Now Reading
Iš Baltijos jūros dugno – 170 metų senumo alus (Video)

Iš Baltijos jūros dugno – 170 metų senumo alus (Video)

Iš Baltijos jūros dugno – 170 metų senumo alus (Video)

Mokslininkai pagaliau išsiaiškino, ką slepia vienas seniausių pasaulyje alaus butelių, rastas sudužusiame laive. Taigi, koks alus buvo prieš 170 metų?

Suomijoje įsikūręs didžiausias Šiaurės Europoje multidisciplininių tyrimų centras „VTT Technical Research Centre of Finland“ birželio pabaigoje pagaliau ištyrė praėjusią vasarą rastą alaus butelį, rašo „Daily Mail“. 

Radinys aptiktas Baltijos jūros dugne, netoliese Suomijai priklausančių Alandų salų, sudužusiame laive. Ekspedicijos metu butelis kiek nukentėjo, tad ir buvo pasirinktas tyrimui. Mokslininkai analizavo fizines-chemines alaus savybes, atliko butelio, kamščio ir gėrimo mikrobiologinę ir DNR analizę. 

Kaip ir galima buvo tikėtis, 50 metrų žemiau jūros lygio visą amžinybę pratūnojęs alus neatlaikė laiko išbandymo ir persismelkė jūros vandeniu. Tačiau mokslininkams tai nesutrukdė išsiaiškinti senojo alaus sudėties. Aukso spalvos skystyje aptiktos šiandien naudojamos alaus sudėtinės dalys – salyklas, aromatiniai priedai, apyniai. Butelyje rasta ir pienarūgščių (lactic acid) bakterijų pėdsakų. Jos gėrimui suteikė rūgštų skonį ir buvo įprasta to metu alaus sudėtinė dalis, skelbia VTT.fi.

Mokslininkai tikėjosi aptikti iš mielių pėdsakų, tačiau šis šiandieninėje alaus gamyboje naudojamas ingredientas buvo žuvęs. Rastas alus vis dar buvo gazuotas, o tai rodo šiame aukso spalvos gėrime buvus mielių. Ši medžiaga alui „teikia“ anglies dioksidą, praturtindama gėrimą burbuliukais. Tikimasi gyvų mielių rasti kito tyrimo metu.

Iš viso narams iš sudužusio laivo pavyko ištraukti dar 5 butelius, tad mokslininkų laukia pakartotiniai tyrimai.

Taip pat laive pavyko rasti seniausią pasaulyje šampaną. „Skonis fantastiškas“, – tokią išvadą mokslininkai priėjo atkimšę vieną iš 100 rastų šio gėrimo butelių.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nardymo instruktorius Christianas Ekstromas nurodo, kad tikėtasi butelyje rasti ne šampaną, o vyną ar kitą gėrimą. Skonis esą buvo fantastiškas – saldus šampanas su tabako ir ąžuolo prieskoniu. Eksperto manymu, jei šampanas būtų parduodamas aukcione, butelio kaina galėtų siekti 191 tūkstantį litų (50 tūkst. Didžiosios Britanijos svarų).

O tiek gauti galima! Birželio pradžioje salų sostinėje Mariehamne vykusiame aukcione 200 metų senumo šampano „Veuve Cliquot” butelį nenorėjęs tapatybės atskleisti Singapūro gyventojas įsigijo už 103,5 tūkst. litų (30 tūkst. eurų). Ne ką mažiau atseikėta ir už „Juglar“ butelį – 82,8 tūkst. litų (24 tūkst. eurų). Manoma, kad laivu šampanas gabentas į Rusiją, tačiau netoli salų su visu kroviniu nuskendo.

Laikas.lt

Nuotrauka: Divers24.pl

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top