Saldus, gaivus ir šiek tiek rūgštus – ananasas neabejotinai yra vienas iš tų vaisių, kurie ne tik lepina skonio receptorius, bet ir suteikia daugybę naudų organizmui. Tai tikras supervaisius, kurio sudėtyje gausu maistinių medžiagų, vitaminų ir fermentų, palaikančių mūsų gerą savijautą kasdien. Sertifikuota dietologė Cheryl Mussatto sako: „Vienoje stiklinėje šviežio ananaso yra apie 82 kalorijos, 2 g skaidulų, 169 mg kalio, 74 mg vitamino C ir net 50 % rekomenduojamos paros normos mineralų – mangano.“ Tad jei dar dvejojate, ar įtraukti daugiau ananasų į savo mitybą – štai šešios priežastys, kodėl tai tikrai verta padaryti.
Padeda apsaugoti regėjimą nuo senėjimo
Dėl didelio vitamino C kiekio ananasai padeda apsaugoti akis nuo amžiaus sukeltų degeneracinių pokyčių, ypač – geltonosios dėmės degeneracijos, kuri gali pažeisti centrinį regėjimą. Tyrimai rodo, kad pakankamas vitamino C kiekis reikšmingai sumažina riziką susirgti akių ligomis.
✅ Vienoje stiklinėje ananaso – net 74 mg vitamino C, tai beveik visa paros norma!
Verta valgyti daugiau ananasų, nes mažina lėtinių ligų riziką
Ananasai yra ryškiai geltoni ne be priežasties – jų spalvą lemia beta-karotenas, galingas antioksidantas, saugantis ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Jis gali:
- Sumažinti kvėpavimo takų ligų riziką
- Sustiprinti imunitetą
- Pagerinti odos būklę ir regėjimą

Gali mažinti kraujospūdį
Dėl aukšto kalio kiekio, ananasai gali padėti palaikyti normalų kraujospūdį. Kalio trūkumas dažnai siejamas su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika, tad reguliarus šio vaisiaus vartojimas gali būti puikus būdas ją sumažinti.
💡 Be to, kalis padeda organizmui atsikratyti perteklinio natrio – pagrindinio kraujospūdžio kėlėjo.
Kovoja su vidurių užkietėjimu
Ananasai pasižymi skaidulų ir vandens gausa, todėl yra puikus pasirinkimas virškinimo sistemai palaikyti. Reguliarus jų vartojimas gali:
- Skatinti žarnyno veiklą
- Mažinti vidurių užkietėjimo riziką
- Palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą
Verta valgyti daugiau ananasų, nes gerina širdies veiklą
Be jau minėtų kalio ir skaidulų, ananasai taip pat turi vitamino C, kuris kartu stiprina kraujagyslių sieneles, mažina uždegimą ir cholesterolio lygį kraujyje. Tai visa apimantis vaisius širdies sveikatai!
Palaikykite širdies stiprumą – tereikia kasdien mėgautis porcija šviežio ananaso.
Padeda virškinti baltymus
Ananasuose yra ypatingas fermentas – bromelainas, kuris:
- Skaido baltymus virškinimo procese
- Gali sumažinti uždegimą
- Naudojamas mėsai minkštinti, todėl puikiai tinka kaip marinato pagrindas
Jei gaminate vištieną, jautieną ar net tofu – išbandykite ananasų sultis kaip natūralų minkštiklį.
Ananasai – ne tik skanūs, bet ir itin naudingi sveikatai. Nuo geresnės virškinimo funkcijos iki stipresnio imuniteto ir sveikesnės širdies – šis vaisius gali būti jūsų kasdienės mitybos herojus. Tad kitą kartą apsilankę parduotuvėje, nepamirškite į krepšelį įsidėti vieno (ar net dviejų) šviežių ananasų!
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.