo metodikų. Jam būdingi simptomai: sąžiningumas, humoras, saviironija, revoliucijų kurstymas.

„Kai viskas atimama, nieko nelieka. Aš su tuo nesutinku. Aš priimu tą tiesą, kad viskas lygu niekam,“ – sako „Nevykėlio“ tėvas teatro režisierius  Artūras Areima.

Prisijunkite prie visos nevykėlių genties ir kartu sugriaukime šią civilizaciją visame žemės rutulyje. Suvienykime šiam šventam tikslui visus nepatenkintuosiuos ir tiesiog sugriaukime.

Jokių išrinktųjų. Jokių socialinių klasių. Jokių diktatūrų. Kuo vienas žmogus yra geresnis už bet kokį kitą žmogų? Ir kokia valstybinė institucija gali apie tai spręsti? Tai kvaila. Juk geresnis tik tas, kuris nekenčia civilizacijos. Mes neatsakome į klausimą, ką statysime jos vietoje. Mūsų tikslas – sugriauti. Ne iš pagrindų, o dar giliau. Išraukime viską su šaknimis. Viską, kad liktų tik dulkės. Taip, kaip  galingus senovės miestus sugriaudavo nugalėtojai, sulygindavo su žeme, o po to palikdavo žemdirbiams plūgais užarti. Ateikite visi tie, kuriems viskas nusibodo, kurie jau iššvaistė dalį gyvenimo niekada nesibaigiančiai beprasmiškai tarnybai.

Kaip žinoti, ar jau esi pasiryžęs tapti nevykėliu? Jei pabudęs vieną lietingą pavasario rytą, dar pagulėjęs, pamąstęs ir kiek pasiklausęs muzikos, staiga gali sau sąžiningai ištarti: „O aš juk šiame gyvenime esu niekas – tik dulkė ir šūdo gabalas,“ – tada jūs dar nesate žlugęs žmogus. Tik svarbu tai ištarti ne kitiems, o pačiam sau.
   
„Nevykėlis“ visus mus atves į nulinę zoną ir padės patirti kasdieną. Kiekviena diena ir tai, kas vyksta dabar, yra svarbiau už sunkiai išmąstytą ir pritemptą šviesios ateities iliuzinį efektą. Šiandien mes nežinome, kas yra kieno nevykėlis ir kada jis spėjo tapti stipriuoju opozicijos nariu. Bet būtent jie, nevykėliai, grindžia naujuosius mūsų suvokimo būdus. Viskas, kas normalu – šiandien matoma beprotybės šviesoje. Pirmenybė teikiama visoms ir visų sričių nevykėlių liekanoms, kurios anksčiau buvo nutylėtos, visuomenėje – bepročiai, mažumos, o mene – išmatos ir atliekos.

Kviečiame pažaisti gyvenimą, absurdo žaidimą nonkonformistiniame teatre. Motyvuotieji ir pasiryžusieji būti išprievartauti ar be saiko pamylėti – prisijunkite. Prisijunkite ir tie, kurie nemėgstate, niekada nemėgote teatro ir niekada apie jį negalvojote, o tik baisiuose košmaruose sapnavote, kad prabundate ir, štai, jūs teatre. Bei tie, kurie myli teatrą, bet niekaip nebegali juo pasitenkinti: jis tapo per mažas jų mąstyti mėgstančioms galvoms.

Emociniam špagatui – 11 Nevykėlio aktų:

1.    Atsisakyti disciplinarinės tvarkos.

2.    Sukurti visuomenę, kuri neturi jokio pagrindo ir jokių orientyrų; kartu su abejingumu istoriniam laikui.

3.    Intelektas knygoms, tegu pačios save ir ėda.

4.    Kas nusistovėję – nevalgome.

5.    Geriame tam, kad patirtume aistrą.

6.    Smaukom tam, kad išlietumėm pyktį.

7.    Ieškoti skylių, kad užkištume.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

8.    Kalbam tam, kad negirdėtumėm pasaulio triukšmo.

9.    Svarbu suvokti ne visumą, o save visumoje.

10.    „Kitoks“ neįdomus, Aš įdomus.

11.    Viskas kas pasakyta – netiesa, nes viskas iš naujo, nuo galo.

20 SEKUNDŽIŲ REKLAMOS

Esame visatoje, kur vis daugiau informacijos, bet vis mažiau prasmės. Gyvename vaizdo kultūros pasaulyje, kuriame tikslas save parodyti reiškia – gyventi (selfie-time). Tvyrančios beprasmybės chaosas įsiurbia kiekvieną, gyvenantį farso pamatuose. Gyvenimo imitacija tapo „vykėlių“ privilegija. Visos originalios kultūros formos, visos apibrėžtos kalbos absorbuojamos reklamoje be jokios gelmės. Tai akimirksnis. Akimirksniu pamirštamas.

Būk tuo, kas esi ir nepasiduok kolektyvinėms manijoms!

AAT|Artūro Areimos teatro premjera „Nevykėlis“ ( pagal E. Limonovo „Nevykėlio dienoraštis“) vyks gruodžio 17, 18, 19 dienomis 19 val. POST galerijoje (Laisvės al. 51a, 4 aukštas).

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top