Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

10 faktų apie alyvuoges

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2012-04-28
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
10 faktų apie alyvuoges

Laikas.lt

Gurmanais vadinamiems Italijos ir Ispanijos gyventojams pavasaris asocijuojasi su viena gražiausių šių metų laikų švenčių – alyvmedžių žydėjimu. Alyvų žydėjimo šventės linksmai mini ne tik ispanai ar italai, bet ir lietuviai. Šios šventės proga pateikiame įdomių faktų apie skaniąsias alyvuoges dešimtuką.

  1.  Alyvmedžio šakelė daugeliui yra gerai žinoma kaip gausos, šlovės bei taikos simbolis. Alyvmedžio lapų vainikais nuo seno priimta puošti nugalėtojų galvas – tai įvertinimo bei palaiminimo ženklas. Pačių seniausių alyvmedžių reliktų randama netgi Egipto faraono Tutanchamono kapavietėje.
  2. Alyvmedis itin ištvermingas medis. Jis atsparus sausrai, įvairioms ligoms ir netgi gaisrui. Teigiama, jog ne vienas Italijoje augantis alyvmedis mena dar senovės Romos laikus. Skirtingi tyrimai rodo, jog Sardinijoje, Italijoje, augantis alyvmedis, pavadintas Ozzastru, žaliuoja jau tris ar keturis tūkstantmečius. Tame pačiame sode yra ir daugiau ilgaamžių medžių, kurių amžius siekia tūkstantį metų.
  3. Alyvmedis gali būti naudojamas medienai, tačiau svarbiausia jo vaisiai bei jų produktai. Nors Lietuvoje alyvuoges spėjo pamėgti daugybė žmonių, visgi daugelis neretai alyvuoges priskiria uogų grupei. Svarbu žinoti, jog tai yra itin naudingas vaisius, o jo produktas – aliejus – iš tikrųjų, yra unikalios sudėties sultys.
  4. Dažnai manoma, jog juodosios ir žaliosios alyvuogės yra dviejų skirtingų rūšių. Svarbu įsidėmėti, jog tai tos pačios rūšies vaisius, kurio spalva priklauso nuo skirtingo sunokimo. Juodosios alyvuogės – puikus užkandis prie baltojo vyno, žaliąsias ragaukite su raudonu vynu.
  5. Norėdami atskleisti geriausias alyvuogių skonio savybes, gardinkite jas įvairiais prieskoniais bei įdarais. Tačiau nepamirškite, jog turite rinktis tik natūralius produktus. Gurmanai pataria rinktis česnaką, čiobrelius, rozmariną ar paprikas. Didesnės alyvuogės itin gardžios, įdarytos lašiša, tunu ar sūriu. Mažesnės puikiai tinka pagardinti duoną, picą ar salotas.
  6. Neretai alyvuogės parduodamos nepermatomose pakuotėse, taigi svarbu žinoti šių vaisių kiekio žymėjimą. Jis matuojamas kalibrais. Jei renkatės didesnes alyvuoges, ieškokite kuo mažesnio kalibro kodo su skaičiais ir pasviruoju brūkšniu. Jei norite mažesnių – rinkitės didesnio kalibro alyvuoges.
  7. Visiems puikiai žinomas alyvuogių produktas – aliejus – yra itin svarbi Viduržemio virtuvės dalis. Tačiau žmonės ją vertina ne tik kaip paprastą patiekalų ingredientą. Regiono gyventojams alyvuogių aliejus yra sveikatos, romantiško kaimo gyvenimo bei antikinės kultūros simbolis.
  8. Virtuvėje alyvuogių aliejus nepamainomas dėl savo ilgo galiojimo laiko. Alyvuogės yra vieninteliai vaisiai, kurių sultys (aliejus) išlaiko visas skonio, aromato savybes bei nepraranda svarbių A, E, D, K vitaminų ilgą laiką. Neatidarytas alyvuogių aliejus yra tinkamas naudojimui keletą metų.
  9. Tyrimai rodo, jog Viduržemio regiono gyventojai rečiausiai miršta nuo kraujotakos sutrikimo ligų. Nustatyta, jog tam didelę reikšmę turi alyvuogių aliejus, kurio regione sunaudojama itin daug, – jis padeda reguliuoti cholesterolio kiekį. Norintiems išvengti širdies ligų medikai pataria per dieną suvartoti 1 – 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Antioksidacinės aliejaus savybės padeda išvengti ir vėžinių susirgimų.
  10. Vilniuje įsikūręs Viduržemio regiono restoranas “Vapiano“ nuo balandžio 16 d. Iki 29 d. mini alyvmedžių žydėjimą. Restoranas griežtai paiso regiono virtuvės taisyklių – patiekalus gausiai gardina alyvuogėmis bei jų aliejumi. Ta proga „Vapiano“ paruošė išskirtinių užkandžių bei patiekalų su alyvuogėmis, lankytojai turės galimybę išmėginti ir įvertinti skirtingas alyvuogių aliejaus rūšis.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:alyvuogėsfaktai apie alyvuoges

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

J.Brūzga: Iš kariuomenės – su trenksmu į „Tamstos“ sceną
Naujienos

J.Brūzga: Iš kariuomenės – su trenksmu į „Tamstos“ sceną

2011-03-14
Į aistrų sūkurį įtrauks šios savaitės „Kino po žvaigždėmis“ filmai
Kinas

Į aistrų sūkurį įtrauks šios savaitės „Kino po žvaigždėmis“ filmai

2013-07-02
Ar pasaulis mokosi iš savo klaidų? Dviejų fotografų atsakymas (foto)
Menas

Ar pasaulis mokosi iš savo klaidų? Dviejų fotografų atsakymas (foto)

2013-10-06
7 žingsniai tobulos kelionės link
Įdomu

7 žingsniai tobulos kelionės link

2014-06-20

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?