Nors šaldytuvas dažnai laikomas geriausia vieta vaisiams laikyti, ne visi vaisiai mėgsta šaltį. Kai kurie iš jų priklauso vadinamiesiems klimakteriniams vaisiams – tai vaisiai, kurie toliau noksta jau nuskinti. Dėl šios priežasties jų laikymas šaldytuve gali stabdyti natūralų nokimo procesą ir neigiamai paveikti skonį, tekstūrą bei aromatą. Norint išsaugoti šių vaisių geriausias savybes, rekomenduojama juos laikyti kambario temperatūroje, ant stalviršio ar vaisių dubenyje. Štai septyni vaisiai, kurių laikyti šaldytuve tiesiog nereikia/
Bananų nereikia laikyti šaldytuve
Bananai – vieni iš populiariausių vaisių pasaulyje, tačiau jie itin jautrūs šalčiui. Pasak šefės Gen La Rocca, šaltis staiga sustabdo bananų nokimą, jų tekstūra tampa guminė, o skonis – blankus. Kad bananai taptų saldūs ir kvapnūs, laikykite juos ant stalviršio. Nenuostabu, kad bananams dažnai naudojami specialūs pakabinami laikikliai – jie tam ir sukurti!
Persikai
Persikai, kaip ir visi kaulavaisiai, turi pilnai sunokti kambario temperatūroje, kad pasiektų savo kvapnų ir sultingą skonio piką. La Rocca pabrėžia, jog per anksti įdėjus persikus į šaldytuvą, jie tampa sausi ir netenka aromato. Todėl prieš patiekiant juos desertui ar užkandžiui, leiskite jiems suminkštėti ant stalo.
Nektarinai
Šie lygūs persikų „pusbroliai“ taip pat geriausiai noksta kambario temperatūroje. Jei ketinate juos naudoti vaisių salotoms, tada, žinoma, jau supjaustytus nektarinus laikykite šaldytuve sandariame inde, bet prieš tai leiskite jiems sunokti.
Slyvų nereikia laikyti šaldytuve
Kaip ir persikai, slyvos turi būti laikomos ne šaldytuve. Parsinešę jas namo, nuplaukite ir palikite ant stalviršio – taip jos toliau noks, o jūs turėsite puikią progą jų paragauti tinkamiausiu momentu.

Avokadai
Avokadų pirkimas – tikras menas. Jei parsinešėte kietus, dar nesunokusius vaisius, nedėkite jų į šaldytuvą. Mitybos specialistė Taylor McClelland Newman pataria leisti avokadams ramiai sunokti kambario temperatūroje. Kai jau pastebite, kad jie pasiekė norimą minkštumą, galite trumpam įdėti į šaldytuvą, kad sulėtintumėte pernokimą.
Tropinių vaisių nereikia laikyti šaldytuve
Ananasai, mangai, kiviai – visi šie tropikų vaisiai mėgsta šilumą. Šaldytuvas jiems – tik po to, kai jie jau supjaustyti. Iki tol laikykite juos ant stalo – taip jie gražiai prinoks, išlaikys kvapą ir taps puošmena jūsų virtuvėje.
Pomidorai
Taip, pomidorai – irgi vaisiai! Ir jie tikrai nemėgsta šalčio. Pasak šefės La Rocca, laikomi šaldytuve pomidorai praranda tekstūrą, tampa vandeningi ir netenka gardaus sodo skonio. Todėl juos geriausia laikyti kambario temperatūroje, ypač jei ruošiatės iš jų gaminti salotas ar brusketas.
Norint mėgautis vaisiais tokiais, kokie jie turi būti – saldūs, sultingi ir kvapnūs – svarbu žinoti, kada verta jų nelaikyti šaldytuve. Nors šaldytuvas puikiai tinka daugeliui produktų, kai kuriems vaisiams tai – ne vieta. Laikydami juos kambario temperatūroje, padedame jiems natūraliai sunokti ir atsiskleisti visomis skonio savybėmis.
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.