Now Reading
Vynų specialistas A.Koncijalovas: „Cepelinai ir vynas dera“

Vynų specialistas A.Koncijalovas: „Cepelinai ir vynas dera“

Vynų specialistas A.Koncijalovas: „Cepelinai ir vynas dera“

Iš lietuviškojo užstalės folkloro žinome arba bent jau esame girdėję dainas apie alų, midų ir skaidrią degtinėlę, o štai vyno gėrimo tradicijos, atrodo, Lietuvą pasiekė tik palyginti neseniai.

Apie tai, ar galima apibrėžti mistišką sąvoką „geras vynas“, į ką reikia atkreipti dėmesį perkant vyną ir lietuvių vyno vartojimo įpročius kalbame su UAB „Liviko“ gėrimų konsultantu Albertu Koncijalovu.

„Vienareikšmiškai pasakyti, kad vyno vartojimo kultūra Lietuvoje auga – negalėčiau, bet jos kilimo tendencijos aiškiai matomos. Štai, vertinant Božolė vyno pardavimus, galiu sakyti, kad lietuviai vis labiau nori gero ir kokybiško produkto“ , – pasakoja A.Koncijalovas.

Daugelio someljė (restoranų darbuotojas, atsakingas už vynų parinkimą – aut.past.) konkursų dalyvis neigia daugelio pasąmonėje tūnantį nusistatymą, kad „geras vynas“ turi būtinai kainuoti daug:  „Aišku, kad galima pirkti labai brangų vyną ir, greičiausiai, jis bus geras, tačiau, jei kalbėsime apie pradedantįjį, kuris ieško skanaus vyno, patarčiau žvalgyti į tuos vynus, kurių kaina prasideda nuo 16 ar 20 Lt. Jų tarpe taip pat galima rasti labai gerų produktų“.

Pasak A.Koncijalovo, kertinis aspektas, vertinant vyną, o tiksliau – skaitant informaciją ant vyno butelio, turėtų būti išpilstymo metai, o po to jau galima vertinti vynuogių rūšis ir kitus pateiktus duomenis.

Mitas, pašnekovo teigimu, kad vynas „nesiderina“ prie taip lietuvių mėgstamų cepelinų ar balandėlių.
„Prie tradicinių lietuviškų patiekalų netgi reikėtų derinti vyną. Jis labai tinka. Pavyzdžiui, jei cepelinuose yra mažiau mėsos, o daugiau bulvių, tai patarčiau baltą vyną. Jei daugiau mėsos – reikėtų derinti sausą, raudoną vyną. Vynas tikrai tinka prie lietuvių tradicinių patiekalų“ , – teigė gėrimų konsultantas.

A.Koncijalovo manymu, vynas gali būti ne tik gėrimas, bet ir gera pokalbio tema, todėl geras arba bent jau pusėtinas jo išmanymas gali netgi užmegzti pokalbį.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Patarimai ne „snobams“

Aišku tai, kad vynas niekada nepataisys nevykusio patiekalo. Šio gėrimo pagrindinis tikslas yra paryškinti arba suteikti tam tikrų skonio atspalvių.

Vyno ekspertų teigimu, kartais prie patiekalo labiau gali tikti alus arba paprasčiausia vandens stiklinė.
Tam, kad apie vyną nusimanančių pažįstamų kompanijoje nepasiklystumėte, pateikiame keletą patarimų, kurie galbūt padės geriau orientuotis šio gėrimo pasaulyje:

  • Auksinė taisyklė – baltas vynas tinka prie baltos mėsos arba prie žuvies, o raudonas – prie raudonos mėsos. Ši taisyklė, nors ir auksinė, tačiau ne aksioma. Šiais laikais galima atrasti vynų, kurių skonių atspalviai nepriklauso nuo gėrimo spalvos ir suderinami su prieš tai, atrodo, nederinamais patiekalais.
  • Lietuvoje paplitusi tradicija, kad vyną reikia gerti po valgio (nors taurė šalia stovi per visą vakarienę ar pietus) – tokia nuomonė arba tiesiog įpratimas gali būti labai klaidingas. Absoliuti dauguma vynų visas savo gerąsias skonio savybes išreiškia tik kartu su maistu.
  • Patiekalo ir vyno skonio lengvumas arba stiprumas turi atitikti. Pavyzdžiui, šalia salotų su lengvu užpilu galima derinti tik lengvo ir nepretenzingo skonio vyną.
  • Su desertais geriamas vynas turėtų būti bent jau šiek tiek saldesnis arba tokio paties saldumo kaip ir pats desertas. Kitu atveju – deserto saldumas visiškai užgoš vyno skonį.
     

Tad kokį vyną renkatės Jūs?

Tadas Vasiliauskas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top