Virtuvės spintelės dažnai tampa vieta, kur laikome viską: nuo maisto atsargų ir prieskonių iki popierinių rankšluosčių ar net valymo priemonių. Atrodo patogu – viskas po ranka. Tačiau specialistai įspėja: kai kurių daiktų laikymas spintelėse gali sukelti problemų – nuo pelėsio ar maisto gedimo iki sumažėjusio funkcionalumo ir net pavojingų situacijų. Organizavimo ekspertės dalijasi patarimais, kokių daiktų vertėtų vengti laikyti virtuvės spintelėse.
Receptų knygų neturėtumėte laikyti virtuvės spintelėse
Nors gali atrodyti logiška laikyti receptų knygas virtuvėje, tai nėra geriausia vieta. Kepant ir plaunant indus susidaro drėgmė, kuri gali iškreipti puslapius, sugadinti užrašus ar paskatinti pelėsį.
Geriausia laikymo vieta: sausas ir vėsus kambarys – pavyzdžiui, svetainėje esančia lentyna ar atskiras virtuvės kampelis, skirtas knygoms.
Vienkartiniai indai ir servetėlės
Popierinės lėkštės, taurės ir servetėlės turi būti laikomos sausoje vietoje. Virtuvės spintelėse, ypač šalia kriauklės ar viryklės, susikaupianti drėgmė gali sugadinti šiuos gaminius – jie gali tapti minkšti, susisukti ar net pradėti pelyti.
Kur laikyti: sandėliuke arba aukštesnėje lentynoje toliau nuo drėgmės.
Popierinių rankšluosčių neturėtumėte laikyti virtuvės spintelėse
Popieriniai rankšluosčiai dažnai laikomi apatinėse spintelėse, tačiau tai – dažna klaida. Jei spintelė yra netoli vandens šaltinių ar kriauklės, bet koks nuotėkis gali greitai sugadinti rankšluosčius.
Rekomendacija: laikykite juos sausoje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke ar aukščiau esančioje lentynoje.

Prieskoniai
Prieskoniai turi būti virtuvėje, tačiau labai svarbu, kur tiksliai juos laikote. Jei jie laikomi šalia viryklės ar arčiau garų šaltinių, šiluma ir drėgmė gali greitai sumažinti jų skonio intensyvumą bei galiojimo laiką.
Geriausia vieta: stalčiuje ar spintelėje toliau nuo šilumos, arba ant stalviršio stovinčioje prieskonių lentynėlėje.
Valymo priemonės ir chemikalai
Kai kurie žmonės laiko valymo priemones toje pačioje spintelėje kaip ir maisto produktus ar indus – tai gali būti pavojinga. Cheminės medžiagos gali patekti ant paviršių ar į maistą, o spintelėse, kurias lengvai pasiekia vaikai ar augintiniai, kyla dar didesnis pavojus.
Patarimas: valymo priemones laikykite atskirai, aukščiau arba užrakintoje spintelėje.
Didelės talpos aliejus
Jeigu pirkote didelį alyvuogių ar avokadų aliejaus butelį – neskubėkite jo laikyti virtuvės spintelėje. Šiluma (ypač netoli viryklės) gali paskatinti aliejaus oksidaciją, jis praras skonį ir maistines savybes.
Tinkamas sprendimas: laikykite mažą buteliuką kasdieniam naudojimui virtuvėje, o likusį kiekį – vėsioje vietoje, pvz., sandėliuke ar rūsyje.
Virtuvės spintelės turėtų būti vieta, kur vyrauja tvarka, patogumas ir saugumas. Atidžiai rinkitės, ką ten laikyti – tai ne tik padės išvengti žalos daiktams, bet ir prisidės prie efektyvesnio virtuvės naudojimo kasdien. Tvarkinga virtuvė – efektyvi virtuvė!
Šaltinis: realsimple.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.