Now Reading
Pavilnių regioniniam parkui grožį dovanojo ledynai (Foto)

Pavilnių regioniniam parkui grožį dovanojo ledynai (Foto)

Pavilnių regioniniam parkui grožį dovanojo ledynai (Foto)

www.keliaukkitaip.lt 
Dana Kurmilavičiūtė
Nuotr. – Kristina Stalnionytė

Pavilnių regioninis parkas, įsikūręs rytiniame sostinės pakraštyje, stipriai skiriasi nuo kitų saugomų teritorijų – yra pats mažiausias Lietuvoje ir jame itin mažai lygių vietovių – visas kalvas, ozus ir gūbrius suformavo kažkada tirpęs ledyno vanduo.

Lankytojams čia visuomet yra ką veikti: šiltesniuoju metų laiku galima išsirengti į pažintinius pėsčiųjų žygius, paplaukioti baidarėmis, pasigrožėti parku iš oro baliono, žiemą – paslidinėti įrengtose kalnų slidinėjimo trasose. Esama čia ir kelių, tinkančių mėgėjams keliauti automobiliais. Kiek sunkiau kalvomis riedėti dviratininkams, nebent tik kruopščiai ištyrinėjus maršrutą ir pasirinkus lygesnes parko vietas. Patogiausia, žinoma, parko žemę matuoti savomis kojomis. 

Pažintiniai takai – pažinimui. Giliam ir įvairiapusiam

Siūlome pakeliauti Pūčkorių ir Sapieginės pažintiniais takais. Įspūdingas Vilnios slėnio perlas – Pūčkorių geologinė atodanga. Skardis yra 65 metrų aukščio ir 260 metrų ilgio. Jame matyti skirtingu laiku ledynų suformuoti smėlio, molio, žvyro, priemolio sluoksniai. Unikaliu kraštovaizdžiu kol kas sudėtinga grožėtis vyresnio amžiaus žmonėms, o ypač neįgaliesiems. Tai yra „kol kas“, kadangi Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos pastangomis atodanga netrukus bus nesunkiai pasiekiama bet kokio fizinio pajėgumo žmonėms. Kaip papasakojo minėtų parkų direktorė Vida Petiukonienė, jau kitais metais lankytojų patogumui čia bus nutiestas žymiai patogesnis kelias – su apskaičiuotais nuolydžiais, įrengtais pandusais ir t.t. Nors serpantinu vingiuojanti atkarpa bus žymiai ilgesnė, ji nebus tokia stati, kad jos negalėtų įveikti neįgaliojo vežimėlis. Be to, šalia atodangos atsiras patogi mašinų stovėjimo aikštelė. 

Vieni iš svarbiausių Pūčkorių pažintinio tako objektai – Pūčkorių dvaras (anksčiau vadintas Puškarnios dvaru) , Prancūziškasis malūnas, kurį 1838 metais buvo pastatęs prancūzas Karolis Devimas. Dabar šioje vietoje įsikūręs Belmonto pramogų ir poilsio kompleksas.

Keliaudami Sapieginės pažintiniu taku, verta pasigrožėti Sapieginės, Šveicarijos, Iškartų eroziniais atragiais. Iškartų kraštovaizdžio draustinis patraukia dėmesį labai raiškiu savuoju reljefu, neveltui jį taip pamėgę žiemos sporto mėgėjai. Vienas įdomiausių Sapieginės pažintinio tako objektų – gynybiniai įtvirtinimai. Lankymui dabar pritaikytas vienintelis gynybinis įrenginys, esantis prie Pūčkorių atodangos. 

Įrenginys pykčiui išlieti

Kalbėdama apie kovą su tais parko lankytojais, kurie, kupini nesuprantamo įsiūčio, viską laužo, niokoja, gadina, Vida Petiukonienė sakėsi turinti idėją jiems pastatyti „perteklinės energijos nugarintoją“. Tai turėtų būti maždaug penkių metrų ilgio medžio rastas su prie jo stora grandine pritvirtinta didele kuoka. Šalia esantis užrašas skelbtų: „Atsikratyk savo piktosios energijos, daužydamas mane, o ne niokodamas gamtą. Nes gamtoje turi būti tyras ir švarus“.

„Energijos nugarintojas“ turėtų virsti tokiu pačiu simboliu, kokiu yra virtęs Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos pastatytas paminklinis akmuo žmogaus sąžinei. Tiesa, įkurdintas jis nebe Pavilnyje, o Verkių dviračių take. Po to, kai prieš pat šio dviračių tako atidarymą kažkas atvežė ir ant šio tako išvertė visą sunkvežimį statybinių atliekų… Ir stūkso dabar šalia dviračių tako riedulys su užrašu „Čia palaidota žmogaus sąžinė“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Gal išliejęs savo pyktį rąsto daužymo metu lankytojas jau nebeturės energijos viską naikinti aplinkui? Gal tada išliks neapkapoti medžiai, nesuniokotos regyklos, nesudegintos pavėsinės?“ – retoriškai klausia Vida Petiukonienė. Gal…

Unikalus istorinis – kultūrinis paveldas

Pavilnių regioniniame parke yra gausių istorinių obejktų. Verta aplankyti Naujosios Vilnios pilkapyną,
Pavilnių regioninio parko direkcija dabar aktyviai tvarko Naujosios Vilnios pilkapius. Pasak parko darbuotojų, vėluojanti ateiti žiema – tik į naudą šio archeologinio komplekso tvarkytojams. Greta pilkapyno atsiras informacinis stendas, bus įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, patogus priėjimas, aplinką papuoš lauko rieduliai su iškaltais senoviniais rašmenimis bei autentiškas aukuras. Taip pat garsus kultūros paveldo objektas yra Rokantiškių pilies kalnas, verta apžiūrėti Markučius ir ten įkurtą literatūrinį A. Puškino muziejų. Smalsiems parko lankytojams būtinai dar vertėtų aplankyti technikos istoriją atskleidžiantį Kučkuriškių popieriaus fabriką, Tuputiškių serpantiną, primenantį kalnų kelią, originalų Sapieginės vandens rinkimo griovių kompleksą, pasigrožėti labai vaizdingu Vilnios upės slėniu, pasižvalgyti į vaizdingas apylinkes iš daugiau kaip penkiolikos regyklų.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top