Sūris ir vynas – dvi išskirtinės gastronominės patirtys, kurios, tinkamai derinamos, gali sukurti išties nepamirštamą skonių duetą. Tačiau netinkamas pasirinkimas gali viską sugadinti – kai kurie deriniai ne tik neskamba harmoningai, bet ir vienas kitą slopina ar net sukelia nemalonių poskonių. Norint išvengti kulinarinių nesusipratimų, pravartu žinoti keletą pagrindinių sūrio ir vyno derinimo taisyklių.
Sūrio ir vyno derinimas: švelniems, kreminiams sūriams – burbuliukai
Tokie sūriai kaip Bri ar Kamamberas pasižymi švelniu, riebesniu skoniu. Juos derinti su sunkiu, taninų turinčiu raudonuoju vynu – ne pati geriausia idėja. Kaip pažymi someljė ir „The Ox Wine Bar“ bendrasavininkė Micheline JeanPierre, raudonasis vynas, pavyzdžiui, „Cabernet Sauvignon“, šalia tokių sūrių gali įgyti metalo ar kartumo poskonių.
Tuo tarpu burbuliuojantis vynas – šampanas, kava, kremanas ar proseko – puikiai subalansuoja kreminius sūrius. Kaip sako sūrio ekspertė Shannon Bonilla iš Viskonsino, vyno burbuliukai tarsi „prasiskverbia“ pro riebią sūrio tekstūrą ir sukuria malonų, subalansuotą skonio pojūtį burnoje. Net jei putojantis vynas nėra mėgstamiausias pasirinkimas, puikiai tiks ir sausas, gaivus baltasis vynas, pavyzdžiui, „Sauvignon Blanc“.

Kietiems, sūriems sūriams – galingi raudonieji
Seniai brandinti sūriai, tokie kaip „Parmigiano Reggiano“ ar brandintas goudos, dėl savo intensyvaus skonio ir druskos kristalų reikalauja stipresnio partnerio – tokiems puikiai tinka sodrūs raudonieji vynai, kaip „Syrah“, „Cabernet Sauvignon“ ar ispaniškas „Tempranillo“.
Panašiai – ir su aštriu Čederiu, ypač jei jis brandintas 10 ar daugiau metų. Jį verta derinti su tokiu pat stipriu raudonuoju vynu, kaip „Zinfandel“ ar „Malbec“. Tokia kombinacija suteiks ryškių ir ilgai išliekančių skonių.
Mėlyniems sūriams – saldūs vynai
Mėlynieji sūriai, kaip „Gorgonzola“, „Roquefort“ ar „Stilton“, turi itin stiprų, specifinį skonį. Nors galėtų pasirodyti, kad jie dera su sunkiais raudonaisiais vynais, realybė priešinga – sausi vynai šalia mėlynųjų sūrių dažnai įgyja rūgštoką skonį. Vietoj to rekomenduojama mėgautis šiais sūriais su saldžiais gėrimais – portveinu ar desertiniais vynais. Saldumas puikiai subalansuoja sūrio aštrumą ir sudaro harmoningą visumą.
Sūrio ir vyno derinimas: universalūs pasirinkimai
Jeigu planuojate sūrio ir vyno vakarą, bet nesate tikri, kaip suderinti visus skonius, verta prisiminti kelis universalius pasirinkimus:
- Šampanas arba kitas putojantis vynas – ypač universalus, nes burbuliukai ir rūgštingumas gerai dera tiek su švelniais, tiek su intensyviais sūriais. Netgi su mėlynaisiais ar senai brandintais variantais.
- „Sauvignon Blanc“ – gaivus, rūgštus ir citrusinis vynas, kuris puikiai tinka prie lengvų sūrių, tokių kaip ožkos sūris, feta ar net švelnus čederis.
- Jei labai norisi raudonojo – geriausia rinktis „Pinot Noir“. Tai lengvesnis vynas su gera rūgštingumo struktūra, todėl dera su pusiau kietais sūriais, tokiais kaip „Gruyère“, „Comté“ ar net aromatingais sūriais su nuplauta pluta.
Svarbiausia – klausytis savo skonio. Nors minėtos rekomendacijos padeda pradėti pažintį su sūrio ir vyno derinimo menu, kiekvienas skonis yra individualus. Jei konkreti kombinacija džiugina gomurį – vadinasi, ji veikia. Eksperimentai gali atverti netikėtų skonių derinių ir suteikti malonių atradimų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.