Ši lazanija yra tradicinis Dominikos Respublikos patiekalas, kuris šeimose dažnai ruošiamas ypatingomis progomis, pavyzdžiui, Naujųjų metų išvakarėse.
Lazanija su jautiena – receptas
Ši lazanija, aprašytas Elizabeth Acevedo straipsnyje žurnale „Bon Appétit”, išsiskiria savo unikaliu skoniu, kurį suteikia aromatingas sofrito padažas.

Sudedamosios dalys:
- ½ raudonosios paprikos, stambiai supjaustytos
- 1 mažas svogūnas, stambiai supjaustytas
- 1 slyvinis pomidoras, stambiai supjaustytas
- 4 kalendros šakelės
- 2 petražolių šakelės
- 5 didelės juodosios alyvuogės, be kauliukų
- 5 česnako skiltelės
- 2 arbatiniai šaukšteliai itališkų prieskonių
- 1 arbatinis šaukštelis nusausintų ir nuplautų kaparėlių
- ½ arbatinio šaukštelio maltų kmynų
- ¼ arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 valgomasis šaukštas košerinės druskos
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
- 900 g maltos jautienos (10% riebalų)
- 1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos
- 2 lauro lapai
- 680 g marinara padažo
- Košerinė druska
- 3 česnako skiltelės, sutrintos
- ½ arbatinio šaukštelio itališkų prieskonių
- 225 g džiovintų lazanijos lakštų
- Alyvuogių aliejus (kepimo indo sutepimui)
- 450 g rikotos sūrio
- Šviežiai malti juodieji pipirai
- 340 g mažai drėgmės turinčio mocarelos sūrio, stambiai tarkuoto (apie 3 puodelius)
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:Mėsos padažui:
- Blenderiu sutrinkite raudonąją papriką, svogūną, pomidorą, kalendrą, petražoles, alyvuoges, česnaką, itališkus prieskonius, kaparėlius, kmynus, juoduosius pipirus ir druską iki vientisos masės – sofrito.
- Dideliame puode ant vidutinės-aukštos ugnies įkaitinkite aliejų. Įdėkite maltą jautieną, pomidorų pastą, lauro lapus ir paruoštą sofrito. Kepkite, maišydami ir smulkindami mėsą, kol skystis išgaruos ir mėsa pradės ruduoti, apie 20–25 minutes.
- Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite marinara padažą. Jei reikia, pagardinkite druska. Pastaba: padažą galima paruošti prieš 3 dienas. Atvėsinkite, uždenkite ir laikykite šaldytuve.
Sluoksniavimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 175°C, padėdami groteles viršutiniame trečdalyje. Dideliame puode užvirinkite pasūdytą vandenį; pridėkite sutrintą česnaką ir itališkus prieskonius.
- Įdėkite lazanijos lakštus ir virkite, dažnai maišydami, kol jie bus labai al dente, apie 4 minutes. Nusausinkite ir išdėliokite lakštus sluoksniais, atskirdami pergamentiniu popieriumi; išmeskite česnaką.
- Lengvai sutepkite 33×23 cm kepimo indą alyvuogių aliejumi. Paskleiskite didelį samtį padažo indo dugne. Uždenkite vienu sluoksniu lazanijos lakštų.
- Ant lakštų paskleiskite 1 puodelį padažo. Pagardinkite rikotą druska ir pipirais; tolygiai paskirstykite pusę rikotos ant padažo. Pabarstykite trečdaliu mocarelos. Pakartokite sluoksniavimą. Pabaikite likusiu padažu ir mocarela.
- Uždenkite lengvai aliejumi pateptu folijos lakštu; padėkite ant kepimo skardos, kad sugautų lašus.
- Kepkite lazaniją, kol kraštai burbuliuos, apie 40–45 minutes. Padidinkite orkaitės temperatūrą iki 220°C. Nuimkite foliją ir kepkite toliau, kol viršus taps auksinės spalvos, dar 15–18 minučių.
- Prieš patiekiant leiskite pastovėti 15 minučių. Pastaba: lazaniją galima iškepti prieš 3 dienas. Atvėsinkite, uždenkite ir laikykite šaldytuve. Pašildykite 120°C orkaitėje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.bonappetit.com/