Now Reading
Suvokimo iliuzijos: svyruojantys Pizos bokštai (Video)

Suvokimo iliuzijos: svyruojantys Pizos bokštai (Video)

Suvokimo iliuzijos: svyruojantys Pizos bokštai (Video)

Technologijos.lt

Amsterdame esančio VU universiteto (Olandija) psichologijos mokslininkas Sebastijanas Mathotas (Sebastiaan Mathot) sukūrė klasikinį psichikos apgaulės triuką: nors vaizde matomos linijos visada yra idealiai tiesios, žvelgiant į jas susidaro įspūdis, jog jos svyruoja – tai suartėja, tai nutolsta.

Paklausite, kur čia svyruojantis Pizos bokštas? Išties labiau panašu ne į bokštą, o į „Newscientist.com“ pokštą, tačiau pažvelgus į idėją kitu kampu, principas lyg ir išlieka teisingas: svyruojantis Pizos bokštas panašiai atrodytų pasirinkus tokį stebėjimo tašką bokšto šone, iš kurio bokštas būtų matomas kaip svyruojantis pirmyn-atgal, o ne kairėn-dešinėn.

Tiesa, pavadinime minimi Pizos bokštai, o ne bokštas. Jei kiekvieną plonų linijų grupę suvoksime kaip vieną objektą, tuomet, vaizdo siužete išties matysime šešis vienas greta kito išrikiuotus ilgokus Pizos bokštus – juodai-baltai išmargintų linijų raštas iš tiesų kažkiek primena Pizos bokšto ornamentą (žr. titulinę nuotrauką).

Kaip ten bebūtų, triuko esmė – neįveikiamas mūsų psichikos polinkis atskiras regimąsias detales trūks plyš jungti į vieną visumą, į vieną objektą. Iš to paties galo dygsta ir įvairiausių pareidolijų kojos: veidai ir žmogiški siluetai Marse, debesyse, uolose ir t. t.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Kitaip tariant, mūsų psichika, tiksliau, suvokimo procesai automatiškai grupuoja objektus į vieną daiktą (suvokinį)“, – aiškina iliuzijos autorius.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top