Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naudinga

Kaip virti aviečių uogienę, kad neprarastų skonio ir naudingų savybių

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-11
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kaip virti aviečių uogienę, kad neprarastų skonio ir naudingų savybių
Kaip virti aviečių uogienę, kad neprarastų skonio ir naudingų savybių

Aviečių uogienė – ne tik gardus, bet ir sveikatai naudingas skanėstas. Tačiau net ir patyrę šeimininkai kartais padaro klaidų, kurios sugadina skonį ar net sumažina naudingąsias medžiagas. Norint išsaugoti visas uogų savybes, svarbu žinoti, kaip virti aviečių uogienę teisingai. Du dažniausi, tačiau lemtingi klaidingi žingsniai gali lemti, kad vietoj aromatingos uogienės gausite tik saldžią masę be jokios vertės.

Per daug cukraus – klaida, kuri sugadina aviečių uogienę

Pirmoji dažna klaida, daroma bandant virti aviečių uogienę, – per didelis cukraus kiekis. Nors cukrus veikia kaip konservantas, jo perteklius sunaikina subtilų aviečių skonį. Avietės natūraliai yra saldžios ir šiek tiek rūgščios, tad 1:1 santykis (ar dar daugiau cukraus) užgožia natūralų aromatą, paversdamas uogienę pernelyg saldžia mase.

Be to, per daug cukraus – tai tuščios kalorijos, kurios kenkia medžiagų apykaitai. Jei neteisingai pridėsite cukrų – ypač jei gaminate „penkiaminutę“ – jis gali pridegti puodo dugne, suteikdamas nemalonų karamelizuotą skonį.

Tinkamiausias santykis „penkiaminutei“ – 1 kg aviečių ir 700–800 g cukraus. Prieš verdant, uogas reikia užberti cukrumi ir palikti 4–12 val., kad išsiskirtų sultys. Tik tada galima trumpai virti.

Per daug cukraus – klaida, kuri sugadina aviečių uogienę

Ilgas virimas – pavojus vitaminams ir skoniui

Antroji klaida – per ilgas ir intensyvus virimas. Taip virti aviečių uogienę nereikėtų, jei norite išsaugoti vitaminą C ir antioksidantus, kurių gausu avietėse. Šios medžiagos labai jautrios karščiui, tad ilgai verdant jos suyra. Uogienė tampa maistingai menka, o kvapas ir skonis išgaruoja kartu su garais.

Be to, ilgai verdant, uogos praranda savo formą – vietoj kvapnios uogienės su uogomis gaunasi tiršta, kartais drumzlina košė.

Geriausia naudoti „penkiaminutės“ metodą: kai uogos jau išskyrusios sultis, užvirinti ant vidutinės ugnies, nuolat maišant ir nugraibant putas, ir pavirti vos 5–7 minutes. Tokiu būdu išsaugosite uogų spalvą, formą ir didžiąją dalį vitaminų.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Aviečių uogienėAvietėscukrus

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Vištienos troškinys su daržovėmis
Receptai

Vištienos troškinys su daržovėmis

2024-01-25
Švelnus ir kvapnus cukinijų apkepas su malta mėsa
Apkepai

Švelnus ir kvapnus cukinijų apkepas su malta mėsa

2024-12-31
Avietės ir jų priežiūra rudenį. Su šiais patarimais sulauksite gausaus derliaus. Aviečių priežiūra
Aktualu

Avietės ir jų priežiūra rudenį. Su šiais patarimais sulauksite gausaus derliaus

2024-10-07
Paprasti varškės sausainiai
Desertai

Paprasti varškės sausainiai

2024-01-22

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?