Now Reading
Baklava – saldu iki negalėjimo

Baklava – saldu iki negalėjimo

Baklava  - saldu iki negalėjimo

Laikas.lt

Turkai, armėnai ir graikai niekaip nepasidalina tradicinio saldumyno vadinamo baklava. Graikai teigia, jog graikiniai riešutai yra įrodymas, jog šis desertas turi būti priskirtas jų kulinariniam paveldui. Armėnai rodo daugelį savo kepinių, kuriuose taip pat naudojama sluoksniuota phyllo tešla. Žinoma, turkams pakanka mostelėti ranka į įvairiausiais turkiškais saldumynais nukrautas lentynas turguose. Nebandysime ieškoti teisybės ir priskirti baklava vienai, ar kitai tautai, tačiau siūlome pasigaminti šį gardėsi namuose! Labai saldu! Pažadame!

Jums reikės:
Šaldytos phyllo tešlos (tai ypatingai plonai sluoksniuota tešla, kurios rasite didžiuosiuose prekybos centruose, tačiau galima naudoti ir paprastą bemielę sluoksniuotą tešlą, tik pastarąją reikėtų papildomai pakočioti. Autentiška nebus, tačiau skonis geras);

1 – 2 stiklinių smulkiai kapotų graikinių riešutų;

10 džiovintų datulių (jeigu mėgstate datules, tai sumažinkite riešutų kiekį ir padidinkite datulių skaičių);

Puodelio tirpinto sviesto (pasilikite ir gabalėlį netirpinto, skardai aptepti);

Puodelio vandens;

Puodelio baltojo cukraus;

Pusės puodelio skysto medaus;

Trupučio vanilės ekstrakto arba vanilės ankšties;

Žiupsnelio cinamono.

Procesas:
Skardą patepkite sviestu. Klokite vieną sluoksnį atitirpusios phyllo tešlos, aptepkite jį tirpintu sviestu, klokite dar vieną, vėl aptepkite sviestu. Šitaip suklokite 5 – 8 sluoksnius (jeigu naudosite paprastą sluoksniuotą tešlą, tai pakaks 2 – 3 sluoksnių). Greitai pastebėsite, jog tešla džiūna ir trupa, tad atitirpusius sluoksnius, kurių dar nededate į skardą laikykite po drėgnu rankšluoščiu arba kartas juo karto per juos perbraukite sudrėkinta ranka.

Riešutus sumaišykite su smulkintomis datulėmis, įberkite truputį cinamono, įtekinkite kelis šaukštus skysto medaus bei įpilkite šiek tiek tirpinto sviesto. Sumaišykite. Sukloję keletą sluoksnių tešlos dėkite riešutų ir datulių masę. Paskirstykite po visą tešlą. Storis turėtų būti per pirštą.

Vėl klokite tešlą, ją tepkite sviestu. Sukloję keletą sluoksnių dėkite dar riešutų ir datulių masės – geriausia, kad saldumyne būtų du ar trys įdaro sluoksniai, jeigu padauginsite, tai bus nepatogu valgyti, skanėstas bus pernelyg birus. Sudėję įdarą vėl klokite tešlos sluoksnius pramaišiui su sviestu.

See Also
Pyragas su varške ir obuoliais

Uždengus paskutinį tešlos sluoksnį jį taip pat patepkite sviestu, o visą gautą kvadratą supjaustykite rombais arba kvadratais. Turėtumėti perpjauti per visą būsimosios baklava storį.

Supjaustytą baklava pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę ir kepkite apie pusvalandį. Stebėkite, nes phyllo tešlą galima greitai sudeginti. Viršutinis sluoksnis turėtų būti auksinis. Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.

Pasiruoškite sirupą – į puodą supilkite cukrų, užpilkite vandeniu, supilkite skystą medų, pridėkite cinamono, vanilės ekstrakto arba vanilės ankštį. Maišykite ir virkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus. Karštą sirupą pilkite ant pravėsusios baklava. Viršų galite nubarstyti riešutų likučiais ar smulkintomis pistacijomis.

Geriausia būtų leisti sirupui įsigerti ir skanėstą ragauti tik kitą dieną. Labai labai ir dar kartą labai saldu! 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top