Now Reading
Psichologo patarimai. Kaip įveikti apatiją, atsiradusią po atostogų?

Psichologo patarimai. Kaip įveikti apatiją, atsiradusią po atostogų?

Psichologo patarimai. Kaip įveikti apatiją

Laba diena, Evelina. Grįžau į darbą po atostogų, praėjo mėnuo, tačiau niekaip negaliu vėl įsijausti į tą patį ritmą. Ryte keliuosi su ašaromis, po darbo grįžusi vakarą praleidžiu ant sofos priešais televizorių. Man tai visiškai nebūdinga, nes esu pakankamai aktyvus žmogus. Darbe viską darau per prievartą. O blogiausia tai, kad kenčia man artimi ir brangūs žmones, nes ant jų išsilieju. Apie darbo pokyčius nesinori galvoti, nes nesugalvoju, ką kitą norėčiau veikti, nes paprasčiausiai nieko nenoriu daryti. Suprantu, kad turiu labai daug, tačiau nemoku, negaliu tuo džiaugtis. Tiksliau, niekas manęs nedžiugina. Nežinau, tai atsitiktinumas ar ne, bet viskas prasidėjo būtent po atostogų. Labai tikiuosi, kad ką nors man patarsite, nes bijau, kad per savo dabartinę būsena, su kuria niekaip negaliu susitvarkyti, nukentės mano ir man svarbaus žmogaus santykiai, darbas ir t. t.

Sonata

Konsultuoja psichologė Evelina Globė

Miela Sonata, Jūsų laiške nurodytos Jus užpuolusios problemos signalizuoja apie tai, jog Jums pasireiškia požymiai, būdingi depresijai. Nedrįsčiau iš trumpo laiškelio nusakyti konkrečios diagnozės, bet Jūsų nusakyti simptomai verčia sunerimti, nes jie gerai iliustruoja klasikinį depresijos apibrėžimą:
„Depresija, kaip teigia Psichiatras.lt, – tai įvairių vidinių ir išorinių priežasčių sąlygotas psichikos sutrikimų simptomų derinys, kurių pagrindiniai yra

  1. prislėgta nuotaika (liūdesys, „gyvenimo pilkumas”, neaiškus ilgesio jausmas);
  2. malonumo jausmo praradimas (malonumo nebeteikia ta veikla, kuri seniau būdavo maloni)
  3. aktyvumo sumažėjimas (energijos, fizinio ir psichinio aktyvumo netekimas: žmogus jaučiasi nuolat pavargęs, „nekyla rankos“ veiklai).

Šių bei juos lydinčių simptomų derinys turi tęstis ne mažiau kaip dvi savaites, kad būtų diagnozuota depresija. Kiti depresijos simptomai yra šie: miego sutrikimai: nemiga arba pastovus mieguistumas; dirglumas, vengimas bendrauti, vienišumas; kritęs savęs vertinimas, nuolatinis kaltės jausmas; sunkumas susikaupti veiklai; pesimistinis ateities įsivaizdavimas; polinkis save žaloti, mintys apie savižudybę; apetito sutrikimas: jo praradimas arba, priešingai, nenormalus poreikis valgyti, kūno svorio svyravimai; seksualinio gyvenimo sutrikimai; potraukis svaigintis alkoholiu ar narkotikais, taip siekiant „atsijungti“; įvairūs nemalonūs pojūčiai kūne, kurių priežastis lieka neaiški ir po išsamaus medicininio ištyrimo. Kuo daugiau simptomų, kuo jie sunkesni ir kuo labiau sutrikdo įprastą kasdieninę veiklą, tuo sunkesnė depresija.

Ne tam trumpai pristatau depresijos sampratą, kad Jus išgąsdinčiau, bet, kad Jūs pati geriau galėtumėte atpažinti požymius, kurie pasireiškia, ir nuspręstumėte, kaip sau padėti. Nenoriu gąsdinti, bet nenoriu ir nepagrįstai raminti, jog viskas savaime praeis – jei tai tęsiasi jau mėnesį be aiškios priežasties, to negalima ignoruoti, nes, jei tai tikrai depresija, negydoma ji gali užsitęsti mėnesių mėnesiais ar net metais. Jūs susigriebėte pačiu laiku. Neesu linkusi primygtinai siūlyti kuo greičiau kreiptis pagalbos į profesionalus – žmogus ir pats sau gali daug padėti – bet, jei, išbandžius prieinamas priemones ir siūlomas rekomendacijas, situacija nepagerėtų; arba, jei Jūs jausite, kad pati neturite tam jėgų, o savijauta prastėja, tuomet vis tik siūlyčiau kreiptis į profesionalus – gali būti priežastys, kurias Jums sunku atpažinti ir pašalinti.

Pvz. neaišku, kodėl savijauta taip pablogėjo būtent po atostogų – gal kažkas jų metu įvyko Jūsų išoriniame ar vidiniame gyvenime, kas taip Jus paveikė; o gal tai atsitiktinumas, ir atostogos čia nieko dėtos – gal tai susiję su kažkokiomis darbo, santykių ar asmenybinėmis problemomis, kurių galbūt neesate įsisąmoninusi. Taigi, profesionalas padėtų atrasti tikrąsias priežastis ir užslėptas problemas bei jas spręsti. Sunkesniais atvejais papildomai skiriamas ir medikamentinis gydymas. Tačiau nepulkime dramatizuoti – depresija yra išgydoma, be to, Jūsų atveju, ji nebūtų įsisenėjusi, be to, noro susigrąžinti gerą savijautą Jums, Sonata, netrūksta – o tai jau labai stiprus atspirties taškas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Taigi, pateikiu pagrindines bendras rekomendacijas žmogui, kuriam pasireiškia depresijos simptomai:

  • pasitikrinkite fizinę sveikatą. Yra ligų (pvz., diabetas, galvos traumos, smegenų, skydliaukės veiklos sutrikimai ir kt.), kurios gali sukelti ar skatinti depresiją.
  • Būkite savo paties mokytojas. Pasistenkite kuo daugiau sužinoti apie depresiją: skaitykite literatūrą, ieškokite medžiagos internete, klauskite savo gydytojo.
  • Pripažinkite savo ligą ir įsipareigokite gydytis: numatykite kokias pastangas pats dėsite, kaip keisite gyvenimo būdą, jei reikia, kreipkitės į profesionalus, laikykitės jų pateiktų gydymo rekomendacijų. Pasiryžti psichoterapijai reikia didžiulės drąsos, nes jos metu mes leidžiamės į tamsiuosius savo asmenybės klodus. Apie tai Jean Vanier sako: „Leidžiantis į šią tamsos vietą mus turi lydėti koks nors kompetentingas asmuo. Priešingu atveju nepajėgsime pažvelgti į šešėlinius savo esybės klodus ir su jais susitvarkyti. Jie pernelyg baugūs.“ 
  • Laikykitės tinkamo miego ir poilsio režimo. Miegokite pakankamai: ilgiau lovoje neužsibūkite (ypač jei esate linkęs pernelyg daug miegoti), tačiau miego laiko ir netrumpinkite (ypač, jei jums ir taip nesimiega). Pasistenkite kiekvieną dieną pabūti gryname ore – šviesa veikia kaip natūralus antidepresantas.
  • Užsiimkite fizine veikla. Tai gali būti sportas, mankšta, įvairūs buitiniai darbai: nupjaukite žolę, padarykite lyginimą, paruoškite vakarienę, suskaldykite malkas ir t.t. Fizinė veikla išjudina užslopintą organizmo energiją, sudaro galimybę sveikam nuovargiui bei suteikia pasitenkinimo jausmą.
  • Tinkamai maitinkitės. Mūsų savijauta labai priklauso nuo to, ką dedame į burną. Galima kliautis mitybos specialistų rekomendacijomis bei savo sveika nuovoka, kuri mums nurodo, kas mūsų organizmui sveika, o kas kenkia. Tikrai kenkia alkoholis, nikotinas ir narkotikai. Be to jie didina depresiją ir mažina antidepresantų poveikį.
  • Susidarykite dienotvarkę ir jos laikykitės. Esant depresijoje, sveika kiek įmanoma konkrečiau suplanuoti savo laiką: kada keliamės, kada gulamės, kokia veikla kokiu metu užsiimame ir pan. Tai padeda suvaldyti linkusią „ištįsti“ tuščią depresišką laiko tėkmę bei atlikti konkrečius darbus. Siūloma į planus būtinai įtraukti kokią nors malonią veiklą ar užsiėmimą. 
  • Bendraukite su kitais. Bendravimas su artimaisiais ir draugais laikomas maloniu užsiėmimu, bet depresija sergančiajam sprendimas su jais susitikti gali pareikalauti nemenkų valios pastangų. Tai gali būti pabendravimas telefonu, susitikimas arbatos puodeliui ar bendra veikla (nuėjimas į koncertą) ir kt. – visa tai, anot minėtos autorės: „gali nutraukti „amžinai truksiančios“ depresijos jausmą.“ Kalbėkite su jais apie savo ligą, apie savo išgyvenimus, priimkite jų pagalbą bei rūpestį jumis. 
  • Užsiimkite kūrybine saviraiška: pieškite, rašykite, grokite, šokite ir t.t. Neapleiskite mėgstamų užsiėmimų, net jei dabar jie jums neteikia tiek malonumo, kiek anksčiau. 
  • Atsisakykite patogios apsauginės depresijos zonos, kuri teikia „ligonio“ vardą ir atleidžia nuo atsakomybės neveiklumo ar nesėkmės atveju. Todėl saugioje vietoje (tarp jus suprantančių artimųjų, draugų, bendradarbių) rizikuokite – pristatykite savo kūrybą, naują projektą, siekite aukštesnių pareigų, priimkite naują darbo ar santykių pasiūlymą ir pan. 

Pabaigai, dar noriu pacituoti vienos autorės žodžius: „Blogiau už depresiją tegali būti vienas dalykas – galynėjimasis su depresija vienatvėje“, – teigia Kathryn J. Hermes, pati ilgus metus sirgusi sunkia depresijos forma ir parašiusi knygą apie galynėjimąsi su šia liga. Taigi, labai svarbi artimųjų meilė ir pagalba, todėl svarbu kalbėtis su savo artimaisiais apie tai, kaip Jūs jaučiatės, kas su Jumis vyksta, tuomet artimiesiems bus lengviau Jus suprasti ir Jus palaikyti. Minėta autorė teigia, jog sergantysis depresija neturi daryti vienos iš sprendimo klaidų – prisiimti visos atsakomybės už ligą ir pasveikimą sau vienam arba, atvirkščiai, visiškai kratytis tokios atsakomybės ir tikėtis, kad kažkas kitas (vaistai, psichoterapeutas, artimieji ar pasikeitęs pasaulis) išgydys jo ligą. Visų pastangos turi būti suvienytos.

Taigi drąsos ir vilties Jums, Sonata, siekiant nusipurtyti visa tai, kas trukdo patirti gyvenimą su visom jo spalvom.

Turite problemų, reikia pagalbos? Rašykite: [email protected]

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top