Now Reading
Braškės – jaunatviškumo ir sveikatos variklis

Braškės – jaunatviškumo ir sveikatos variklis

Braškės – jaunatviškumo ir sveikatos variklis

Nustatyta, kad braškės gali sulėtinti senėjimo procesą ir apsaugoti organizmą nuo vėžio. Šiose uogose esančios medžiagos padidina antioksidantų kiekį kraujyje. 

Daktaro Maurizio Bittino vadovaujami mokslininkai iš Ispanijos ir Italijos tyrimui atlikti pakvietė 12 sveikata nesiskundžiančių savanorių. Dvi savaites pastariesiems kasdien duota suvalgyti po pusę kilogramo braškių, skelbia „Daily Mail“. 

Iš tyrime dalyvavusių savanorių kraujas imtas 5 kartus – po 4, 8, 12, 16 dienų ir po mėnesio nuo dalyvavimo bandymuose pradžios. Paaiškėjo ne tik sena tiesa, kad braškėse yra antioksidantų, kurie yra gera priemonė kovai su oksidaciniu stresu, nes mažina vėžio, diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo tikimybę.

Žurnale „Chemistry“ paskelbti naujausi tyrimai rodo, kad šios uogos veiksmingai užkerta kelią hemolizei – raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų) sunaikinimui. Mokslininkai iš Markės politechnikos universiteto (Universita Politecnica delle Marche) Italijoje ir Granados universiteto (Universidad de Granada) Ispanijoje vieningai sutarė, kad braškių stiprybė – tai jose esantys didelės koncentracijos fenolio junginiai, pavyzdžiui, flavonoidai, turintys antioksidacinių savybių.

„Šios medžiagos mažina oksidacinį stresą, padeda organizmui vyresniame amžiuje pasipriešinti galimoms patologijoms (kraujagyslių ligų, vėžio ir diabeto atsiradimui) ir fiziologiniams procesams (pasireiškiantiems dėl gimdymo, senėjimo, fizinių krūvių). Tai kova pirmiausia su laisvaisiais radikalais, organizmui suteikiant antioksidantų apsaugą“, – teigia dr. Jose Luisas Quilesas iš Granados universiteto.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tačiau tai tik pradžia. Mokslininkai nori išsiaiškinti, koks poveikis būtų per dieną suvalgius ne pusę kilogramo, o tik apie 150-200 gramų braškių. Siekiama nustatyti, kuriose šių uogų veislėse yra daugiau antioksidantų, padedančių eritrocitams kovoje su oksidaciniu stresu.

Pasak Maurizio Battino iš Markės politechnikos universiteto, braškės turėtų tapti sveikos ir subalansuotos mitybos dalimi. Be šių uogų žmogui rekomenduojami dar 4 skirtingų vaisių ir daržovių daviniai.

Receptų su šviežiomis braškėmis ieškokite čia.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top