Virtuvė – tai vieta, kur gimsta skoniai ir vyksta tikra magija. Tačiau net ir patyrę kulinarai susiduria su iššūkiais. Šiame straipsnyje pateiksime 14 gudrių patarimų, kurie padės jums virtuvėje jaustis kaip tikram profesionalui ir sutaupys brangaus laiko bei nervų. Naujos virtuvės gudrybės pravers kiekvienam!
Pradėkite nuo švaros
Ruošdami didelę šventę ar vakarienę, pasirūpinkite, kad atvykus svečiams jūsų šiukšliadėžė būtų tuščia, o indaplovė, kriauklė ir indų džiovykla – švarios. Tai puikus darbas vaikams ar tiems, kurie negamina. Kai šios zonos bus tvarkingos, galėsite iškart mesti atliekas, dėti indus į indaplovę ir mirkyti pridegusius puodus.
Virtuvės gudrybės: atšaldykite svogūnus
Jei pjaustant svogūną ašarojate greičiau nei žiūrėdami jautrią reklamą, prieš pjaustydami svogūną valandą palaikykite šaldytuve. Šaltis sumažina sieros junginių, sukeliančių ašarojimą, poveikį.
Tobulas švediškas stalas
Kad svečiai galėtų patogiai ir greitai pasirinkti patiekalus, sudėkite lėkštes pradžioje, o stalo įrankius ir servetėles padėkite ant valgomojo stalo, pataria knygos „Everyday Entertaining“ autorė Elizabeth Van Lierde.
Desertų lenta be vargo
Norėdami patiekti desertą, nereikalaujantį daug pastangų ir patiksiantį visiems, surinkite desertų lentą panašiai kaip sūrio ir vytintos mėsos lentą, tik naudokite pirktus kepinius, saldainius ir vaisius.
Virtuvės gudrybės: pyragus kepkite ant žemiausios lentynos
Neleiskite permirkusiam pagrindui sugadinti puikų desertą. Norėdami, kad pyrago apačia visuomet būtų aukso spalvos ir traški, dėkite pyrago formą ant žemiausios orkaitės lentynos, kur dažniausiai būna didžiausia karščio koncentracija.
Rudąjį cukrų laikykite su apelsino žievele
Galite išlieti susierzinimą daužydami tą akmeninį rudojo cukraus gabalą į stalviršį – arba galite pasaugoti savo granitą. Mes renkamės pastarąjį! Norėdami suminkštinti rudąjį cukrų, į indą su juo įdėkite apelsino žievelę. Drėgmė padės suminkštinti cukrų per naktį. Arba, norėdami to išvengti, įdėkite žievelę į ką tik atidarytą maišelį.
Virtuvės gudrybės: pyragą patiekite kaip profesionalas
Sunku išimti pirmąjį gabalėlį nesugadinant viso pyrago. Pradėkite pjaudami du gabalėlius, pataria knygos „Fruit Cake“ autorius Jason Shreiber, kuris šį triuką išmoko iš Marthos Stewart. Tuomet turėsite daugiau erdvės patogiai išimti likusius gabalėlius.

Nupirkite pakankamai sūrio
Ruošdami sūrio ir vytintos mėsos lentą vakarėliui, planuokite 60–120 gramų sūrio vienam žmogui – mažiau, jei sūris yra tik dalis didesnio užkandžių stalo, ir daugiau, jei jis yra pagrindinis akcentas.
Virtuvės gudrybės: kiaušinius virkite mikrobangų krosnelėje
Pusryčiai per mažiau nei minutę? Tai įmanoma, jei laikysitės šio metodo: į mikrobangų krosnelei tinkamą dubenį įpilkite pusę puodelio vandens ir įmuškite kiaušinį, įsitikindami, kad jis visiškai paniręs. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje 40 sekundžių arba tol, kol trynys bus išviręs.
Atlaisvinkite lipnius ingredientus
Prieš matuodami medų, sirupą ar kitas lipnias medžiagas, praleiskite karštą vandenį per matavimo šaukšto ar puodelio vidų ir nenusausinkite. Skystis lengvai nuslys ir neprilips prie kraštų. Taip pat gali padėti nedidelis aliejaus purkštelėjimas.
Pamirkykite baltos žuvies filė
Norėdami pašalinti žuvies ar ledo skonį iš šviežios ar atšildytos filė, pamirkykite gabalėlius plačiame, negiliame dubenyje su pienu apie 20 minučių. Pieno produktuose esantys baltymai gali padėti neutralizuoti tam tikrus kvapus. Išbandykite su menke, plekšne ar net lašiša.
Virtuvės gudrybės: į šampaną įmeskite raziną
Atkurkite šampano burbuliukus per penkias sekundes: į atidarytą butelį įmeskite raziną. Bet kokios likusios anglies dioksido dujos prisitvirtins prie raukšlėto vaisiaus paviršiaus ir vėl išsiskirs mažyčiais burbuliukais.
Sumažinkite peilių skaičių
Beveik visus virtuvės darbus galite atlikti tik su trimis kokybiškais peiliais. Jums reikės šefo peilio pjaustymui, kapojimui ir smulkinimui; skutimo peilio vaisiams ir daržovėms lupti; ir dantyto peilio pomidorams ir duonai pjaustyti.
Užsispyrusius stiklainius atidarykite guminiu raiščiu
Pakelkite ranką, jei kada nors kovojote (ir pralaimėjote) mūšį su marinuotų agurkų stiklainiu. Taip ir manėme. Praleiskite vargą ir apvyniokite platų guminį raištį aplink dangtelį. Elastinga medžiaga padės tvirčiau suimti ir suteiks šiek tiek daugiau amortizacijos jūsų rankoms.
Tikimės, kad šie patarimai palengvins jūsų laiką virtuvėje ir leis mėgautis maisto gaminimo procesu be streso!
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.