Now Reading
Šiandien minima Šampano diena

Šiandien minima Šampano diena

Šiandien minima Šampano diena

Šiandien, rugpjūčio 4-ąją, šampano gerbėjai visame pasaulyje mini Šampano dieną. Nors šios dienos kilmę ir amžių atsekti sunku, tačiau kaip ir daugelis nacionalinių maisto bei gėrimų švenčių, ji pagrįsta daugkartiniais paminėjimais įvairiuose istoriniuose šaltiniuose.

„Neretas mūsų šalies gyventojas, užsigeidęs paragauti ne įprasto putojančio vyno, o tikro šampano, pagal ilgus metus puoselėtas tradicijas pagaminto Šampanėje, dažnai šią mintį atideda išskirtinei progai. Tačiau šio kilmingo gėrimo žinovai akcentuoja, kad prie šampano dera ne tik solidumas, bet ir spontaniškumas. Taigi Lietuvoje dar ne kiekvienam žinoma Šampano diena – puiki proga ir vertinantiems reikšmingas datas, ir netikėtumų mėgėjams atkimšti butelį tikro prancūziško šampano“,– sako MV gėrimų ekspertas Gintautas Jašinskas.

Pasak jo, šios šventės pažymėjimui tradiciškai rengiami pusryčiai arba priešpiečiai su šampanu, taigi jos paminėjimas gali vykti ir dviese, ir su būriu svečių. Pusryčių ar priešpiečių paruošimas mylimam žmogui daug laiko ir pastangų nepareikalaus, mat prie šampano tinka rafinuoti, bet paprasti užkandžiai – prancūziškos pusryčių bandelės, skrebučiai, saldūs sausainėliai, lašiša ar ikrai, šokoladu glaistytos braškės ar kiti vaisiai. Serviravimo padėklą galima papuošti prie elegantiškų šampano taurių derančiu šviežiu gėlės žiedu.

Atostogaujantiems sodyboje ir norintiems surengti draugams ankstyvą vakarienę, MV gėrimų ekspertas rekomenduoja prie ant grotelių keptos žuvies ar paukštienos su skrudintomis daržovėmis, derinti rožinį šampaną, kurio charakterį išryškins patiekalams naudojamos kvapiosios žolelės ir šviežios daržovės.
Jei laukia įprasta darbo diena, šampano dienos proga galima suorganizuoti netikėtus priešpiečius kolegoms susitikimų kambaryje, terasoje, ant pastato stogo ar meno galerijoje. Tuo tarpu norintiems susipažinti su šio gėrimo istorija, gamybos tradicijomis bei paragauti skirtingų jo rūšių, MV siūlo pasinaudoti stilinga MV gėrimų parduotuvės degustacijų sale, kurioje įkurdinta vyndarystės ekspozicija ir rengiamos privačios degustacijos.

Tai, kad puikus šampano skonis išgaunamas maišant kelias vynuogių rūšis (Pinot Noir, Pinot Meunier ir Chardonnay) dar XVII a. atrado benediktinų vienuolis Dom Perignon. Šis vardas puikiai pažįstamas „Moët&Chandon“ gaminamo prestižinio šampano „Dom Perignon“ gerbėjams.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kai kurie šaltiniai D.Perignon laiko šampano technologijos išradėju. Tačiau net ir alternatyvių versijų autoriai pripažįsta, kad jo išradimai buvo ypatingai reikšmingi šampano kokybei ir jo tapimui prestižiniu gėrimu. Šis aistringai šampano technologijas tobulinęs vienuolis pirmasis nusprendė vynuogių derlių rinkti ne kaip įprasta vasaros pradžioje, o daug vėliau, kas šampanui suteikia gaivesnį ir elegantiškesnį skonį. Be to, tai jis pirmasis ėmėsi vynuoges spausti tik jas surinkus, prie pat vynuogynų, ir daryti tai itin švelniai, kas radikaliai pagerino gėrimo kokybę.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top