Now Reading
Faktų pusryčiai. Ko galbūt nežinojote apie alų…

Faktų pusryčiai. Ko galbūt nežinojote apie alų…

Faktų pusryčiai. Ko galbūt nežinojote apie alų...

Ech, tas nuostabus sudaužiamų bokalų skambesys ir per barzdą vilnijanti alaus puta!

Be šio gėrimo ne tik lietuviai ar vokiečiai, bet ir daugelis kitų tautų neįsivaizduoja savo istorijos ir kasdienybės. Taigi Jūsų dėmesiui – įdomiausi faktai apie šį nepakeičiamą gėrimą.

  1. Alus – vienas seniausių žmonijos gėrimų. Manoma, kad jį daugiau nei prieš 6000 metų pirmieji pradėjo gaminti Egipto ir Mesopotamijos gyventojai.
  1. Jau nuo pat alaus atsiradimo didelis dėmesys buvo skiriamas šio gėrimo kokybei. 2000 m. pr. Kr. tuometinis Babilono karalius Hamurabis išleido įstatymą, pagal kurį netikusį alų pagaminęs ar vandeniu jį skiedęs aludaris turėjo būti baudžiamas mirties bausme. Ir ne šiaip kokia – jis turėjo būti paskandinamas savo paties pagamintame aluje.
  1. Ar žinojote, kad už romantišką terminą „medaus mėnuo“ turėtume būti dėkingi būtent alui? Jis atsirado iš tradicijos, gyvavusios dar prieš 4000 metų Babilone. Anuomet nuotakos tėvas visą mėnesį po vedybų savo žentą „girdydavo“ pagal specialų receptą paruoštu „medaus alumi“. Beje, šis gėrimas pasiekė mus iki šių dienų ir yra labai populiarus Vokietijoje.
  1. Ne tik pirmaisiais alaus gyvavimo šimtmečiais, bet ir viduramžiais, geriausiomis aludarėmis būdavo pripažįstamos moterys.
  1. Jei šiandien alų legaliai galime gerti sulaukę pilnametystės, tai XVII a. situacija buvo gerokai kitokia. Tuometinėse Anglijos mokyklose visiems mokiniams, nepriklausomai nuo jų amžiaus, būdavo išduodami du buteliai alaus per dieną.
  1. Anglijoje plačiai paplitęs posakis „Nykščio taisyklė“ taip pat priklauso alaus istorijos puslapiams. Mat seniau, kol nebuvo išrastas termometras, aludariai, norėdami patikrinti gaminio temperatūrą, tam naudodavo nykštį.
  1. Svajojantiems apie alaus upes turėtų būti įdomu sužinoti, jog kartą jų svajonei buvo lemta išsipildyti. Deja, ji tapo tikra nelaime. 1814 m. Londone sprogus vienam iš didžiųjų bravorų, į gatves išsiliejo daugiau nei 100 000 galonų alaus. Stipriai nukentėjo ar buvo negrįžtamai suniokoti du namai, viena užeiga, žuvo devyni žmonės, vienas iš jų – dėl apsinuodijimo alkoholiu, kurį godžiai gėrė tiesiai iš gatvės.
  1. Seniausią iki šiol veikiantį alaus bravorą galima rasti Vokietijoje, netoli Miuncheno esančiame Freizingo miestelyje. Čia dar 1040 m. buvo įkurtas Weihenstephano abatijos bravoras.
  1. Ar žinojote, kad alus yra vienas geriausių priemonių patikrinti, ar deimantai yra tikri? Na, bent jau tuo vadovaujasi Sierra Leones juvelyrai, brangakmenių autentiškumą nustatantys panardindami juos į alų ir stebėdami, kaip jie atspindi šviesą.
  1. Pagal naujausius mokslininkų tyrimus, alus gali padėti išvengti infarkto. Anot jų, šio gėrimo mylėtojams širdies ligų tikimybė yra 40 – 60 proc. mažesnė nei abstinentams. Žinoma, nederėtų tuo piktnaudžiauti: tyrėjai pabrėžia, kad per dieną patartina išgerti ne daugiau kaip pusę litro alaus.
  1. Mėgstantiems bokalą išlenkti nemokamai, turėtų patikti Japonijoje, Mecuširo mieste esančios aludės taisyklė. Pagal ją, vykstant 3 – jų balų stiprumo žemės drebėjimui (pagal Japonišką skalę), vienas bokalas alaus barolankytojams nieko nekainuoja.
  1. 2001 m. Čekijoje vykusio 24 valandų alaus čempionato laimėtojui tiesiog pasisekė, mat stipriausias jo varžovas prieš pat varžybų pabaigą tiesiog… užmigo.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top