Now Reading
„Ryžaplaukiams“ skauda labiau ir kitos jų bėdos

„Ryžaplaukiams“ skauda labiau ir kitos jų bėdos

„Ryžaplaukiams“ skauda labiau ir kitos jų bėdos

Laikas.lt
Parengta pagal dailymail.co.uk informaciją

Mokslininkai vykdo tyrimą norėdami patikrinti, ar raudonplaukiai, blyškios odos savininkai iš tiesų kitaip nei kiti žmonės suvokia skausmą. Tokio pobūdžio tyrimas svarbus, kadangi jo rezultatai gali lemti skausmą malšinančių vaistų dozės bei jų rūšies parinkimą šiems žmonėms. 

Pietų Hamptono Universitetinės ligoninės tyrėjai atliko mokslinę studiją, kuriai pasitelkė „ryžaplaukius“ savanorius vyresnius nei 30 – ties bei tokio paties amžiaus kontrolinę grupę iš rudaplaukių ir juodaplaukių. Tiriamieji gavo skausmą malšinančių vaistų ir jų šlaunys buvo paveikiamos silpnu, tačiau ne itin maloniu elektros šoku. Šio tyrimo duomenys dar analizuojami, tačiau mokslininkai nė neabejoja, kad plaukų spalva gali turėti įtakos skausmo vertinimui – geno variantas, lemiantis plaukų bei odos spalvą, taip pat yra atsakingas už endorfinų gamybą, o pastarieji yra natūralūs organizmo anestetikai. 

Panašaus tipo tyrimai buvo atlikti JAV – 2002 – aisiais buvo nustatyta, kad raudonplaukėms moterims reikalinga 19% didesnė skausmą malšinančių vaistų dozė, nei to paties amžiaus bei fizinės sveikatos rudaplaukėms. Tie patys mokslininkai, tęsdami savo tyrimus, išsiaiškino, kad „ryžaplaukiai“ ženkliai labiau bijo dantistų ir dvigubai dažniau vengia šių vizitų.

Vienas iš JAV mokslininkų, Dr. Edwin`as Liem`as, dalyvavęs minėtame tyrime, teigia: „raudonplaukiai tą patį stimulą priima skausmingiau, tad konformabiliai jausenai jiems reikalinga didesnė anestetikų dozė. Anesteziologijos mokslo menas yra jautrus reikamo kiekio nustatymas – pacientas turi būti be sąmonės, toleruoti skausmą ir neprisiminti operacijos, tačiau privalu nesukelti neigiamo rezultato, galinčio atsirasti dėl perdozavimo. Komplikacijos gali būti susijusios su širdies ar plaučių veiklos sutrikdymu.“

Danijos mokslininkai išsiaiškino, kad „ryžaplaukiai“ yra jautresni šalčiui ir dažniau kenčia nuo dantų skausmo, tačiau danų studija pateikia ir gerų naujienų: raudonplaukiai gali nenusidegindami valgyti karštesnį maistą bei geriau toleruoja skausmą, kurį sukelia įdūrimas. Galbūt būtent tai jiems praverčia, kada įgelia bitė – manoma, kad pastarosios dažniau gelia raudonplaukiams, kadangi jas labiau traukia ryškios spalvos.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nepaisant kartais ne itin džiuginančių naujienų šiandien „ryžaplaukiams“ gyventi vis tik geriau – senovės Egipte raudonplaukiai vyrai buvo deginami gyvi dievo Ozirio garbei, kadangi raudona spalva buvo didžiausio dievybės priešo, Seto, simbolis, o štai Viduramžiais šiuos žmones taip pat degino, tačiau tada buvo manoma, kad jie raganiai ar vampyrai.

Laikas.lt (bei daugelis pozityviai nusiteikusių komentatorių) mano, kad raudonplaukiai yra išskirtinio grožio žmonės. Kviečiame Jus tuo įsitikinti pasižvalgius į nuostabius „Ryžaplaukių“ akcijos dalyvius.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top