Chačapuri yra tradicinė sakartvelietiška sūrio duona, gaminama iš mielinės tešlos su gausiu sūrių įdaru. Dažnai papildoma kiaušiniu, ši duona tampa tikra baltymų bomba. Tradiciškai naudojami sakartvelietiški sūriai, tokie kaip imeruli ar suluguni, tačiau lengvesnei versijai galima rinktis mažiau kaloringus sūrius, pavyzdžiui, mocarelą.

Chačapuri receptas
Reikalingi ingredientai:
Tešlai:
- 250 g miltų
- 25 ml alyvuogių aliejaus
- 1 pakelis sausų mielių
- 0,5 a. š. cukraus
- 0,5 a. š. druskos
Įdarui:
- 100 g mocarelos sūrio
- 100 g fetos
- 2 kiaušiniai
- 25 g sviesto (geriausia kubeliais)
- Smulkintų žolelių
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:- Supilkite 200 ml drungno vandens į nedidelį dubenį, suberkite sausas mieles ir cukrų. Palikite kelioms minutėms, kol mielės ištirps.
- Mielų mišinį sumaišykite su miltais, druska ir alyvuogių aliejumi. Minkykite tešlą kelias minutes, kol ji taps lygi. Jei reikia, pridėkite daugiau miltų. Indą, kuriame kils tešla, ištepkite aliejumi, sudėkite tešlą, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje maždaug 1 valandai.
- Sutrinkite arba sutarkuokite mocarelą ir fetą, gerai išmaišykite. Įjunkite orkaitę ir nustatykite 220 laipsnių temperatūrą (viršus/apačia).
- Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis ir suformuokite rutuliukus. Leiskite jiems dar 10 minučių pakilti. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite kiekvieną rutuliuką į pailgą paplotį. Kraštus lenkite į vidų, suformuodami tradicinę „valtelės” formą. Ypač gerai užspauskite galiukus.
- Ant tešlos „valtelės” paskirstykite sūrių mišinį ir kepkite orkaitėje 15 minučių. Tuomet ištraukite, viduryje iůdaužkite kiaušinį ir kepkite dar 3 minutes.
- Chačapuri reikia patiekti karštą. Ant kiekvienos „valtelės” įdėkite po nedidelį sviesto kubelį. Papuoškite šviežiomis žolelėmis. Prieš valgydami, šakute išmaišykite sūrių, kiaušinio ir sviesto mišinį.
Papildomi patarimai
- Chačapuri gali būti pagardintas papildomais ingredientais, tokiais kaip smulkinti česnakai ar smulkintos alyvuogės.
- Jei norite sūresnio skonio, naudokite daugiau fetos, o jei norite subtilaus skonio – rinkitės mocarelą.
Tai puikus pasirinkimas, kai norite nustebinti artimuosius tradiciniu ir ypatingai skaniu patiekalu tiesiai iš Sakartvelo!
Šaltinis: https://www.fitforfun.de/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.