Kai kurie maisto produktai, vartojami kartu, gali ne tik pagerinti patiekalų skonį, bet ir palankiai veikti virškinimo sistemą. JAV gastroenterologas dr. Willas Bulsiewiczius dalijasi naudingais patarimais, kaip maisto deriniai padeda virškinimui, palaiko žarnyno mikrobiotą ir mažina uždegiminius procesus organizme.
Naudingi maisto deriniai, kurie padeda virškinimui
Špinatai ir citrusiniai vaisiai
Vienas iš naudingiausių derinių, kuris padeda virškinimui – špinatai ir citrusiniai vaisiai. Nors špinatai yra puikus geležies šaltinis, juose esanti geležis yra vadinamoji nehemine, kuri organizmui sunkiau pasisavinama nei heminė geležis, randama gyvūninės kilmės produktuose.
Citrusiniuose vaisiuose, pavyzdžiui, citrinose, gausu vitamino C, kuris padeda organizmui geriau įsisavinti neheminę geležį. Taip išsprendžiama dažna geležies trūkumo problema, o energijos lygis organizme išlieka stabilesnis.
Be to, špinatai turi daug netirpių skaidulų, kurios padeda lengviau judėti maistui per žarnyną ir palaiko reguliarų tuštinimąsi. Tuo tarpu citrinose esantis pektinas – tai tirpi skaidula, kuri gali padėti mažinti cukraus kiekio kraujyje svyravimus, lėtindama cukrų ir krakmolų virškinimą.
Šis derinys ne tik suteikia organizmui vertingų maistinių medžiagų, bet ir aktyviai prisideda prie virškinimo sistemos sveikatos.

Česnakas ir medus
Kitas itin naudingas derinys – česnakas ir medus. Pasak dr. Bulsiewicziaus, česnakuose gausu alicino – sieros junginio, kuris ypač naudingas žarnyno sveikatai. Tačiau alicinas greitai suyra, todėl vien vartojant česnaką ne visada pavyksta išgauti visą jo naudą.
Štai čia į pagalbą ateina natūralus medus. Jis ne tik padeda išsaugoti aliciną, bet ir pats turi prebiotinių savybių – palaiko gerųjų bakterijų pusiausvyrą žarnyne. Be to, medus stiprina imuninę sistemą, veikia priešuždegimiškai ir ramina gleivinę, todėl šis duetas naudingas ir virškinimui, ir bendrai organizmo sveikatai.
Svarbu pabrėžti, kad tiek česnakas, tiek medus turi būti vartojami žali – terminis apdorojimas gali sumažinti jų naudingųjų medžiagų kiekį.
Kaip pritaikyti šiuos derinius kasdienėje mityboje?
- Pusryčiams ar užkandžiui: špinatų ir citrusinių vaisių salotos su šlakeliu alyvuogių aliejaus.
- Imunitetui stiprinti: arbatinis šaukštelis medaus su smulkintu žaliu česnaku – natūrali „bomba” jūsų žarnyno mikroflorai.
- Kūno tonusui palaikyti: pridėkite šviežių špinatų į žaliuosius kokteilius, kuriuose yra apelsinų ar citrinų sulčių.
Maisto derinimas gali turėti didelę įtaką mūsų virškinimui ir bendrai sveikatai. Derindami produktus ne tik pagal skonį, bet ir pagal jų poveikį organizmui, galime sustiprinti imunitetą, pagerinti virškinimą ir išvengti lėtinių sveikatos sutrikimų. Tinkami deriniai, tokie kaip špinatai su citrusiniais vaisiais ar česnakas su medumi, yra paprastas, natūralus ir veiksmingas būdas pasirūpinti savimi kasdien.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.