Now Reading
Knygų pusryčių konkurse – Berlyno siena 20 metų po sienos griuvimo

Knygų pusryčių konkurse – Berlyno siena 20 metų po sienos griuvimo

Knygų pusryčių konkurse – Berlyno siena 20 metų po sienos griuvimo

Laikas.lt

Ralf Rothmann – šiuolaikinis vokiečių rašytojas, poetas, dramaturgas, daugiausiai rašantis romanus ir savo šalyje bei Europoje garsėjantis būtent romanais apie Berlyną. Į lietuvių kalbą išverstas autoriaus romanas „Ugnis nedega“ (iš vokiečių kalbos išvertė Regina Ivanauskienė) piešia Berlyną praėjus kone dvidešimčiai metų po sienos griuvimo.

Pagrindinis romano veikėjas – rašytojas Volfas, negalintis skųstis literatūrine sėkme, populiarumu, tačiau jau pradedantis senti (vidurio amžiaus krizė), abejoti savimi, savo kūryba, jos prasme. Per Volfą romano autorius pirmiausiai atskleidžia vyro kūrėjo psichologinį portretą, mintis, požiūrį į moteris, kūrybą, patį save, supančią aplinką. Volfo mintys dėliojamos tarsi dienoraštyje – be jokių slapstymųsi ir pagražinimų. 

Labai atviras, detalus vyro portretas, jo santykiai su moterimis, sekso scenos – tai vaizduojama ir labai atidžiai stebimos aplinkos fone. Volfas, nuo skaitytojų nepaslėptas jokiu vertinimų iš šalies, įsivaizdavimų šydu, taip pat atvirai ir ironiškai apmąsto savo aplinką – menininkų būrį, iš kurio nei vieno kūrėjo nelaiko tikru savo draugu, kūrybos vakarus, skaitymus, kuriuose (netgi autoriniuose) nepaisant pasisekimo vis taip pat jaučiasi nepatogiai, niekam nereikalingas ir neįdomus, skirtumus tarp Rytų ir Vakarų Berlyno, jo gyventojų.

Pasakodamas apie Volfo kūrybines kančias, vienatvę bei laviravimą tarp dviejų moterų, autorius primena suskaldytos tautos tragediją, apie dirbtinai tarp žmonių atsiradusius skirtumus, stereotipus. Knyga „Ugnis nedega“ – daugiasluoksnis kūrinys. Tai Berlyno romanas su turtingu istoriniu fonu, tai aistros, ilgesio ir geidulingumo kronika, kurioje „poetinė logika visuomet tikslesnė už bet kurią kitą“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Laimėkite šią knygą konkurse čia.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top