Aviečių uogienė – ne tik gardus, bet ir sveikatai naudingas skanėstas. Tačiau net ir patyrę šeimininkai kartais padaro klaidų, kurios sugadina skonį ar net sumažina naudingąsias medžiagas. Norint išsaugoti visas uogų savybes, svarbu žinoti, kaip virti aviečių uogienę teisingai. Du dažniausi, tačiau lemtingi klaidingi žingsniai gali lemti, kad vietoj aromatingos uogienės gausite tik saldžią masę be jokios vertės.
Per daug cukraus – klaida, kuri sugadina aviečių uogienę
Pirmoji dažna klaida, daroma bandant virti aviečių uogienę, – per didelis cukraus kiekis. Nors cukrus veikia kaip konservantas, jo perteklius sunaikina subtilų aviečių skonį. Avietės natūraliai yra saldžios ir šiek tiek rūgščios, tad 1:1 santykis (ar dar daugiau cukraus) užgožia natūralų aromatą, paversdamas uogienę pernelyg saldžia mase.
Be to, per daug cukraus – tai tuščios kalorijos, kurios kenkia medžiagų apykaitai. Jei neteisingai pridėsite cukrų – ypač jei gaminate „penkiaminutę“ – jis gali pridegti puodo dugne, suteikdamas nemalonų karamelizuotą skonį.
Tinkamiausias santykis „penkiaminutei“ – 1 kg aviečių ir 700–800 g cukraus. Prieš verdant, uogas reikia užberti cukrumi ir palikti 4–12 val., kad išsiskirtų sultys. Tik tada galima trumpai virti.

Ilgas virimas – pavojus vitaminams ir skoniui
Antroji klaida – per ilgas ir intensyvus virimas. Taip virti aviečių uogienę nereikėtų, jei norite išsaugoti vitaminą C ir antioksidantus, kurių gausu avietėse. Šios medžiagos labai jautrios karščiui, tad ilgai verdant jos suyra. Uogienė tampa maistingai menka, o kvapas ir skonis išgaruoja kartu su garais.
Be to, ilgai verdant, uogos praranda savo formą – vietoj kvapnios uogienės su uogomis gaunasi tiršta, kartais drumzlina košė.
Geriausia naudoti „penkiaminutės“ metodą: kai uogos jau išskyrusios sultis, užvirinti ant vidutinės ugnies, nuolat maišant ir nugraibant putas, ir pavirti vos 5–7 minutes. Tokiu būdu išsaugosite uogų spalvą, formą ir didžiąją dalį vitaminų.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.