Now Reading
Psichologo patarimai. Atrodau jaunesnė nei esu ir mane tai trikdo

Psichologo patarimai. Atrodau jaunesnė nei esu ir mane tai trikdo

Psichologo patarimai. Atrodau jaunesnė nei esu ir mane tai trikdo

Sveiki, turiu šiokią tokią problemą, man yra 16 metų, bet yra žmonių,kurie sako, kad atrodau kaip 14 ar net gi 13. Nežinau gal tuo reikėtų džiaugtis, juk 40metės stengiasi atrodyti jaunesnės, bet mane tai labai trigdo, nėra malonu, kai girdi, kad atrodai 2 ar 3 metais jaunesnė… padekite pastatyti man savyje sieną, kuri neleistų kad mane trigdytų įvairios replikos dėl mano amžiaus. Kaip man nuo to atsiribodi ir pasakyti: „na ir kas kad aš keliem žmonėm atrodau jaunesnė?“

Greta

Konsultuoja psichologė Evelina Globė

Sveika, Šešiolikmete. Puikiai suprantu Jūsų problemą, nes būdama Jūsų amžiaus patyriau tą patį. Esu iš tų laimingųjų, kurie be didelių pastangų ir plastinių operacijų atrodo jaunesni pagal savo amžių. Esu dėkinga savo tėvams už tokį genų rinkinį. Tačiau vertinti ir džiaugtis tuo pradėjau tikrai ne paauglystėje. Jūs ir pati nutuokiate, jog ateis toks laikas (o jis tikrai ne už kalnų) kai dėl to džiaugsitės, todėl tiesiog dabar reikia pasistengti ramiai išlaukti paauglystės laiką, nekreipiant pernelyg daug dėmesio į kitų vertinimus.

Žinau, kad lengva pasakyti, o sunku padaryti – Jums norisi atrodyti pagal savo amžių, Jūs nebesijaučiate vaiku, o kažkas į Jus reaguoja kaip į vaiką ar išsako nemalonias replikas dėl Jūsų amžiaus – ir tai Jums kelia nemalonius jausmus. Jūsų valioje pasirinkti, kaip reaguoti į tokius vertinimus – susigūžti savyje ir graužtis, kad šiuo metu neatitinkate kažkokio atrodymo standarto ar palikti žmonių vertinimus jiems patiems, o pačiai rūpintis savo gyvenimu.

Jūs turite galimybę pradėti auginti tarsi kokį vidinį apsauginį skydą (Jūs sakote sieną), kuris padeda žmogui būti ne tokiam pažeidžiamam kitų vertinimams. Tai nereiškia, kad turite būti abejinga Jus mylinčių ir palaikančių žmonių nuomonei, tačiau į piktavališkus ar kvailus kitų komentarus geriausiai nereaguoti, kaip sakoma „praleisti pro ausis“ arba sugalvoti kokį šmaikštų atsakymą. Aš, pavyzdžiui, atšaudavau, jog džiaugiuosi, kad ir po dvidešimt metų atrodysiu jauna, kai tuo tarpu kiti atrodys pagyvenę. 

Bet vis gi galiu išduoti keletą „paslapčių“ kaip atrodyti vyresne. Pavyzdžiui, pasirinkti tinkamą savo amžiui aprangą ir šukuoseną (turbūt šį būdą ir pati žinote). Žmogaus amžių ir patirtį gerai atskleidžia jo kalba, intelektas, apsiskaitymas, sugebėjimas užmegsti ir palaikyti artimus ir draugiškus ryšius su žmonėmis. Kai su žmogumi įdomu, malonu bendrauti, tuomet jo išvaizda netenka lemiamos reikšmės.

Taigi, miela Šešiolikmete, Jums beliko išlaukti keletą metelių, o paskui ilgai ilgai džiaugsitės savo jaunatviška išvaizda. Nuoširdžiai linkiu Jums šiuos likusius „per jaunai atrodančius“ metus išnaudoti psichologiniam užsigrūdinimui ir savęs lavinimui. Sėkmės!

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Turite klausimų? Reikia patarimo? Rašykite: [email protected]

 


Evelina Globė – psichologė, Vytauto Didžiojo universiteto psichologijos magistrė, besidominti asmenybės, socialine psichologija, meno terapija. Yra dėsčiusi Vytauto Didžiojo universitete „Psichologijos įvadą“, „Bendravimo psichologiją“; vedusi seminarus paaugliams bei jaunimui „Savęs pažinimas ir asmenybės ugdymas“, „Sėkmingo bendravimo įgūdžiai“.

Šiuo metu ruošia psichologijos mokslų daktaro disertaciją moksleivių adaptacijos tema, domisi polinkio į savižudybę tema, šiomis temomis yra publikavusi straipsnius moksliniame žurnale „Visuomenės sveikata“ bei dariusi pranešimus įvairiuose Lietuvos ir užsienio konferencijose.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top