Švieži vaisiai ir daržovės – neatsiejama sveikos mitybos dalis. Tačiau ar žinote, kad net ir gražiausiai atrodantys produktai iš parduotuvės ar turgaus gali slėpti nematomus pavojus? Ant jų paviršiaus dažnai lieka žemių likučių, mikrobų, pesticidų, o kartais – net virusų, kurie gali sukelti ūmias žarnyno infekcijas ar kitas sveikatos problemas. Todėl labai svarbu tinkamai plauti vaisius ir daržoves
Kodėl svarbu plauti vaisius ir daržoves?
- Kontaktas su žeme. Daugelis produktų auga arti žemės, todėl ant jų gali būti likę dulkių, purvo ar net parazitų kiaušinėlių.
- Žmonių bakterijos. Tiek turguje, tiek prekybos centruose produktus liečia daugybė žmonių. Tai reiškia, kad vaisiai ir daržovės gali būti apnešioti įvairių bakterijų.
- Pesticidai ir nitratai. Norint apsaugoti derlių nuo ligų ir kenkėjų, ūkininkai naudoja pesticidus. Mažais kiekiais jie dažniausiai nekenkia, tačiau didesni kiekiai ar dažnas vartojimas gali pakenkti sveikatai.
Ar reikia plauti visus vaisius ir daržoves?
Taip – net ir tuos, kuriuos planuojate lupti. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) pataria visus vaisius ir daržoves plauti po tekančiu vandeniu. Net jei produktas pažymėtas kaip „nuplautas“ ar „paruoštas vartoti“, papildomas nuplovimas nepakenks.
„Jeigu ketinate vaisių ar daržovę lupti, vis tiek pirmiausia ją nuplaukite, kad bakterijos ar nešvarumai nuo paviršiaus nepatektų į vidų per peilį ar rankas“, – pataria FDA.

Kaip taisyklingai plauti vaisius ir daržoves?
- Naudokite šaltą tekančią vandenį.
- Kietus produktus (pvz., bulves, morkas, obuolius) patrinkite specialiu maisto plovimo šepetėliu.
- Po plovimo nusausinkite švariu rankšluosčiu ar vienkartiniu popieriumi – taip sumažinsite likusių bakterijų kiekį.
- Nenaudokite muilo ar ploviklių! Jie nėra skirti maistui ir gali palikti pavojingų cheminių medžiagų ant maisto paviršiaus.
Kaip sumažinti pesticidų ir nitratų kiekį?
Paprastas plovimas tekančiu vandeniu sumažina, bet ne visiškai pašalina pesticidų likučius. Kai kurie žmonės mėgina mirkyti produktus su actu, soda ar druska, tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad:
- Mirkyti 5–7 minutes šaltame vandenyje gali padėti pašalinti dalį teršalų.
- Actas ar soda nėra efektyvesni nei šaltas vanduo.
- Druska ir soda netgi gali sugadinti produktų skonį ar struktūrą.
Mokslininkas Serhijus Jarmoliukas pažymi: „Nitratai ir taip pasišalina vandenyje. Papildomos priemonės – kaip soda ar druska – nėra moksliškai pagrįstos.“
Ar verta bijoti pesticidų?
Pasak gydytojos dietologės Cynthios Ses, net jei ne visas pesticidų kiekis pašalinamas, vaisių ir daržovių vartojimas vis tiek yra sveikatai naudingesnis nei jų vengimas dėl baimės užterštumui.
„Nauda iš penkių–septynių porcijų vaisių ir daržovių per dieną gerokai viršija galimus pavojus, susijusius su pesticidais“, – teigia gydytoja.
Norint džiaugtis vaisių ir daržovių nauda, būtina juos tinkamai paruošti – plauti po tekančiu šaltu vandeniu, prireikus patrinti šepetėliu, o neeksperimentuoti su muilu ar cheminėmis priemonėmis. Taip užtikrinsite saugų ir sveiką vartojimą tiek sau, tiek savo šeimai.
Šaltinis: https://life.pravda.com.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.