Now Reading
Grožėdamasis tapybos šedevrais, žmogus patiria jausmą, analogišką meilei

Grožėdamasis tapybos šedevrais, žmogus patiria jausmą, analogišką meilei

Grožėdamasis tapybos šedevrais

Įdomų atradimą, susijusį su tapybos šedevrų poveikiu žmogaus psichologijai, padarė mokslininkai iš Londono universiteto koledžo.

Neurobiologijos profesoriaus Samiro Zaqi vadovaujama tyrėjų grupė priėjo išvadą, kad grožėjimasis žinomų meistrų – tokių kaip Sandro Botticelli ir Williamas Turneris – paveikslais sukelia jausmą, panašų į tą, kuri patiria įsimylėjęs žmogus.

Mokslininkai atliko seriją smegenų skenavimo tyrimų ir nustatė, kad grožintis drobėmis, kaip ir žiūrint į mylimą žmogų, „suaktyvėja vienos ir tos pačios smegenų sritys ir į kraują patenka dofamino hormonas, atsakingas už pasitenkinimo jausmą ir padedantis patirti malonius pojūčius”.

Kaip tik tokį poveikį kosntatavo ekspertai, kai eksperimento dalyviai žiūrėjo į Sandro Botticelli paveikslą „Veneros gimimas”, Claudo Monet kūrinį „Maudynės” ir Johno Constable drobę „Solsberio katedra”. „Beje, tiriamųjų reakcija pasireikšdavo beveik iškart”, – sakė S. Zaqi.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Anksčiau mokslininkai nustatė, kad grožėjimasis tapybos šedevrais gali susilpninti baimę, nerimą bei skausmą ir pagerinti savijautą.

ELTA


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top