Makaronai yra vienas universaliausių ingredientų virtuvėje – jie gali tapti tiek paprastu darbo dienos patiekalu, tiek prabangios vakarienės pagrindu. Tačiau, nepaisant jų paprasto paruošimo, kyla daug diskusijų apie tinkamą makaronų virimo būdą. Vienas iš svarbiausių klausimų – ar reikėtų perlieti makaronus vandeniu po virimo?
Kodėl nereikia perlieti makaronus vandeniu?
Pasak „Barilla America“ vyriausiojo šefo Lorenzo Boni, makaronų plovimas po virimo nėra rekomenduojamas. Šis įprotis atsirado tuo metu, kai rinkoje buvo prastos kokybės makaronų, pagamintų iš minkštųjų ir kietųjų kviečių mišinio. Tokie makaronai dažnai sulipdavo ir pervirsdavo, todėl žmonės juos plaudavo, kad sustabdytų virimą ir išvengtų sulipimo. Tačiau šiandien kokybiški makaronai gaminami tik iš kietųjų kviečių ir jų perlieti vandeniu nereikia.
Perliejus vandeniu makaronus, prarandama vertinga krakmolo danga, kuri ne tik suteikia makaronams malonų riešutų skonį ir auksinį atspalvį, bet ir padeda padažui geriau prikibti prie makaronų. Geriausia tiesiog nusausinti makaronus ir iš karto sumaišyti su padažu – taip patiekalas bus skanesnis ir turės geresnę tekstūrą.

Ką daryti su šaltais makaronų patiekalais?
Internete galima rasti patarimų, kad šaltoms salotoms makaronus reikėtų perlieti vandeniu. Tačiau ir čia šefas Boni rekomenduoja kitą metodą: vietoj plovimo, makaronus reikia gerai nusausinti, užpilti šaukštu alyvuogių aliejaus ir išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kad greičiau atvėstų. Taip išliks natūrali makaronų spalva, skonis ir jie geriau sulaikys salotos ingredientus.
Kaip išvengti makaronų sulipimo?
Jeigu makaronus vėliau ketinate naudoti be padažo, užtenka į juos įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus – tai neleis jiems sulipti. Šis metodas taip pat tinka, jei norite laikyti makaronus šaldytuve ir naudoti vėliau.
Ar reikėtų perlieti makaronus vandeniu, jei jie be gliuteno?
Kai kurių specialių makaronų gamintojai gali rekomenduoti nukošti produktą po virimo. Pavyzdžiui, „Banza“ prekių ženklas rekomenduoja plauti avinžirnių makaronus, o „Jovial“ rudųjų ryžių makaronų plauti nereikia. Visada verta pasitikrinti gamintojo instrukcijas, kad gautumėte geriausią skonį ir tekstūrą.
Svarbu žinoti, kad nors itališki makaronai neturėtų būti nukošiami, kai kurios kitos rūšys – pavyzdžiui, japoniški soba makaronai ar ryžių makaronai – turėtų būti praplaunami, nes tai pašalina perteklinį krakmolą ir sustabdo virimo procesą. Ramen makaronai, kaip ir itališki, nukošti nebūtini, nes jų pagrindą sudaro stiprūs kvietiniai miltai.
Jeigu gaminate itališkus makaronus, jų nukošti nereikia – nepriklausomai nuo to, kokį patiekalą ruošiate. Tai padės išsaugoti makaronų skonį, spalvą ir užtikrins, kad padažas geriau prilips prie jų. Norėdami pasiekti geriausią rezultatą, virkite makaronus viena minute trumpiau nei nurodyta ant pakuotės, perkoškite ir baigkite gaminti kartu su padažu. Be to, į padažą galite įpilti šiek tiek makaronų virimo vandens – tai suteiks jam švelnesnę, kreminę tekstūrą.
Taigi, jei iki šiol plovėte makaronus po virimo, laikas pergalvoti šį įprotį ir mėgautis dar skanesniais makaronų patiekalais!
Šaltinis: https://www.eatingwell.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva