Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Mėsos gamybos industrija planuoja pristatyti vegetarišką „mėsą“

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2012-03-17
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Mėsos gamybos industrija planuoja pristatyti vegetarišką „mėsą“

[-[0]-]

Kol mėsainių auginimas mėgintuvėlyje kainuoja šimtus tūkstančių dolerių, mokslininkai surado alternatyvą – daržovių perdirbimas į „netikrą“ mėsą. Tai gali būti žymiai ekonomiškesnis variantas. Europoje vykdomas projektas jau startavo – buvo įsteigta „netikros mėsos“ gamykla.

Gamyklos laboratorijoje pradėti skaičiavimai: per valandą su turima įranga gamykla gali pagaminti apie 60-70 kilogramų vegetariškos mėsos. Gaminys panašus į plokštę – apie vieno centimetro storio. Šis produktas vizualiai labai panašus į mėsą – tiek spalva, tiek sultingumu. Šiuo metu pagrindinė mokslininkų užduotis – tobulas skonis, kurio dėka šis pakaitalas galėtų konkuruoti (ar netgi laimėti konkurencinę kovą) prieš mėsą.

„Mūsų tikslas – ne tik sukurti natūralų produktą, kuris turėtų malonų skonį. Jo galiojimo laikas turėtų būti ilgas, kaina mažesnė nei mėsos bei, svarbiausia, tikti vegetarams ir alergiškiems žmonėms“, – teigia mokslininkas Florian Wild.

Prognozuojama, kad šio produkto atsiradimas gali kardinaliai pakeisti gyvulių auginimo pramonę ir sustabdyti gyvulininkystės daromą žalą aplinkai. Ištobulinus gamybos būdus, bus siekiama pigiai ir sveikai „maitinti“ viso pasaulio žmones. „Karvės ir kiaulės turi suėsti apie 4 kilogramus grūdų, kad priaugtų pusę kilogramo grynos masės ir galėtų „tapti“ mėsainiais ar sultingais kepsniais“, – sakoma pranešime.

Laboratorijoje jau buvo „iškeptas“ pirmasis gaminys iš kviečių, žirnių, lubinų, pupelių bei sojos. Mokslininkai sąmoningai negamina produkto iš vienos rūšies augalų, kadangi daugelis žmonių turi alergiją vienai ar kitai sudedamajai daliai. Buvo sukurtas platus spektras receptų su įvairiomis kombinacijomis, kad žmonės, kenčiantys nuo alergijos ar maisto netoleravimo, turėtų didesnį pasirinkimą.

Kad pagamintų mėsos pakaitalą, turintį mėsos tekstūrą ir skonį, turėjo susivienyti mokslininkai ir mėsos perdirbimo įmonės. Mokslininkų grupė dirbo su gamtos išteklių ir gyvosios gamtos mokslų universitetu Vienoje, Wageningen universitetu Olandijoje, 11 mažų bei vidutinio dydžio maisto perdirbimo įmonių, ekologiškų produktų gamintoju Ispanijoje.

Planuojama, kad „netikra mėsa“ prekyboje pasirodys ateinančiais metais. Jau kovo 27-30 dienomis šis „stebuklas“ bus pristatytas „Anuga Foodtec“ mugėje, kuri vyks Vokietijos mieste Kelne.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:mėsamėsa vegetaramsnetikra mėsavegetariška mėsa

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Madride prasideda Pasaulio jaunimo dienos
Aktualu

Madride prasideda Pasaulio jaunimo dienos

2011-08-16
Spektaklis vaikams Užupyje - "Drąsioji pupulė"
Menas

Spektaklis vaikams Užupyje – „Drąsioji pupulė”

2010-09-07
Knygų pusryčių išmintis: „Gyvename kartą
Laikas.lt pusryčiai

Knygų pusryčių išmintis: „Gyvename kartą, bet kiekvieną dieną“

2012-09-21
Kino pusryčių katastrofa: Lietuvoje filmuotas italų filmas apie sibirietišką auklėjimą
Laikas.lt pusryčiai

Kino pusryčių katastrofa: Lietuvoje filmuotas italų filmas apie sibirietišką auklėjimą

2013-09-17

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?