Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Bananus reikia valgyti kasdien

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2012-03-08
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Bananus reikia valgyti kasdien

[-[0]-]

Bananai – vaisius, labiausiai paplitęs pasaulyje. Šri Lankos gyventojai tiki, kad žaltys Ievą sugundęs ne obuoliu, o bananu. Indijos jogams šie vaisiai yra labai svarbus maistas: jie stiprina organizmą, ypač nervų sistemą, sužadina proto galias. Šią teoriją ne sykį patvirtino jau mūsų laikais mokslininkų atlikti tyrimai.

Nors bananai užauga iki 10–15 m aukščio, o jų stiebo skersmuo gali būti net metras, jie nelaikomi medžiais. Tai – daugiametės žolės.

Daugiausia vaisių jos užaugina, kai oro temperatūra – apie 27 °C. Įdomu tai, kad gerai prižiūrimas bananas subrandina net iki 400 vaisių. Jo kekės nukertamos, kol vaisiai dar būna žali.

Bananus verta įtraukti į kasdienį racioną, nes jie itin vertingi mūsų organizmui. Juose yra vitamino C, kuris padeda organizmui nesenti ir kovoti su peršalimu. Bananuose yra vitamino E, todėl nuolat juos valgant stabdomas organizmo senėjimas, oda tampa stangresnė. Tai – puiki profilaktinė priemonė nuo raukšlių. Bananuose esantis vitaminas PP atlieka didelį vaidmenį organizme vykstančiuose medžiagų apykaitos procesuose. Šiuose geltonuose vaisiuose yra vitaminų B1, B2, kalio, kalcio, magnio, fosforo, natrio ir nedaug geležies. Bananai ypač vertingi širdžiai, nes juose yra daug kalio. Jei žmogus suvalgo 3–4 vaisius per dieną, jo organizmas gauna beveik pusę kalio normos, reikalingos parai.

Nuolat valgant bananus sumažėja insulto ir infarkto rizika, taip pat sumažėja tikimybė, kad atsiras skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų. Ne tik vaisiai, bet ir jų sultys labai naudingos gydant gastritą. Jei skrandžio rūgštingumas padidėjęs, bananų sultys geriamos prieš valgį, jei normalus – po valgio.

Pikantiškas bananų užkandis

0,25 puodelio sviesto arba margarino, 0,6 puodelio rudojo cukraus, 1 šaukštas bananų likerio (nebūtina), 2 šaukštai romo (nebūtina), 2 vidutinio dydžio bananai, maltas cinamonas.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą arba margariną. Supilkite rudąjį cukrų ir bananų likerį. Maišydami kepkite, kol cukrus ištirps. Sudėkite supjaustytus bananus ir supilkite romą. Nuolat maišydami kepkite, kol mišinys pradės burbuliuoti. Patiekite vos nukėlę nuo ugnies su prancūziškais skrebučiais, vafliais ar ledais. Galite pabarstyti cinamonu. Degantys kepti bananai 4 bananai, 100 g sviesto, 100 g cukraus, 100 ml stipraus alkoholio. Nepernokusius bananus perpjaukite išilgai, apkepkite juos svieste, kad gražiai parustų. Sudėkite juos į lėkštę, pabarstykite cukrumi, užpilkite romu, brendžiu ar konjaku ir padekite. Alkoholis turi būti gana stiprus, kad degtų.

Bananų uogienė su šokoladu

3–4 prinokę bananai, 1 citrina, 300 g cukraus, 70 g juodojo šokolado, smulkinti muskatų riešutai, cinamonas (nebūtina).

Sutrinkite bananus su išspaustomis citrinos sultimis, suberkite cukrų, pavirkite 5 min. Tada sudėkite šokoladą ir truputį muskatų riešutų. Jei mėgstate cinamoną, galite įberti ir jo. Viską pavirkite dar 5 min. ir atšaldykite. Laikykite šaltai.

Bananų ir obuolių salotos

5 vidutinio dydžio rūgštūs obuoliai, 3 bananai, 2 apelsinai, 1 stiklinė grietinėlės, 2 šaukštai cukraus.

Obuolius nuplaukite, nulupkite žievelę, išskobkite sėklalizdžius ir stambiai sutarkuokite. Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Nulupkite apelsinus, padalinkite juos skiltelėmis ir supjaustykite gabalėliais. Obuolius ir apelsinus sumaišykite. Į salotinę dėkite bananų sluoksnį, o ant viršaus – obuolių ir apelsinų masę. Viską apipilkite grietinėlės ir cukraus padažu.

Bananų duona

400 g miltų, 80 g margarino, 150 g cukraus, 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių, 3 prinokę bananai, 120 ml sojų pieno, 40 g kapotų graikinių riešutų.

Margariną išlydykite su cukrumi, maišydami suberkite miltus ir kepimo miltelius, tada vieną po kito dėkite visus likusius produktus ir gerai išmaišykite. Stačiakampę pailgą formą ištepkite riebalais, supilkite tešlą ir kepkite iki 150 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 50 min.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Siaubo komedijoje „Šiurpuliukai“ – iš knygų ištrūkusių pabaisų medžioklė
Kinas

Siaubo komedijoje „Šiurpuliukai“ – iš knygų ištrūkusių pabaisų medžioklė

2015-11-11
„Kino pavasario“ finišas – apdovanoti geriausieji
Kinas

„Kino pavasario“ finišas – apdovanoti geriausieji

2010-04-02
Muzikiniai pusryčiai. „The Killers“ ir M83 senomis kulkomis į naują taikinį
Laikas.lt pusryčiai

Muzikiniai pusryčiai. „The Killers“ ir M83 senomis kulkomis į naują taikinį

2013-09-26
5 keisčiausios hiperinfliacijos pasaulio istorijoje
Įdomu

5 keisčiausios hiperinfliacijos pasaulio istorijoje

2019-06-21

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?