Now Reading
Po premjeros. Rolandas Kazlas ir jo raštininkas Bartlbis

Po premjeros. Rolandas Kazlas ir jo raštininkas Bartlbis

Po premjeros. Rolandas Kazlas ir jo raštininkas Bartlbis

Šeštadienį Valstybiniame Jaunimo teatre buvo pristatytas ilgai lauktas Rolando Kazlo režisuotas spektaklis „Raštininkas Bartlbis“, kuriame papasakota istorija apie vienišą, mažakalbį keistuolį, itin paslaptingą asmenybę, kurio vardą labai sunku ištarti – Bartlbį. Tad, cituojant Bartlbį, Laikas.lt bevelija praskleisti premjeros uždangą.

Spektaklis sukurtas remiantis amerikiečių rašytojo Hermano Melvilio (jo žymiausias kūrinys – „Mobi Dikas, arba banginis“) apysaką „Bartlbis“. Pagrindinis apysakos veikėjas – vienišas, mažakalbis keistuolis, kuris įsidarbina pas dokumentų perrašinėtoją ir teisininką, dievinantį ramybę ir pastovumą. Be jo, kontoroje dar dirba
trys padėjėjai – berniukas, pravarde „Imbierinis meduolis“ ir du perrašinėtojai – alkoholį pietums valgantis „Kalakutas“ ir elegantiškasis „Žnyplius“. Kuo gi keistas tas pagrindinis herojus? Nes jis bevelija nedaryti to, ko prašo jo viršininkas. „Atleiskite sere. Aš bevelyčiau to nedaryti“, – liūdnu balsu kartoja Bartlbis.

Moralas. Kaip teigia spektaklio režisierius R.Kazlas, „Raštininkas Bartlbis“ – „tai spektaklis apie žmogaus orumą, tikėjimą savo tiesa, kad ir kokia keista ir nepriimtina ji būtų nustatytai ir uoliai prižiūrimai tvarkai, o tuo pačiu ir apie jo pažeidžiamumą. Bartlbis tarsi Sfinksas saugantis savo paslaptį, neišsprendžiama lygtis, kuri traukia, glumina, trikdo ir netiesiogiai veikia kitus“.
Spektaklio scenografija klasikinė – didžiulių spintų su dokumentais imitacija, stalai ir širma. Kaip ir visų aktorių kostiumai. Tiek scenografiją, tiek kostiumus kūrė jau trečią kartą su Rolandu Kazlu bendradarbiaujanti Neringa Keršulytė.
Spektaklyje vaidino Artūras Sužiedėlis, Rolandas Kazlas, Arūnas Storpirštis, Lukas Petrauskas, Jonė Dambrauskaitė, Andrius Bialobžeskis, Antanas Šurna, Nerijus Gadliauskas, Rimgaudas Karvelis, Ignas Ciplijauskas ir Jurgis Damaševičius.

Bevelyčiau? Bevelyčiau! Duodam kirsti ranką, kad po šio spektaklio dauguma žiūrovų iš naujo atrado šį žodį, kurį nuolat kartojo raštininkas, ir kuris nuolat trikdė jo bendradarbius.
Žiūrovai. Tai nebuvo, kaip sakoma, lengvas spektaklis. Pati pjesė pakankamai sunki ir vietomis nuobodoka, ypač tai jautėsi antrą spektaklio dalį. „Raštininkas Bartlbis“ patiks klasikinį teatrą mėgstantiems žiūrovams, dažnai nagrinėjantiems gyvenimo prasmę. Pagrindinės spektaklio mįslės – Bartlbio keistumo – atsakymas nebuvo toks, kokio tikėjosi dauguma.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

O norintiems pamatyti šį spektaklį – kol kas teks palaukti, nes į lapkričio 18, 19 d. spektaklius bilietai jau seniai išpirkti.

Rasa Barčaitė
Nuotr. Dainiaus Labučio

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top