Now Reading
Lietuvos krepšinio talismanas Juozukas apie sportą ir ne tik…

Lietuvos krepšinio talismanas Juozukas apie sportą ir ne tik…

Lietuvos krepšinio talismanas Juozukas apie sportą ir ne tik...

Koks yra šiuolaikinis  krepšininkas? Ar krepšinis vis dar žaidžiamas už Lietuvą ir jos garbę? Ar sportas ir sveikata suderinama? Į šiuos ir dar kelis klausimus bandome atsakyti kartu su ilgamečiu krepšininkų masažuotoju Juozu Petkevičiumi, plačiojoje visuomenėje švelniai vadinamu Juozuku. 

Į sporto masažuotojus kviestas dėl žymaus krepšininko

Juozas sportuoti pradėjo nuo vienuolikos metų. Dalyvavo pionierių trikovėse, po vidurinės, įstojo į Kūno kultūros institutą, žaidė regbį. Vėliau Kūno kultūros institute dėstė sunkiąją atletiką ir imtynes.

Juozukas – diplomuotas dziudo treneris. Apie masažus jis nė nemąstė. Kurį laiką teko ir prekybos srityje pasidarbuoti…

Tačiau vieną dieną gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis ir prieš Maskvos olimpiadą, dirbdamas dėstytoju, Juozas baigė masažuotojų kursus Maskvoje ir išėjo į olimpinį centrą. Į Rusijos sostinę išvyko su irkluotoju Romu Višinsku. Prasidėjo kol kas rezervinio masažuotojo karjera…

Tuo pat metu įsidarbino Kauno klinikose neurochirurginiame skyriuje, kur iškart buvo pastebėti masažuotojo gabumai. „Tik praktiškai dirbant galima gauti pakankamai žinių. Knygos yra tik pagalbinė atrama masažuotojo darbe. Taip atsitiko, kad tuo metu Arvydui Saboniui prasidėjo bėdos ir „Žalgiris“ ėmėsi masažuotojo paieškų. Kadangi buvau pagarsėjęs specialistas, prižiūrėti Arvydą patikėjo man. Taip ir likau su krepšininkais nuo 1985 metų“, – su šypsena prisimena Juozukas.

Su žymiuoju masažuotoju kalbamės apie linksmą krepšininkų gyvenimą, šiandieninio žaidėjo vertybes, patriotizmą ir apie tai, kas yra tas geras kovotojas?

Koldūnai su Saboniu ir kaip sekasi sutarti su krepšininkais

Stengiuosi su visais sutarti draugiškai. O su Saboniu mus sieja mielas ir šiltas ryšys. Pasikalbam, susitinkam, kai yra galimybė. Jis mane buvo į Ispaniją pasikvietęs, kad padėčiau pasiruošti NBA rungtynėms. Visą mėnesį išbuvau.

Su krepšininkais labai linksma. Amerikoje su Saboniu iki ryto žiūrėdavom filmus apie banditus. Virdavom šaltibarščius, koldūnus. Kartą sumaniau pats pagaminti koldūnų ir pamaniau, kad sušalę bus negerai, tad išėmiau ir palikau. Grįžtam, Arvydas sako: „Kam juos išėmei? Taigi jie sulipo į gumulą“, bet vis viena išvirėm. Mėgdavom rusų restoranus, labiausiai patikdavo barščiai.

“Naglas” krepšininkas – geras krepšininkas

Bėga laikas, žmonės keičiasi, o man beveik gaunasi trys krepšininkų kartos. Kurtinaitis, jau jo ir sūnus žaidžia, tikiuosi sulaukti ir anūkų. Sabonio vaikai žaidžia…

Šiuolaikinis jaunimas labai skiriasi savo humoru. Jie nebesupranta tarybinio humoro, o mūsų karta kartais nesupranta jų. Sportininkai linksmi žmonės – juokauja, pliurpia. Žaidėjai privalo būti linksmi, įžūlūs, „nagli“. Jeigu jie bus mandagūs, kultūringi, jie nebus geri žaidėjai. 

Žmonės gal klaidingai mąsto, kai peikia krepšininkus už jų kultūrą. Žaidėjas – ne kultūros darbuotojas, jis kovotojas, o kovotojai turi būti akiplėšos. Jei jie gyvenime bus „geriečiai“ jie ir aikštėje sakys: „oj, užgavau, imk kamuolį“. 

Laikai pasikeitė. Dabar puikiai žaisti daugumą motyvuoja pinigai. Anais laikais lošdavo daugiau dėl garbės ir iš meilės sportui. Jie sportuoja kitaip. Ankščiau – sulošia, “pabaliavoja”, vėl sulošia, o šių dienų sportininkai “nebaliavoja”, toliau lošia, palaiko savo gerą sveikatą, fizinę formą.

Visi siekia uždirbti. Sovietmečiu buvo fiksuota poros šimtų su trupučiu suma už žaidimą. O dabar žaidėjai gauna nepalyginamai daugiau.

Patriotizmas gyvas žaidėjų ir sirgalių širdyse

Barselonoje labai jautėsi, kad lošiam už Lietuvą. Ir Turkijoje šių metų rinktinė labai patriotiška. Tačiau taip buvo ne visada.

Patriotizmas buvo vienu metu, išėjęs pasivaikščioti. Kai atsivėrė sienos, visi kaip akis išdegę lėkė į užsienį. Peikė Lietuvą. O dabar patriotizmas jaučiamas ne tik Lietuvai, bet ir miestams. Meilės Tėvynei jausmas labai gilus. Jaunuoliai labai didžiuojasi atstovaudami savo šalį.

Bėgimas nuo sirgalių su greitąja arba, kaip keičiasi sirgaliai

Sirgaliai buvo visais laikais. Pamenu, kai su Žalgiriu grįždavom nugalėję CSKA, po lėktuvo ratais mūsų laukdavo gėlių, džiaugsmas… Pabėgti iš minios gerbėjų galėdavai tik su greitosios pagalbos automobiliu.

Gal dabar žmonių kultūra truputi didesnė, tačiau iš esmės sirgaliai visada buvo tokie patys. Turkijoje sakiau, grįšite į Lietuvą, suprasite, ką jūs padarėte. Nes ten laimi surėki „pergalė!” ir viskas. O kai grįžti tėvynėn, tai pajunti kas iš tiesų įvyko.

Tikrasis pergalės skonis

Gal nustebsite, bet laimėję rungtynes, nesidžiaugiame kaip išprotėję. Žaidėjai dirba, žaidžia. Kai laimėjom prieš ispanus, komanda džiaugėsi, tačiau Linas Kleiza tramdė aistras, sakydamas, jog dar nieko nelaimėjome. Kai laimėjome prieš Serbus, tada medaliai ir visai kiti jausmai.

Visada džiaugiesi, kai laimi, tačiau į euforiją nepuoli. Bet dažnai apie pergalę galvoti baisu, nes laimėti nori visi. Kiekviena šalis ir kiekvienas sportininkas nori laimėti. Paskui spauda rašo, kad siekėme pergalės, bet iš tikrųjų tiesiog labai labai stengiesi puikiai žaisti.

Kilnoja visi, kas netingi

Na, kad labai mėgčiau būti kilnojamas, nepasakyčiau. Esu vienas lengviausių, todėl, kas paima, tas ir pakelia.

Apie masažo subtilybes ir svarbą sporte

Netikiu tais masažais, ir nedarau ilgų masažų. Turi būti kas reikia, kur reikia ir kada reikia. Jeigu pradedi glostyti, migdyti, nieko gero nelauk.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Per ilgą laiką esu susipažinęs su įvairiomis masažo technikomis: kinų, tailandiečių, rusų… Rinkau visokią informaciją, bet priėjau išvados, kad sportinio masažo geriausiai moko rusų mokykla. Susitikdavau su rusų masažuotojais, bendraudavom, perduodavom vienas kitam žinias. Daug padėjo Zigmas Živatkauskas, Virgilijaus Aleknos treneris.

Sportinio masažo pagrindas yra maigymas, tad jis sunkesnis už klasikinį. Turi išmaigyti raumenukus, padaryti juos vėl elastingais. Sportinis masažas prieš varžybas daromas užvedantis, po varžybų atstatomasis. Aš masažuoju visą kūną. Geriau trumpiau, bet visą kūną, negu ilgai masažuoti kojas. Todėl, kad po viso masažo, žmogus jaučia, kad tu jį papurtei, prikėlei gyvenimui, judėjimui.

Šiuolaikiniai SPA centrai – poilsiui, bet ne ligoms gydyti

Visokios vandens lelijos, šokoladas ir t.t. yra gerai. Kas turi pinigų, pailsėti, kodėl ne. Bet efekto esant tikrai ligai tikrai jokio nesulauksite. Sergant reikia stipraus, skausmingo, tikslingo masažo. 

Visos SPA procedūros malonios nervų sistemai, bendram kūno atsipalaidavimui. Masažuotojas gali padėti subalansuoti krūvį raumenims. Bet jei išgirsti, kad masažuotojas sako „nulaužysiu druskas” iškart bėgčiau nuo tokio žmogaus…

Profesionalus sportas ir sveikata – suderinama

Treniruotė – darbas ir poilsis. Jeigu treneris supratingas, tai būtinai derina krūvius ir poilsį. Bet jei neduoda atsistatyti, tada būna sunku ir visai neprotinga. Vyksta alinimas. Jaunimas dar atlaiko, tačiau senatvėje labai jaučiamas išsekimas.

 O ar Juozukui kas nors daro masažą?

Kai noriu masažo, naudojuosi įvairiomis vandens procedūromis, srovėmis. Žmogaus rankų masažą leidžiu daryti tik dukrai. O įprastai aš labiau mėgstu masažuoti ją.

Kai buvom dziudo sportininkai, vienas kitą masažuodavome. Masažuojas negali mokytis tik iš vadovėlių. Jis kaip skulptorius jaučia kūną. Rankos jaučia kitą žmogų, jo problemas.

Aš esu praktikas, man sudėtinga diskutuoti su teoretikais. Kai man sakoma, kad kažko negalima, aš nesuprantu. Sakau, kad nėra “negalima”. Esu padėjęs moteriai, kuri turėjo pėdų problemų. Dirbom dirbom ir galiausiai ji apsiavė batukus su kulniukais ir nužingsniavo. Kantrybė ir sunkus darbas padaro savo.

Kalbino ir parengė Viktorija Gudelė
Nuotr. Mindaugo Gudelio

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top