Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Koks šokoladas iš tiesų naudingas sveikatai? Ekspertės patarimai

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-04-17
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Koks šokoladas iš tiesų naudingas sveikatai? Ekspertės patarimai
Koks šokoladas iš tiesų naudingas sveikatai? Ekspertės patarimai

Šokoladas – daugelio mėgstamas gardumynas, tačiau po gražiu popierėliu gali slėptis ne tik malonumas, bet ir pavojus. Kaip iš gausybės prekybos centrų lentynose siūlomų variantų atsirinkti tikrai kokybišką ir saugų šokoladą? Šiuo klausimu savo „Instagram“ paskyroje dalijasi mitybos specialistė Liudmila Matišinec.

Minimalus kakavos procentas šokolade

Pasak ekspertės, minimalus rekomenduojamas kakavos kiekis šokolade turėtų būti apie 70%. Būtent tokioje koncentracijoje yra pakankamai flavonoidų – stiprių antioksidantų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą bei mažina uždegiminius procesus organizme.

Šokolade, kuriame yra 85% kakavos, flavonoidų kiekis yra dar didesnis, o cukraus – mažiau. Tuo tarpu 99% kakavosšokoladas beveik neturi cukraus, tačiau yra labai kartus ir ne visiems gali būti priimtinas dėl savo skonio.

Juodasis šokoladas: kaip dažnai galima jį valgyti?

Rekomenduojama vartoti 20–30 g juodojo šokolado (85% kakavos) 2–4 kartus per savaitę.

Tyrimai parodė, kad vartojant tokį šokoladą 3 savaites:

  • Sumažėjo neigiamos emocijos
  • Padidėjo žarnyno mikrobiotos įvairovė
  • Pagerėjo psichoemocinė būklė
Juodasis šokoladas: kaip dažnai galima jį valgyti?

Kokios sudedamosios dalys turėtų būti šokolade?

Renkantis šokoladą, verta atkreipti dėmesį į šias sudedamąsias dalis:

  • Kakavos masė, kakavos sviestas
  • Cukranendrių cukrus (saikingais kiekiais)
  • Natūrali vanilė arba vanilės ekstraktas

Nepageidaujami komponentai šokolade:

Reikėtų vengti šokolado, kurio sudėtyje yra šių komponentų:

  • Palmių aliejus arba hidrinti riebalai – gali neigiamai paveikti lipidų profilį.
  • Vanilinas (dirbtinis kvapiklis) – dažnai naudojamas vietoj tikros vanilės ir neturi naudingų savybių.
  • Emulsikliai (E476 – poliglicerolio poliricinoleatas) – ilgalaikio vartojimo saugumas vis dar tiriamas.
  • Maltodekstrinas, gliukozės sirupas – pasižymi aukštu glikemijos indeksu.

Ekspertė paaiškina, kad kakavos procentas yra kakavos masės ir kakavos sviesto suma, tačiau tai negarantuoja mažo cukraus kiekio. Kai kuriuose 70% kakavos turinčiuose šokoladuose cukrus sudėtyje gali būti nurodytas pirmoje vietoje, o tai reiškia, kad jo yra daugiau nei kitų ingredientų.

Geras pasirinkimas būtų šokoladas, kuriame 100 g produkto tenka ne daugiau nei 20–25 g cukraus. Idealus variantas, jei cukrus sudėtyje yra trečioje ar žemesnėje pozicijoje.

Saldikliai gali būti tinkamas pasirinkimas, jei vengiate cukraus (sergate diabetu, esate atsparūs insulinui arba siekiate numesti svorio). Tokiu atveju rinkitės produktus, kurių sudėtyje yra tokių saldiklių kaip eritritolis, stevija arba alulozė. Aspartamo ir sukralozės rekomenduojama vengti dėl prieštaringų duomenų apie jų poveikį medžiagų apykaitai.

Šokoladas ir saugūs bei žalingi priedai

Rekomenduojami priedai šokolade:

  • Riešutai (migdolai, graikiniai riešutai, lazdynų riešutai) – Omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir skaidulų šaltinis.
  • Sublimuotos uogos – antioksidantai ir polifenoliai.
  • Kakavos pupelių kruopos – papildomas flavonoidų šaltinis.

Verta vengti šokolado su šiais priedais:

  • Karamelė, sausainiai, triufeliniai įdarai, zefyrai – turi daug cukraus, transriebalų ir dirbtinių priemaišų.
  • Cukruoti vaisiai sirupe – dažnai turi gliukozės-fruktozės sirupo.

Rinkdamiesi šokoladą atidžiai skaitykite etiketes ir pirmenybę teikite aukštos kokybės produktams su natūraliais ingredientais. Toks šokoladas ne tik suteiks malonumą, bet ir gali būti naudingas jūsų sveikatai.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:priedaiŠokoladas

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Individualūs natūralios kosmetikos specialistės patarimai. Natūralios kaukės veido odai
Naujienos

Individualūs natūralios kosmetikos specialistės patarimai. Natūralios kaukės veido odai

2013-08-08
Visiems gyvenimo atvejams - CITRINA!
Naujienos

Visiems gyvenimo atvejams – CITRINA!

2018-11-11
Ką termometras gali pasakyti apie mūsų sveikatą?
Naujienos

Ką termometras gali pasakyti apie mūsų sveikatą?

2016-02-07
Emocinis valgymas – pagrindinis antsvorio kaltininkas
Naujienos

Emocinis valgymas – pagrindinis antsvorio kaltininkas

2012-03-04

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?