Vynas – tai ne tik gėrimas, bet ir kultūros dalis, turinti tiek sveikatai naudingų savybių, tiek poveikį emocinei būsenai. Tačiau dažnas iš mūsų, stovėdamas prie vyno lentynos, susiduria su klausimu: kuris – baltas ar raudonas vynas – yra geresnis pasirinkimas? Atsakymas nėra toks paprastas, nes pasirinkimą lemia ne tik skonis, bet ir norima nauda sveikatai.
Baltas ar raudonas vynas – kuris sveikesnis?
Vyno nauda priklauso nuo to, į kokius aspektus jūs orientuojatės ir kokią naudą tikitės gauti.
Bendruoju atveju raudonajame vyne yra daugiau vitaminų ir mineralų, taip pat gausu antioksidantų, o baltasis vynas pasižymi mažesniu kalorijų kiekiu. Moksliniai tyrimai rodo, kad raudonojo vyno mėgėjai dažniausiai turėjo geresnį cholesterolio lygį, o šis vynas taip pat padeda užkirsti kelią diabeto komplikacijoms. Tuo tarpu baltojo vyno mėgėjai pasiekė geresnę cukraus kiekio kraujyje kontrolę.
Ekspertai lygino duomenis iš JAV Žemės ūkio departamento duomenų bazės, remdamiesi 150 ml taurės vyno rodikliais. 150 ml raudonojo vyno turėjo 125 kalorijas, o baltojo – 121. Angliavandenių ir kalcio kiekis abiejuose buvo vienodas.
Todėl teigti, kad raudonas vynas apskritai yra geresnis nei baltas, negalima. Daug kas priklauso nuo konkretaus vyno tipo. Akivaizdu, kad labai saldus putojantis vynas ir visiškai be cukraus vynas turės labai skirtingą poveikį organizmui.

Privalumai ir patarimai vyno mėgėjams
Pasak Debi Petitpein, registruotos dietologės ir JAV Mitybos ir dietologijos akademijos atstovės, sveikiausias pasirinkimas yra sausas baltas vynas arba bet koks vynas, kuriame yra mažiau cukraus ir alkoholio. Desertiniai vynai dažniausiai turi daug cukraus, o kai kuriuose vynuose išlieka likutinis arba natūralus cukrus po vynuogių fermentacijos.
Svarbu ir tai, kur vynas pagamintas. Šiltesnių regionų vynas dažnai pasižymi didesniu cukraus ir alkoholio kiekiu dėl ilgesnio nokimo laikotarpio. Todėl dietologai rekomenduoja rinktis vynus iš vėsesnio klimato regionų – juose yra mažiau cukraus ir alkoholio.
Kasmet atsiranda naujų tyrimų apie vyno naudą, tačiau tikėti jais ar ne – tai vis dar diskusijų klausimas. Vis dėlto viena yra aišku: tiek baltasis, tiek raudonasis vynas suteikia ne tik skonio malonumą, bet ir gerų emocijų, kurias sunku pakeisti. Renkantis baltas ar raudonas vynas, geriausi jūsų draugai bus saikingumas ir atsakingas požiūris. Bet koks alkoholio vartojimas, nepriklausomai nuo kiekio, yra žalingas organizmui ir gali neigiamai paveikti tiek fizinę, tiek psichinę sveikatą.
Šaltinis: https://tsn.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.